Από το χαρτί στην οθόνη / Βιβλία που έγιναν ταινίες και ξεχώρισαν

Περίληψη: Γνώρισε βιβλία που έγιναν ταινίες ή σειρές πρόσφατα και αξίζει να δεις. Διάβασε τη δική μας λίστα αγαπημένων ταινιών και σειρών που βασίζονται σε βιβλία εδώ!

Ο Φεβρουάριος στο Public είναι αφιερωμένος στη λογοτεχνία που περνά από το χαρτί στην οθόνη! Τα βιβλία γίνονται έμπνευση για δεκάδες παραγωγές κάθε χρόνο, τόσο στην τηλεόραση όσο και στο σινεμά. Πρόσφατα μιλήσαμε για τις πολυαναμενόμενες σειρές και ταινίες που βασίζονται σε βιβλία. Σήμερα θα πάμε από την ανάποδη και θα σου παρουσιάσουμε τις αγαπημένες μας ταινίες και σειρές που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και τα βιβλία στα οποία χρωστούν την ύπαρξή τους. 

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ 2022. Στην πιο σημαντική κατηγορία, αυτή για την καλύτερη ταινία της χρονιάς, βρίσκεται το Dune. Το πρώτο μέρος της επικής sci-fi περιπέτειας του Denis Villeneuve μετέφερε στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του ομώνυμου βιβλίου του Frank Herbert. Η σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Herbert είναι κλασική και το όραμα του Villeneuve αποδεικνύεται αντάξιο των επίσης σε βιβλία. Εντάξει, κόμικς, αλλά και αυτά είναι ένα λογοτεχνικό είδος με φανατικό κοινό. Μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του MCU είναι το Black Panther. Αν θες να γνωρίσεις πώς ξεκίνησε ο θρύλος του T’Challa δεν έχεις παρά να διαβάσεις το «Black Panther».

Στον κόσμο της τηλεόρασης, το Netflix επενδύει όλο και πιο συχνά σε σειρές που βασίζονται σε βιβλία. Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Ένα από τα πιο αγαπημένα μας από την προηγούμενη χρονιά είναι το Λουπέν. Τα 10 επεισόδια που είδαμε δεν είναι μία απευθείας μεταφορά των περιπετειών του Αρσέν Λουπέν, αλλά μία σύγχρονη ιστορία που βασίζεται αρκετά στα βιβλία του Maurice Leblanc. Κι επειδή δέκα επεισόδια δεν είναι αρκετά, ανακάλυψε ακόμα περισσότερες περιπέτειες του Λουπέν, ξεκινώντας με το βιβλίο «Αρσέν Λουπέν - Τζέντλεμαν λωποδύτης». Μία ακόμα παραγωγή του Netflix που μας συνεπήρε πρόσφατα είναι το The Queen’s Gambit. Η ερμηνεία της Anya Taylor-Joy ήταν καθηλωτική και μας «υποχρέωσε» να κάνουμε binge και τα 7 επεισόδια πολύ γρήγορα. Το ήξερες, όμως, ότι και αυτή η σειρά προέρχεται από βιβλίο; Αυτό είναι το μυθιστόρημα «Το Γκαμπί της Βασίλισσας», το οποίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1983 και γράφτηκε από τον Walter Tevis.

Το παράδειγμα του Netflix έχουν ακολουθήσει και πολλές ακόμα υπηρεσίες streaming και κανάλια. Το 2020 κυκλοφόρησε από το BBC και το Hulu η σειρά Normal People. Έμπνευση για τη σειρά ήταν το βιβλίο «Normal People» της Sally Rooney. Η ιστορία του Connell και της Marianne αγαπήθηκε και ως βιβλίο, αποφέροντας πολλά βραβεία για τη συγγραφέα, αλλά και ως σειρά. Αυτή η επιτυχία ίσως έχει και ανάλογη συνέχεια καθώς αυτή την περίοδο ετοιμάζεται μία σειρά βασισμένη σε ένα ακόμα μυθιστόρημα της Sally Rooney, το «Συζητήσεις με φίλους». Ακόμα και στην ελληνική ψυχαγωγική σκηνή δεν είναι απίθανο να δούμε παραγωγές που πρώτα απολαύσαμε ως βιβλία. Τη φετινή τηλεοπτική σεζόν ξεκίνησε να προβάλλεται η σειρά Σασμός, η οποία σημειώνει εξαιρετικά νούμερα τηλεθέασης. Η σειρά γεννήθηκε από το μυθιστόρημα «Σασμός» του Σπύρου Πετρουλάκη και πραγματεύεται το χρονικό ενός απαγορευμένου έρωτα στο ορεινά χωριά του Ρεθύμνου. Δύο οικογένειες χωρίζονται εδώ και δεκαετίες από μία πολυετή βεντέτα και ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων θα ταράξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερα βιβλία που είναι (ή θα γίνουν) η βάση για επιτυχημένες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην ειδική σελίδα που ετοιμάσαμε για σένα!