Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού 2022 / Γνώρισε την πιο fun χειμερινή μέρα!

Περίληψη: Μία από τις πιο διασκεδαστικές παγκόσμιες ημέρες στο ημερολόγιό μας είναι αυτή του χιονιού, η οποία γιορτάζεται αρχές Ιανουαρίου! Σήμερα θα μάθουμε τα πάντα για αυτή!

Εδώ και μία δεκαετία, στις αρχές του έτους γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού! Την Κυριακή που μας πέρασε, στις 16 Ιανουαρίου, είχαμε τη διεξαγωγή της World Snow Day για το 2022. Δεν το ήξερες ε; Κι όμως, να που υπάρχει ημέρα αφιερωμένη και στο χιόνι! Σήμερα λοιπόν, μιας και ο χιονιάς προβλέπεται πως πλησιάζει μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι η καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πάντα για την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού

Η δημιουργία αυτής της παγκόσμιας ημέρας είναι μία πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκι (FIS). Η πρώτη World Snow Day ήταν το 2012, αλλά οι βάσεις είχαν ήδη μπει από το 2007, όταν η Ομοσπονδία είχε λανσάρει την καμπάνια «Bring Children to the Snow», δηλαδή «Φέρτε τα παιδιά στο χιόνι». Η μετεξέλιξη αυτής της καμπάνιας είναι η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού που γνωρίζουμε σήμερα. Η ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η τρίτη Κυριακή κάθε Ιανουαρίου, γι’ αυτό και φέτος η ημέρα «έπεσε» στις 16 Ιανουαρίου.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η προώθηση του σκι και του snowboard ως ψυχαγωγικές δραστηριότητες τους χειμερινούς μήνες. Η καθιέρωση μίας συγκεκριμένης ημέρας για αυτό το σκοπό, με δράσεις σε χώρες και χιονοδρομικά κέντρα όλου του κόσμου, είναι μία ευκαιρία μικροί και μεγάλοι να γνωρίζουν τα χειμερινά σπορ. Οι εκδηλώσεις αυτής της ημέρας κάνουν τα χειμερινά αθλήματα πιο προσιτά, ακόμα κι αν δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τις δυνατότητές τους στο σκι ή το snowboard μικροί και μεγάλοι. Επιπλέον, η FIS θέλει μέσω της Παγκόσμια Ημέρας Χιονιού να φέρει τις επόμενες γενιές πιο κοντά με το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και οι επόμενες γενιές είναι αυτές που θα νιώσουν έντονα τις συνέπειές της. Η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούν να καλλιεργήσουν μία πιο οικολογική συνείδηση.

Δεν χρειάζεται να επισκεφθείς κάποιο χιονοδρομικό για να απολαύσεις το χιόνι βέβαια, αν και αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος. Ίσως να μην ρίξει χιόνι στα μέρη σου αυτό το χειμώνα, οπότε μία εκδρομή στην πιο κοντινή πίστα είναι μία καλή λύση για διασκέδαση σε ένα ολόλευκο, χιονισμένο τοπίο. Αν δεν προλαβαίνεις να πεταχτείς μέχρι την κοντινότερη βουνοκορφή, τότε βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει. Παίξε ένα snowboarding game στο PC, δες βιντεάκια στο YouTube, ή διάβασε ένα βιβλίο!

«Το χιόνι» – John Banville / Διαγωνισμός

Τι θα έλεγες να ταξιδέψουμε μέχρι την Ιρλανδία του 1957, όπου το χιόνι είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που βάζουν εμπόδια στην εξιχνίαση ενός φόνου; Στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα John Banville «Το χιόνι», ο επιθεωρητής Στράφορντ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία υπόθεση που τον οδηγεί συνεχώς σε αδιέξοδα. Το θύμα είναι ένας ιερέας μίας μικρής πόλης. Όταν εντοπίζεται το πτώμα του, ο αστυνομικός θα ταξιδέψει μέχρι την επαρχιακή πόλη. Παντού γύρω του επικρατεί σιγή ιχθύος, με τους κατοίκους της μικρής κοινότητας να μην έχουν καμία διάθεση να μιλήσουν για την υπόθεση. Το πυκνό χιόνι που δεν σταματά να πέφτει βάζει κι αυτό τροχοπέδη στην έρευνά του και απειλεί να εξαφανίσει τα λίγα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Σε ένα τέτοιο μυθιστόρημα μυστηρίου το βασικό ερώτημα είναι, συνήθως, «ποιος είναι ο δολοφόνος;». Στο νέο βιβλίο του John Banville, αυτό που έχει σημασία είναι το «γιατί;».

Για την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού, λοιπόν, διάβασε το νέο βιβλίο του John Banville «Το χιόνι», του οποίου το σκηνικό είναι στρωμένο με χιόνι! Ή κέρδισέ το!

Το Public και οι εκδόσεις Καστανιώτη χαρίζουν σε έναν (1) τυχερό αναγνώστη ένα (1) αντίτυπο του βιβλίου «Το χιόνι» του John Banville. Για να το διεκδικήσεις συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής του διαγωνισμού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Ο νικητής θα επιλεγεί μετά από κλήρωση. Πολλαπλές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Καλή επιτυχία!

Η κλήρωση έγινε και ο νικητής ενημερώθηκε