Mini guide: Λειτουργίες του YouTube που ίσως δεν γνώριζες

Περίληψη: Το YouTube δεν είναι μόνο για να παίζει βίντεο. Έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες οι οποίες μπορούν να σου λύσουν τα χέρια και όμως λίγοι τις γνωρίζουν.

Το YouTube έχει πάρει τη θέση του ανάμεσα στα sites τα οποία χρησιμοποιούμε επί καθημερινής βάσης τόσο από υπολογιστές όσο και από smartphones αλλά και smart TVs, είτε για να χαζέψουμε κάτι "ανάλαφρο", είτε για να ακούσουμε μουσική, είτε και για να ενημερωθούμε αλλά ενίοτε και να μορφωθούμε. Ενώ χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε δευτερόλεπτο, η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν κάνει πολλά περισσότερα από το να πατάει "play" ή να κάνει κλικ στις προτάσεις του YouTube. Κι όμως, το YouTube έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες! Ας δούμε μερικές.

Υπότιτλοι

Η Google έχει δώσει στο YouTube αρκετή από την "τεχνητή νοημοσύνη" της, έτσι ώστε να παράγει αυτομάτως υπότιτλους αναγνωρίζοντας την ομιλία. Τα περισσότερα βίντεο έχουν υπότιτλους και πολλοί χρησιμοποιούν αυτή τη λειτουργία. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν πως μπορούν να δουν όλους τους υπότιτλους, σε σειρά, με το χρόνο εμφάνισης! Σε οποιοδήποτε βίντεο που έχει υπότιτλους, μπορείς να πας στο κουμπί με τις τρεις τελείες, τέρμα δεξιά στην περιοχή που έχει τα κουμπιά για like και dislike, και πατώντας το να επιλέξεις "Open transcript". Στα δεξιά, θα εμφανιστεί ένα πλαίσιο με όλους τους υπότιτλους συγκεντρωμένους.

Η συνέχεια σε άλλη συσκευή

Μπορείς να ξεκινήσεις να βλέπεις ένα βίντεο σε κάποια συσκευή, πχ smartphone, και να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησες σε κάποια άλλη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις συνδεθεί στο YouTube με τον ίδιο λογαριασμό! Αν ξεκινήσεις να βλέπεις κάτι στο smartphone και μετά ανοίξεις το YouTube στον υπολογιστή σου, θα δεις ένα μικρό παράθυρο στην γωνία. Το παράθυρο αυτό θα είναι το βίντεο που έβλεπες προηγουμένως, το οποίο μπορείς να συνεχίσεις από εκεί που το άφησες.

Λούπα

Μπορείς να βάλεις κάποιο βίντεο να παίζει ασταμάτητα, δηλαδή σε "λούπα"· με άλλα λόγια, μόλις τελειώσει, να γυρίζει από την αρχή και να συνεχίζει. Δεν είναι δύσκολο να το βρεις: κάνε δεξί κλικ πάνω στο βίντεο και πάνω πάνω θα δεις την επιλογή "Loop"!

Εμπρός-πίσω με gestures

Δεν είναι προφανές, αλλά σε smartphone ή tablet, αν πατήσεις το δάκτυλο πάνω στο βίντεο και το κρατήσεις πατημένο, τραβώντας το δεξιά ή αριστερά μπορείς να κινηθείς γρήγορα στον χρόνο του ίδιου του βίντεο.

Μια άλλη λειτουργία χρειάζεται δύο δάκτυλα: πατώντας με δύο δάκτυλα στην αριστερή ή στη δεξιά άκρη της εικόνας, το βίντεο πηδάει 10 δευτερόλεπτα πίσω ή μπροστά, ενώ αν το βίντεο έχει "κεφάλαια", τότε η ίδια κίνηση θα πάει στο προηγούμενο ή το επόμενο κεφάλαιο.

Στατιστικά

Τι νόμιζες, το YouTube δεν θα σε κατέγραφε; Προφανώς το YouTube γνωρίζει ακριβώς πόση ώρα περνάς βλέποντας βίντεο στις διάφορες συσκευές σου. Ανοίγοντας το app σε κινητό ή tablet, πάτα στο εικονίδιο του λογαριασμού σου (πάνω δεξιά) και επίλεξε το "Time watched". Εκεί θα δεις αναλυτικά στατιστικά για το πόση ώρα έχεις περάσει βλέποντας βίντεο στο YouTube τις τελευταίες επτά ημέρες, σε όλες τις συσκευές!

Κόφτης

Αφού αναφέραμε το ότι το YouTube σε παρακολουθεί, πρέπει να αναφέρουμε πως διαθέτει και "κόφτη". Καλά, όχι "κόφτη" αλλά μια λειτουργία ειδοποίησης, η οποία θα σε διακόπτει κάθε τόσο, ανά όσα λεπτά του πεις, υπενθυμίζοντάς σου να κάνεις και… καμιά δουλειά! Η ρύθμιση υπάρχει στο τέλος του παραθύρου του "Time watched".

Στατιστικά για… nerds

Το YouTube το ονομάζει "stats for nerds" και είναι… αυτό που λέει. Στατιστικά για… σπασίκλες! Ή για φανατικούς της τεχνολογίας, όπως… χμ… κάποιοι που δεν ξέρεις, είναι απ' το χωριό. Απλά κάνοντας δεξί κλικ πάνω στην εικόνα του βίντεο, κάτω κάτω θα δεις την αντίστοιχη επιλογή, η οποία εμφανίζει ένα πλαίσιο πάνω από την εικόνα, γεμάτο με περίεργα στατιστικά και πληροφορίες. Εκεί μπορείς να δεις, για παράδειγμα, τους codecs που χρησιμοποιεί το κάθε βίντεο, την εγγενή ανάλυση αλλά και την τρέχουσα, την ένταση του ήχου, το χρωματικό προφίλ, την ταχύτητα της σύνδεσης, αλλά και άλλες πληροφορίες οι οποίες είναι χρήσιμες μόνο στους προγραμματιστές της Google. Ή σε… nerds.

Ινκόγκνιτο

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το να μη βλέπουμε… άκυρα πράγματα στο YouTube, γιατί απλώς θα "χαλάσουν" οι προτάσεις του αλγόριθμου. Με άλλα λόγια, ο αλγόριθμος του YouTube "θέλει" να μας προτείνει να βλέπουμε άλλα βίντεο, με βάση αυτά που έχουμε ήδη δει. Αρκεί να δούμε ένα άσχετο βίντεο, για να γεμίσουν οι προτάσεις του YouTube με παρόμοια. Αν θες να δεις ένα βίντεο "άσχετου" θέματος, ή να δώσεις το smartphone για να δει κάποιος άλλος ένα βίντεο, χωρίς να χαλάσει το προφίλ σου, μπορείς να μπεις σε incognito mode. Πάτα στο εικονίδιο του προφίλ (αυτό με τη φωτογραφία σου) και μετά στο "Turn on Incognito". Τώρα μπορείς να δεις ό,τι θέλεις, χωρίς αυτό να αποθηκευτεί και χωρίς να σου χαλάσει τις προτάσεις. Για να βγεις, ακολουθείς την ίδια διαδικασία. Για το YouTube από browser δεν υπάρχει αυτή η λειτουργία, απλώς διότι όλοι οι browsers έχουν λειτουργία incognito.