Ξεφορτώσου τα spam! Πέντε απλά βήματα για να αδειάσει το mail σου!

Περίληψη: Κάποτε, όχι και τόσο παλιά, το e-mail ήταν η πιο διαδεδομένη μέθοδος επικοινωνίας, στους κύκλους...

Κάποτε, όχι και τόσο παλιά, το e-mail ήταν η πιο διαδεδομένη μέθοδος επικοινωνίας, στους κύκλους των "κομπιουτεράδων". Πολύ σύντομα, όμως, καθώς η χρήση του internet μεγάλωνε, μαζί με τις διάφορες επιχειρήσεις και εταιρίες που επέκτειναν τις δραστηριότητές τους και στο διαδίκτυο, τα mailboxes του κόσμου άρχισαν να "βομβαρδίζονται" από δεκάδες e-mails, ενώ ταυτοχρόνως οι υπηρεσίες messaging τύπου Skype ή Messenger μετατόπισαν τον κύριο όγκο μηνυμάτων. Το αποτέλεσμα; Εκεί που το e-mail ήταν πραγματική "πύλη" επικοινωνίας, αίφνης τα mailboxes γέμισαν διαφημιστικά και spam. Πλέον, 95 στα 100 e-mails που φτάνουν στις περισσότερες διευθύνσεις, ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό, όμως; Υπάρχουν λύσεις! Μπορείς να λάβεις τα μέτρα σου, ώστε να έχεις το mailbox σου καθαρό και να βλέπεις μόνο τα e-mails που έχουν σημασία!

Φίλτρα και... προπόνηση!

Όλες οι υπηρεσίες e-mail διαθέτουν φίλτρα spam, ώστε να "κόβουν" τα ανεπιθύμητα mails που λαμβάνονται. Όμως, θα πρέπει να το "εκπαιδεύσεις", ώστε να αναγνωρίζει τα spam που λαμβάνεις. Όταν βλέπεις κάποιο spam mail στο inbox σου, μην το σβήνεις! Πάτα το κατάλληλο κουμπί που το "μαρκάρει" ως spam, ώστε ο μηχανισμός του mailbox να μπορεί να τα ανιχνεύει καλύτερα στο μέλλον. Επίσης, καλό θα είναι να ρίχνεις μια ματιά και στο φάκελο που "πηγαίνουν" τα spam, και να βλέπεις μήπως κάποιο "κανονικό" e-mail έχει καταλήξει εκεί κατά λάθος. Αν δεις κάποιο, πατάς το πλήκτρο που πληροφορεί το "σύστημα" πως αυτό δεν είναι spam, ώστε μελλοντικά να μην επαναληφθεί το μαρκάρισμα "νόμιμων" mails ως spam.

Μη μιλας!

Αν λάβεις spam mail και το αναγνωρίσεις προτού το ανοίξεις... μην το ανοίξεις! Αν το ανοίξεις και δεις πως είναι spam, κλείσ'το! Μην πατήσεις σε links που περιέχει, μην κατεβάσεις αρχεία που τυχόν υπάρχουν συνημμένα, και, προς Θεού, μην απαντήσεις σε spam mail σε καμμία περίπτωση!

Κρύψε τη διεύθυνσή σου

Όσο πιο εμφανής είναι η διεύθυνση του e-mail σου, τόσο περισσότερο spam θα λαμβάνεις. Αν δεν πρέπει να βάλεις τη διεύθυνσή σου εμφανή στο internet (για παράδειγμα σε εταιρικό site), μην την βάλεις. Ακόμη και για εγγραφή σε sites, forums και υπηρεσίες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια υπηρεσία δημιουργίας προσωρινών e-mails, όπως το Blur, το spamex ή το mailshell. Χρησιμοποιώντας πολλαπλές προσωρινές διευθύνσεις, μπορείς να γνωρίζεις ακόμη και ποια ή ποιες υπηρεσίες "διαρρέουν" το e-mail σου σε τρίτους, να απενεργοποιήσεις κάποια διεύθυνση απλά και χωρίς κόπο, αλλά και να αλλάξεις την "κανονική" σου διεύθυνση, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο!

Βάλε φίλτρο!

Αν χρησιμοποιείς mail client τοπικά στο PC σου, υπάρχουν πολλά plug-ins για να "πιάνουν" spam. Είτε χρησιμοποιείς το Outlook είτε το Thunderbird, μπορείς να βάλεις κάποιο εξειδικευμένο plug-in, ώστε να αναβαθμίσεις την ικανότητα του client σου να εντοπίζει spam. Για παράδειγμα, το ESET Smart Security διαθέτει μια από τις καλύτερες "μηχανές" ανίχνευσης spam mail!

Άλλαξε διεύθυνση

Αν και ολίγον... υπερβολικό ως μέτρο, αν η διεύθυνσή σου βομβαρδίζεται με εκατοντάδες spam mails επί καθημερινής βάσεως, ίσως είναι η ενδεδειγμένη λύση. Πιθανώς, στο παρελθόν, να έχεις απαντήσει σε spam mail, ή να μην έκρυψες τη διεύθυνσή σου, ή απλά έχεις την ίδια διεύθυνση τόσα πολλά χρόνια που, αναπόφευκτα, έχει διαρρεύσει παντού. Προφανώς, θα πρέπει να ειδοποιήσεις όλες σου τις επαφές για την αλλαγή και να τους δώσεις τη νέα διεύθυνση, και ίσως χρειαστεί να έχεις και τους δύο λογαριασμούς ενεργούς για κάποιους μήνες, ώστε να μη χάσεις πιθανώς σημαντικά e-mails. Σύντομα, θα μπαίνεις στον παλιό σου λογαριασμό όλο και λιγότερο, και θα δεις πως είναι να μην παίρνεις (σχεδόν) καθόλου spam mails, στον καινούριο λογαριασμό.

Συν ένα: Σβήσου!

Ένα επιπλέον βήμα που μπορείς να κάνεις, είναι το να σβηστείς από λίστες διαφημιστικών mails. Όλες οι νόμιμες επιχειρήσεις, στο κάτω μέρος των newsletters και των άλλων διαφημιστικών mails τους, οφείλουν να παρέχουν link για την διαγραφή του mail σου από τις υπηρεσίες τους. Χρησιμοποίησέ το! Πρόσεχε, όμως. Μην πατήσεις "unsubscribe" σε mail το οποίο αναγνωρίζεις ως spam, διότι απλά θα ανοίξεις τους ασκούς του αιόλου! Αντί για "διαγραφή", οι spammers θα κρατήσουν τη διεύθυνσή σου και θα σου στέλνουν ακόμη περισσότερα!