Euro 2024: Όλες οι λεπτομέρειες για το μεγάλο τουρνουά!

Περίληψη: Στο Euro 2024, 24 ομάδες θα διεκδικήσουν τον τίτλο της κορυφαίας εθνικής ποδοσφαίρου της Ευρώπης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διοργάνωση θα τα βρεις εδώ.

Το χρονόμετρο μετράει αντίστροφα για την πρώτη σέντρα του Euro 2024! Τα προκριματικά έχουν ολοκληρωθεί, τα εθνικά πρωταθλήματα πλησιάζουν στο τέλος τους και οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι ποδοσφαιρικοί αστέρες σκέφτονται ήδη τη μεγάλη διοργάνωση που έρχεται. Μέχρι να ακουστεί το πρώτο σφύριγμα, προετοιμάσου για το ποδοσφαιρικό καλοκαίρι που ξεκινά σύντομα, μαθαίνοντας όλες τις λεπτομέρειες για το μεγάλο τουρνουά!

Euro 2024: Πού και πότε

Το ραντεβού για το 17ο Euro της ιστορίας έχει εδώ και πολύ καιρό δοθεί στη Γερμανία! Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η διοργάνωση θα διεξαχθεί στα γερμανικά γήπεδα, με τα προηγούμενα τουρνουά να έχουν λάβει χώρα το 1988 και το 2021, όταν η έδρα της Μπάγερν Μονάχου είχε φιλοξενήσει μερικά από τα ματς του Euro 2020, το οποίο είχε διοργανωθεί σε πολλά κράτη. Αυτή τη φορά ο οικοδεσπότης είναι μόνο ένας και το Euro 2024 θα φιλοξενηθεί σε 10 από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Γερμανίας.

Η έναρξη του Euro 2024 έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 14 Ιουνίου, όταν στο χορτάρι της Allianz Arena του Μονάχου η οικοδέσποινα Γερμανία θα υποδεχτεί την Σκωτία, στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Έναν μήνα αργότερα, την Κυριακή 14 Ιουλίου, στο Olympiastadion του Βερολίνου θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης, επίσης στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Μέσα σε αυτές τις 31 μέρες ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθούν συνολικά 51 αγώνες. Όπως καταλαβαίνεις, μας περιμένει ένα θεαματικό καλοκαίρι!

Οι πόλεις και τα γήπεδα του θα φιλοξενήσουν το Euro 2024

Μιλήσαμε ήδη για δύο από τις πόλεις και τα γήπεδα στα οποία θα παιχτούν αγώνες του Euro 2024. Πέρα από το Βερολίνο και το Μόναχο, 8 ακόμη πόλεις προετοιμάζονται για τη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση του καλοκαιριού. Οι αγώνες του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου θα διεξαχθούν στις παρακάτω πόλεις και στάδια:

  • Βερολίνο: Olympiastadion Berlin (χωρητικότητα: 71.000)
  • Κολωνία: Cologne Stadium (43.000)
  • Ντόρτμουντ: BVB Stadion Dortmund (62.000)
  • Ντίσελντορφ: Düsseldorf Arena (47.000)
  • Φρανκφούρτη: Frankfurt Arena (47.000)
  • Γκελζενκίρχεν: Arena AufSchalke (50.000)
  • Αμβούργο: Volksparkstadion Hamburg (49.000)
  • Λειψία: Leipzig Stadium (40.000)
  • Μόναχο: Munich Football Arena (66.000)
  • Στουτγάρδη: Stuttgart Arena (51.000)

Στις παραπάνω πόλεις, εκτός από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τις εθνικές ομάδες και τους οπαδούς που εξασφάλισαν εισιτήριο, θα υπάρχουν και “Fan Zones” σε δημόσιους χώρους, όπου θα έχουν τοποθετηθεί εγκαταστάσεις δημόσιας προβολής των αγώνων, αλλά και πολλές παράλληλες δράσεις. Άρα είτε κάποιος έχει εισιτήριο είτε όχι, η ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα και ο παλμός του κοινού θα αντηχεί σε όλη την πόλη!

Ποιες χώρες θα διεκδικήσουν το τρόπαιο

Η πρόσφατη ήττα της Εθνικής Ελλάδος από την Γεωργία έβαλε πρόωρο τέλος στα όνειρά μας για επανάληψη του θαύματος του 2004 στην Πορτογαλία. Η Ελλάδα γνώρισε τον αποκλεισμό στη διαδικασία των πέναλτι και έτσι θα απουσιάζει από τα γήπεδα της Γερμανίας, εκεί όπου αν είχε προκριθεί θα έβρισκε απέναντί της την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Τσεχία, στον 6ο όμιλο της διοργάνωσης.

Η τρέχουσα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία, θα βρίσκεται στη Γερμανία για να προσπαθήσει να διατηρήσει τα σκήπτρα της για ακόμα 4 χρόνια. Το παρών δίνει επίσης η φιναλίστ του Euro 2020 Αγγλία, και όλες οι «μεγάλες» εθνικές ομάδες της ηπείρου μας καθώς στα προκριματικά δεν σημειώθηκαν μεγάλες εκπλήξεις. Μεταξύ των μεγάλων φαβορί για κατάκτηση του Euro 2024 βρίσκονται οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία.

Αναλυτικά, οι 6 όμιλοι του Euro 2024 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Όμιλος A: Γερμανία, Σκωτία, Ουγγαρία, Ελβετία
  • Όμιλος B: Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Αλβανία
  • Όμιλος C: Σλοβενία, Δανία, Σερβία, Αγγλία
  • Όμιλος D: Πολωνία, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία
  • Όμιλος E: Βέλγιο, Σλοβακία, Ρουμανία, Ουκρανία
  • Όμιλος F: Τουρκία, Γεωργία, Πορτογαλία, Τσεχία

Η Γεωργία μπορεί να είναι -θεωρητικά- η πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά, αλλά με τη συμμετοχή της έχει ήδη γράψει ιστορία. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα συμμετέχει στη διοργάνωση, κρατώντας με αυτό τον τρόπο ζωντανή μία παράδοση που ξεκινά από την αρχή της ιστορίας του θεσμού, το Euro του 1960. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει ποτέ διοργάνωση τελικής φάσης Euro χωρίς τη συμμετοχή κάποιας πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας! Δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να «σπάσει» αυτή την παράδοση και έτσι το σερί των πρωτοεμφανιζόμενων ομάδων παραμένει ζωντανό.

Η μπάλα, η μασκότ και το επίσημο τραγούδι του Euro 2024

Εδώ και δεκαετίες είναι παράδοση κάθε μεγάλο ποδοσφαιρικό τουρνουά να έχει και τη δική του επίσημη μπάλα. Για ακόμα ένα Euro, συνεργάτης της UEFA θα είναι η Adidas, η οποία για το φετινό τουρνουά της Γερμανίας δημιούργησε την «FUSSBALLLIEBE». Το όνομα προέρχεται από την αντίστοιχη γερμανική λέξη που σημαίνει «αγάπη για το ποδόσφαιρο», με τη σχεδίασή της να αναπαριστά την κίνηση της μπάλας και την ενέργεια του παιχνιδιού μέσω των μαύρων «φτερών», τα οποία τονίζονται ακόμα περισσότερο χάρη στις πολύχρωμες ακμές, καμπύλες και βούλες. Στο εσωτερικό της, η FUSSBALLLIEBE ενσωματώνει -για πρώτη φορά σε Euro- την τεχνολογία Connected Ball της Adidas, παρέχοντας πρωτοφανή πληροφόρηση για κάθε δεδομένο κίνησης της μπάλας και συμβάλλοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων μέσω VAR.

Το Euro 2024 δεν θα μπορούσε να μην έχει και επίσημη μασκότ, αλλά και ύμνο! Η φετινή μασκότ ονομάζεται Albärt και είναι αρκούδα. Η επιλογή ενός ζώου ως επίσημη μασκότ του τουρνουά είναι αρκετά συνηθισμένη, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε εκλείψει. Η Γερμανία όμως επαναφέρει αυτή την πρακτική με τον Albärt, αντλώντας ίσως έμπνευση και από το δικό της παρελθόν, όταν το 1988 η διοργάνωση της Δυτικής Γερμανίας είχε ως μασκότ ένα κουνέλι, τον Berni! Τέλος, το Euro 2024 θα έχει και επίσημο τραγούδι. Αυτό θα δημιουργηθεί από τους Ιταλούς παραγωγούς Meduza, την αμερικάνικη ποπ-ροκ μπάντα OneRepublic, και τον Γερμανό τραγουδιστή-τραγουδοποιό Leony. Το τραγούδι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα επίσημα και θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο.

Προετοιμάσου για Euro 2024 στα Public

Αφού τώρα ξέρεις κάθε λεπτομέρεια για την επερχόμενη διοργάνωση, ήρθε η ώρα να προετοιμαστείς κατάλληλα για τους αγώνες. Αν το διάστημα 14 Ιουνίου-14 Ιουλίου δεν σε βρει στα γήπεδα της Γερμανίας, τότε σε περιμένουμε στα Public για να αποκτήσεις ό,τι χρειάζεσαι για να κάνεις το σπίτι σου εξέδρα, από τηλεοράσεις τεραστίων διαστάσεων μέχρι μηχανές για ποπ κορν!