Η Sony φέρνει επιτέλους το VRR στο PlayStation 5!

Περίληψη: Η πολυαναμενόμενη λειτουργία φτάνει σύντομα και στο PlayStation 5 και αναμένεται εναγωνίως από όλους τους gamers της πλατφόρμας της Sony.

Το PlayStation 5 βρίσκεται στην κορυφή των πωλήσεων εδώ και μήνες, ενώ η Sony προσπαθεί να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση της κονσόλας, εν μέσω της έλλειψης σε ημιαγωγούς η οποία βασανίζει ολόκληρη την αγορά των ηλεκτρονικών. Παρά τις ελλείψεις, όμως, η Sony συνεχίζει την βελτίωση της πλατφόρμας της με updates, τα οποία δίνουν στα PlayStation καινούριες λειτουργίες και περισσότερες δυνατότητες. Πριν λίγες μέρες, η Sony ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός νέου update τόσο για το PlayStation 5 όσο και για το παλαιότερο PlayStation 4.

Το VRR είναι η λειτουργία Variable Refresh Rate, η οποία συγχρονίζει το refresh rate της οθόνης ή της τηλεόρασης με την έξοδο του ίδιου του PlayStation 5, κάτι που μειώνει τα artifacts στην οθόνη, το λεγόμενο "tearing" αλλά και εξαλείφει προβλήματα συγχρονισμού των frames. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι το VRR θα λειτουργεί σε όλα τα παιχνίδια, ακόμη κι αυτά που, επισήμως, δεν υποστηρίζουν λειτουργία VRR.

Στο επίσημο blog της Sony διαβάζουμε: "το gameplay σε πολλούς τίτλους για το PS5 έχει πιο ομαλή αίσθηση, τα γραφικά δείχνουν πιο καθαρά, ενώ μειώνεται και το input lag. Παιχνίδια που κυκλοφορούν ήδη θα μπορούν να υποστηρίξουν το VRR μέσα από κάποιο patch, ενώ τα μελλοντικά παιχνίδια θα μπορούν να υποστηρίξουν το VRR εξ αρχής."

Η Sony διατείνεται πως θα επιτρέψει στους χρήστες του PS5 να ενεργοποιήσουν το VRR ακόμη και σε παιχνίδια τα οποία δεν το υποστηρίζουν επισήμως, κάτι το οποίο "θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας σε κάποια games", όπως αναφέρει η εταιρεία. "Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εικόνα, [οι χρήστες] θα μπορούν να το απενεργοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή". Αυτό θα γίνεται μέσω μιας δεύτερης επιλογής, η οποία θα επιτρέπει την εφαρμογή του VRR σε games τα οποία δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία, μέσα από τα settings του ίδιου του PS5.

Η λειτουργία VRR θα κυκλοφορήσει σε κάποιο update "τους επόμενους μήνες", όπως ανακοίνωσε η Sony. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει το beta testing σε επερχόμενα updates, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε και αυτό το update σχετικά σύντομα. Το VRR είναι μια λειτουργία η οποία αποτελούσε τον διακαή πόθο των περισσότερων χρηστών – gamers της κονσόλας της Sony, και δεν ήταν κάτι καινούριο καθώς τη λειτουργία την περίμεναν από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της, τον Νοέμβριο του 2020. Η έλλειψή της ήταν ακόμη πιο φανερή, ειδικά λόγω του ότι η πανίσχυρη κονσόλα της Sony υποστήριζε όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες τελευταίας γενιάς, όπως το ray-tracing, έφτανε τα 120Hz σε refresh rate, αλλά διέθετε και απτική ανάδραση αλλά και τα adaptive triggers του προηγμένου controller DualSense. Κι όμως, το VRR συνέχιζε να… λάμπει δια της απουσίας του, κι ακόμη περισσότερο δεδομένου πως το "απέναντι στρατόπεδο" της Microsoft, δηλαδή τα νέα Xbox Series X και Xbox Series S το υποστηρίζουν. Τώρα, όμως, έφτασε η στιγμή για τη Sony να σβήσει το "μελανό" αυτό σημείο από την αστραφτερή βιτρίνα της κορυφαίας της κονσόλας!

Η Sony βέβαια έχει και το update το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο για όλες τις κονσόλες της εταιρείας. Στο PS5 φέρνει βελτιώσεις στο user interface για το Game Base και για τα Trophy Cards, μονοφωνικό ήχο για ακουστικά, ενώ οι χρήστες σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία μπορούν να δοκιμάσουν το νέο Voice Command, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες τον έλεγχο της αναπαραγωγής media αλλά και της εύρεσης παιχνιδιών και apps με φωνητικές εντολές.