Γιορτή της Γυναίκας: 14+1 βιβλία για να χαρίσεις στις γυναίκες που αγαπάς!

Περίληψη: Ετοιμάσου να γιορτάσεις τη μεγάλη Γιορτή της Γυναίκας κάνοντας το καλύτερο δώρο στις γυναίκες της ζωής σου. Ένα μοναδικό βιβλίο!

Η Γιορτή της Γυναίκας δεν είναι ακόμα μία από τις πολλές παγκόσμιες ημέρες που γιορτάζονται εθιμοτυπικά κάθε χρόνο. Είναι η στιγμή να αναλογιστούμε και να τιμήσουμε τις γυναίκες που παλεύουν για έναν κόσμο όπου οι έμφυλες ανισότητες θα είναι παρελθόν. Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να εκφράσεις τη,ν αγάπη και το θαυμασμό που τρέφεις προς τις γυναίκες της ζωή σου. Τη φίλη, τη σύντροφο την κόρη, την μητέρα, την ανιψιά. Φέτος γιορτάζουμε κάθε ΝΑΙ που κάνει τις γυναίκες να χαμογελούν και λέμε ΝΑΙ στη χαρά που νιώθουμε όλοι όταν ξετυλίγουμε ένα καινούριο δώρο. Τώρα λοιπόν που συμπληρώνονται 115 χρόνια από την 1η Γιορτή της Γυναίκας το μακρινό 1909, χάρισε ένα βιβλίο που θα «κουβαλά» την ιστορία και το χαρακτήρα του αγώνα για αυτοδιάθεση και ελευθερία.

Ιστορίες που εμπνέουν και συγκινούν

Η πρόσφατη ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα γυναικών απ' όλο τον κόσμο που πάλεψαν, αντιστάθηκαν και μεγαλούργησαν, συχνά αψηφώντας τις πιθανότητες. Αυτές τις inspiring ιστορίες διαβάζουμε σήμερα σε βιβλία βραβευμένων συγγραφέων από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ανάμεσα στα πολυάριθμα best sellers βιβλία ξεχωρίζει η «κινηματογραφική» from zero to hero ιστορία της Αμερικανίδας Sophia Amoruso που διαβάζουμε στο «Girlboss». Περνώντας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Bernardine Evaristo μιλά στο αυτοβιογραφικό της «Μανιφέστο» για τα μεγάλα εμπόδια που συνάντησε στο δρόμο προς τη διεθνή καταξίωση. Ποιες είναι άραγε οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο; Πώς θα μας συστήνονταν οι ίδιες, αν μπορούσαν να μας διηγηθούν, σε πρώτο πρόσωπο, την πραγματική τους ιστορία; Το βιβλίο για παιδιά της Στέλλας Κάσδαγλη «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πως μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ» συστήνει στα παιδιά 30 γυναίκες-πρότυπα για να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

giorti-tis-gynaikas-vivlia-03

Προσωπική εξέλιξη μέσα από βιβλία

Το βιβλίο είναι ένας από τους σημαντικότερους συνοδοιπόρους στο δρόμο προς την αυτοπραγμάτωση, και την επιτυχία στην επαγγελματική αλλά και προσωπική μας ζωή. Γυναίκες συγγραφείς δείχνουν και εδώ το δρόμο με best selling βιβλία που έχουν αγκαλιάσει εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. To βιβλίο «Light we carry» είναι η δεύτερη αυτοβιογραφία της Michelle Obama. Με αφετηρία τις δικές της εμπειρίες η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ μιλά για το πώς μπορούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς«Girls just wanna have funds» μας λέει από την πλευρά της η Camilla Falkenberg, παραφράζοντας το διάσημο hit της Cyndi Lauper. Η ιδρύτρια του κινήματος «Female Invest» δημιούργησε ένα πρακτικό επενδυτικό οδηγό για γυναίκες, με χρήσιμα tips και πολύτιμες οικονομικές συμβουλές. Στο βιβλίο «Αυτός που θέλουν οι γυναίκες» η Ειρήνη Γεωργή εξετάζει υπό ένα φεμινιστικό πρίσμα τις σύγχρονες ερωτικές σχέσεις, αναλύοντας παρερμηνείες και στερεοτυπικές αντιλήψεις που στέκονται εμπόδιο στην ουσιαστική επικοινωνία των φύλων.

Βιβλία για ταξίδια στον κόσμο της φαντασίας

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες γυναίκες συγγραφείς καταπιάνονται με τη λογοτεχνία του φανταστικού και μας παραδίδουν ιστορίες από κόσμους μακρινούς, πότε ονειρικούς και πότε δυστοπικούς, που αντηχούν όμως τη δική μας πραγματικότητα. Μετά την παγκόσμια επιτυχία που σημείωσε το «Priory of the Orange Tree», η Samantha Shannon επιστρέφει με το πολυαναμενόμενο prequel του μυθιστορήματος. Στο «Day of Fallen Night» περιηγούμαστε και πάλι στο μυθικό σύμπαν της Shannon, μέσα από τις συναρπαστικές ιστορίες τεσσάρων γυναικών. Λίγοι συγγραφείς έχουν καταφέρει να μιλήσουν για την καταπίεση των γυναικών και τις έμφυλες ανισότητες όπως η Margaret Atwood. Το «The Handmaid's Tale», το μυθιστόρημα πίσω από την ομώνυμη σειρά του Netflix μας καλεί να στοχαστούμε γύρω από τη γυναικεία φύση και την απειλή του ολοκληρωτισμού. Στον αντίποδα, η Madeline Miller κοιτάει στο παρελθόν της Αρχαίας Ελλάδας και εμπνέεται από το μύθο της «Κίρκης». Η συγγραφέας του «Τραγουδιού του Αχιλλέα» υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τις περιπέτειές της στο σήμερα για να αποδείξει πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.

giorti-tis-gynaikas-vivlia-02

Γυναίκες στους... δρόμους

Η Γιορτή της Γυναίκας αποτίνει φόρο τιμής στους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα, ελευθερία και αυτοδιάθεση. Δεν είναι λίγες οι φορές που κινητήρια δύναμη πίσω από αυτούς τους αγώνες στάθηκε ένα βιβλίο. Ο φεμινισμός όπως τον γνωρίζουμε σήμερα είναι συνδεδεμένος με δοκίμια και φιλοσοφικές πραγματείες που τόλμησαν να αμφισβητήσουν και εν τέλει πέτυχαν να αλλάξουν το status quo«Το δεύτερο φύλο» είναι το βιβλίο που έκανε τη Simone de Beauvoir διάσημη στα πέρατα της γης. Μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους βασικούς θεωρητικούς πυλώνες του φεμινιστικού κινήματος, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο προς την πνευματική αφύπνιση και απελευθέρωση εκατομμυρίων γυναικών. Όσον αφορά τη χώρα μας, οι απαρχές του φεμινιστικού κινήματος πηγαίνουν πολύ πιο πίσω. Στο βιβλίο «Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα» η Κούλα Ξηραδάκη κάνει μια αναδρομή στους κοινωνικούς αγώνες των πρωτοπόρων Ελληνίδων που ξεκινούν με την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους. Αν είσαι φίλος των κόμικς αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο γεμάτο χιούμορ «Η πτώση της πατριαρχίας». Η Marta Breen και η Jenny Jordahl συνθέτουν μια ευφάνταστη ανασκόπηση της ιστορίας της πατριαρχίας και σχολιάζοντας δεικτικά τον κόσμο, όπως αυτός παρουσιάζεται μέσα από το ανδρικό βλέμμα.

Εξερευνώντας έργα κλασικής & σύγχρονης λογοτεχνίας

Στις προτάσεις δώρων για την Γιορτή της Γυναίκας δε θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε κλασικά και modern classics μυθιστορήματα που συνεχίζουν να εμπνέουν με τον τρόπο τους όλες τις θηλυκότητες που παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο. Από την περίφημη ιστορία της Jane Austen στο «Περηφάνια και Προκατάληψη» μέχρι τα διεθνή best-sellers της Elena Ferrante, και τα νεότερα μυθιστορήματα που διαβάζουμε από Ελληνίδες συγγραφείς, η λογοτεχνία μας ταξιδεύει, μας νουθετεί και μας καλεί να αναλάβουμε δράση.

giorti-tis-gynaikas-vivlia-01

Η Γιορτή της Γυναίκας ξεκινά στα Public!

Το βιβλίο, σε όλες τις μορφές του, στέκεται εδώ και αιώνες «σύμμαχος» στον αγώνα που δίνουν οι γυναίκες όλου του κόσμου. Ενός δίκαιου αγώνα που συνεχίζεται με την ίδια ένταση μέχρι και σήμερα. Στα Public σε περιμένει η μεγαλύτερη γκάμα βιβλίων για να μάθεις τα γεγονότα πίσω από τους κοινωνικούς αγώνες των γυναικών, και να τιμήσεις όσες, μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να μάχονται ακατάπαυστα για την αυτοδιάθεση του σώματος και του πνεύματος.

Χρόνια πολλά!