Χάρι Πότερ 25 χρόνια μετά: Τα βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο

Περίληψη: Ο Χάρι Πότερ δεν είναι απλά ένα βιβλίο! Σήμερα, 25 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της σειράς, θυμήσου μαζί μας το φαινόμενο Χάρι Πότερ.

Ναι, καλά διάβασες στον τίτλο. Πέρασαν κιόλας 25 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου Χάρι Πότερ! Αν είσαι millennial όπως εγώ, τότε υπάρχει τεράστια πιθανότητα τα παιδικά σου χρόνια να είναι συνυφασμένα με τον μικρό μάγο που ζούσε μέχρι τα 11 σε μια ντουλάπα κάτω από τις σκάλες. Αλλά, για να τα λέμε όλα, εγώ ήμουν λίγο… hipster. Όσο εσύ διάβαζες το ένα βιβλίο πίσω από το άλλο με το που κυκλοφορούσε, εγώ το έπαιζα υπεράνω (edgy teenager alert!). Μέχρι που πείστηκα κι εγώ να διαβάσω το πρώτο βιβλίο, «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος», και κατέληξα πολύ γρήγορα στο συμπέρασμα πως κάτι ξέρατε όλοι εσείς τελικά που μεγαλώσατε μαζί με τον Χάρι. Τόσο μεγάλη ήταν η μεταστροφή μου που τη σχολική χρονιά που έδινα πανελλήνιες και υποτίθεται ότι ήμουν φουλ πιεσμένος και δεν είχα χρόνο για τίποτα άλλο, κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο της σειράς και για μερικές μέρες δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ σε τίποτα άλλο! Πρώτα διάβασα το «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου» και μετά η προσοχή μου επέστρεψε στα διαβάσματα.

Γιατί αγαπάμε τον Χάρι Πότερ

Με απλά λόγια, η σειρά βιβλίων της J.K. Rowling άλλαξε τον κόσμο. Η παιδική και young adult λογοτεχνία απέκτησε από τη μία στιγμή στην άλλη τεράστιο ενδιαφέρον. Ο εκδοτικός κόσμος αλλά και το Hollywood άλλαξαν για πάντα χάρη σε αυτή τη σειρά βιβλίων. Ξαφνικά οι εκδοτικοί οίκοι άρχισαν να παίρνουν τα βιβλία που γράφονται για παιδιά και εφήβους πολύ πιο σοβαρά. Μεγαλώνοντας στην εποχή του Χάρι Πότερ είχα περισσότερες λογοτεχνικές επιλογές από ποτέ, οι οποίες πίστευα πως γράφτηκαν για εμένα. Ένιωσα πως οι προτιμήσεις μου έχουν σημασία και η γνώμη μου ακουγόταν. Και αυτό το συναίσθημα έχει μεγάλη επιρροή επάνω μου. Και όπως φαίνεται δεν είμαι μόνο εγώ που νιώθω έτσι καθώς μία έρευνα του 2012 έδειξε ότι η πλειοψηφία των YA μυθιστορημάτων στις ΗΠΑ αγοράζεται από ενήλικες. Αυτό εγώ το μεταφράζω ως «οι millennials μεγαλώσαμε αλλά η επίδραση του Χάρι Πότερ ήταν τέτοια που αναζητάμε ξανά την ίδια αίσθηση σε άλλα βιβλία του ίδιου είδους».

Πώς γράφτηκε ο Χάρι Πότερ

Ίσως έχεις ακούσει τη σύντομη ιστορία πίσω από τη συγγραφή του Χάρι Πότερ. Η J.K. Rowling εμπνεύστηκε τους τρεις βασικούς χαρακτήρες όσο περίμενε ένα τρένο που είχε καθυστερήσει. Η στιγμή αυτή ήταν το 1990 και η αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Μάντσεστερ-Λονδίνο είχε καθυστερήσει 4 ώρες. Όσο περίμενε γεννήθηκαν στο μυαλό της οι χαρακτήρες του Χάρι, του Ρον και της Ερμιόνης. Μόνο που δεν είχε χαρτί ούτε στυλό ή μολύβι για να γράψει την ιδέα της. Ευτυχώς δεν την ξέχασε μέχρι να φτάσει στο διαμέρισμα της, όπου και ξεκίνησε αμέσως να γράφει. 

Το φαινόμενο που λέγεται Harry Potter

Ήταν 26 Ιουνίου 1997 όταν ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury θα κυκλοφορούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα βιβλίο που θα άλλαζε τον κόσμο. Νωρίτερα, δώδεκα διαφορετικοί εκδοτικοί οίκοι είχαν απορρίψει το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς. Ακόμα και ο οίκος Bloomsbury, όμως, δεν μπορούσε να περιμένει την τεράστια επιτυχία που θα ακολουθούσε. Η πρώτη έκδοση του «Harry Potter and the Philosopher’s Stone» αποτελούταν από μόλις 500 αντίτυπα. Αφού είχε πουλήσει τα δικαιώματα του πρώτου έργου και μεχρί αυτό να κυκλοφορήσει, η J.K. Rowling βασίστηκε σε μία επιχορήγηση του Συμβούλιο Τεχνών της Σκωτίας για να γράψει το δεύτερο μέρος, «Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά». Μέχρι να εκδοθεί και το δεύτερο βιβλίο είχε λάβει μόλις £2.800 από τις πωλήσεις του ντεμπούτου της. Η κίνηση που άλλαξε για πάντα την εκδοτική πορεία της σειράς ήταν η έκδοση του πρώτου βιβλίου στις ΗΠΑ. Τα δικαιώματα εκεί αγόρασε ο οίκος Scholastic για $105.000, ποσό αρκετά μεγάλο για ένα σχετικά άγνωστό παιδικό βιβλίο εκείνη την εποχή. Σήμερα η σειρά βιβλίων Χάρι Πότερ έχει εξελιχθεί σε εκδοτικό φαινόμενο. Μετάφραση σε περισσότερες από 70 γλώσσες, πωλήσεις που ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια αντίτυπα για το πρώτο βιβλίο και περισσότερες από 500 εκατομμύρια συνολικά, 8 ταινίες (και μερικά spin-off), παιχνίδια για κινητό και υπολογιστή ένα θεματικό πάρκο, τηλεοπτική σειρά και ποιος ξέρει τι άλλο στο μέλλον. 

Είσαι μεγάλος Χάρι Πότερ fan; Απόδειξέ το!

Έχεις διαβάσει κι εσύ όλα τα βιβλία; Ποιο είναι το αγαπημένο σου; Προσωπικά βάζω στη νούμερο ένα θέση το «Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν». Ακόμα κι αν έχω διαβάσει όλη τη σειρά και έχω δει όλες τις ταινίες (παραπάνω από μία φορά εννοείται) είμαι βέβαιος πως υπάρχουν πολλοί μεγαλύτεροι fans του Χάρι Πότερ εκεί έξω. Γι’ αυτό και είπα για δημιουργήσω ένα κουίζ, για να σου δώσω την ευκαιρία να αποδείξεις πόσο Harry Potter fan είσαι. Τι περιμένεις λοιπόν; Πάτα «Start»!