Σαν σήμερα / 88 χρόνια από τη γέννηση της Nina Simone

Περίληψη: Η Nina Simone υπήρξε σπουδαία τραγουδίστρια, μουσικός και ακτιβίστρια. Γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια και η μέρα δικαιωματικά της ανήκει.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1933 γεννήθηκε στην πόλη Tryon της Βόρειας Καρολίνα η Eunice Kathleen Waymon, η γυναίκα που γνώρισε όλος ο κόσμος ως Nina Simone μερικά χρόνια αργότερα. Η Αμερικανή τραγουδίστρια έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για τη μουσική της καριέρα αλλά και για την ακτιβιστική της δράση μέσα στα χρόνια.

Η κλίση της Nina Simone προς τη μουσική εκδηλώθηκε από πολύ μικρή ηλικία. Από τα τρία της ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να τραγουδά. Το ταλέντο της έγινε γρήγορα εμφανές και ο καθηγητής μουσικής της στο σχολείο τη βοήθησε σημαντικά να εγγραφεί στη φημισμένη σχολή Julliard της Νέας Υόρκης. Εκεί δεν έμαθε μόνο, αλλά δίδαξε κιόλας. Η φοίτησή της δεν διήρκησε πολύ όμως, καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του προγράμματος.

Από μικρή ηλικία ευαισθητοποιήθηκε και σε θέματα φυλετικών διακρίσεων. Στα 12 της χρόνια, οι γονείς της δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν το ρεσιτάλ πιάνου της κόρης τους από κοντά λόγω του χρώματός τους. Η βιβλιοθήκη που διεξαγόταν το ρεσιτάλ δεν τους επέτρεπε να κάτσουν μπροστά για να παρακολουθήσουν κι έτσι έπρεπε να κάτσουν στο πίσω μέρος του χώρου για να δουν την κόρη τους. 

Η μουσική της εκπαίδευση ήταν κυρίως γύρω από την κλασική μουσική, αλλά όταν αυτό δεν την οδήγησε στην πορεία που ήθελε άλλαξε κατεύθυνση. Στα 50s έκανε στροφή προς τη jazz και blues μουσική. Η καριέρα της θα ξεκινούσε από την Atlantic City όπου και τραγουδούσε σε διάφορα clubs. Αυτή την περίοδο ήταν που υιοθέτηση το καλλιτεχνικό όνομα Nina Simone με το οποίο έγινε γνωστή σε όλο τον πλανήτη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 θα κυκλοφορούσε και τον πρώτο της δίσκο, το Little Girl Blue. Το επόμενα χρόνια, μέχρι και τις αρχές των 70s, θα αναδείκνυε το μεγάλο μουσικό της εύρος, κυκλοφορώντας δίσκους όπως The Amazing Nina Simone (1959), Nina Simone Sings Ellington! (1962), I Put A Spell on You (1965) και Nina Simone Sings the Blues (1967). Οι φωνητικές της ικανότητες ξεχώρισαν και μέσα από covers διάσημων κομματιών, στα οποία έδινε τη δική της προσωπική χροιά.

Το τραγούδι δεν είναι το μόνο για το οποίο έμεινε στην ιστορία η Nina Simone όμως. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 έγινε ισχυρή φωνή στον κίνημα των αφροαμερικανών πολιτών για ίσα δικαιώματα. Έγραψε πολλά τραγούδια προς υποστήριξη του κινήματος, έγινε στενή φίλη με σημαντικές φιγούρες όπως ο  Martin Luther King Jr. και ο Malcolm X και συχνά συμμετείχε σε διαμαρτυρίες. Η αγανάκτησή της με τον συνεχιζόμενο ρατσισμό στη Αμερική την οδήγησε τελικά στην απόφαση να φύγει από τη χώρα το 1973. Τα επόμενα χρόνια θα ζούσε σε πολλές χώρες όπως η Λιβερία, η Ελβετία, η Αγγλία και το Μπαρμπάντος.

Η καριέρα της γνώρισε μία κάμψη μετά από αυτή την απόφαση, αλλά αναγεννήθηκε μερικώς στα 80s, όταν το τραγούδι της «My Baby Just Cares For Me» χρησιμοποιήθηκε σε μία διαφήμιση στην Μεγάλη Βρετανία. Παρότι οι δισκογραφικές κυκλοφορίες είχαν λιγοστέψει, οι live εμφανίσεις της συνοδευόντουσαν πάντα από φανατικό κοινό. Ο τελευταίος δίσκος της ήταν το A Single Woman το οποίο κυκλοφόρησε το 1993. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1991, είχε κυκλοφορήσει και η αυτοβιογραφία της «I Put a Spell on You», η οποία εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σέλας με τον τίτλο «Μαύρη ψυχή».

Από το 1993 και μετά ζούσε στη Γαλλία, όπου και άφησε την τελευταία της πνοή στις 21 Απριλίου 2003. Ακόμα κι αν έχει πια φύγει, η Nina Simone άφησε διάπλατα το αποτύπωμά της στον κόσμο της μουσικής, της τέχνης και του ακτιβισμού.

Στο Public.gr μπορείς να βρεις ένα τεράστιο μουσικό κατάλογο με έργα της Nina Simone για να απολαύσεις τη σημαντική καλλιτεχνική παρακαταθήκη που άφησε στον κόσμο.