Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: Φτιάχνουμε γωνιά ανάγνωσης με ένα κουίζ!

Περίληψη: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024 εξερευνώντας την ιστορία της, και δημιουργώντας την τέλεια γωνιά διαβάσματος. Σου έχουμε επίσης βιβλιοπροτάσεις και κουίζ!

Η 23η Απριλίου είναι κάθε χρόνο μία από τις αγαπημένες μας μέρες εδώ στα Public. Γιατί; Μα φυσικά γιατί γιορτάζει το βιβλίο! Η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και εμείς, ως λάτρεις του βιβλίου και της ανάγνωσης, δεν μπορούμε παρά να την τιμήσουμε! Σκεφτήκαμε λοιπόν να εξερευνήσουμε λίγο περισσότερο την ιστορία αυτής της μέρας, και την αξία που το διάβασμα προσθέτει στην καθημερινότητά μας. Και για το τέλος σου έχουμε κάτι ακόμα, ιδέες για το πώς να φτιάξεις τον πιο cozy χώρο για διάβασμα, αλλά και ένα κουίζ που ανάλογα με το στιλ σου σου δείχνει το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσεις!

Πώς εδραιώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου;

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου ξεκινά περισσότερα από 100 χρόνια πριν. Οι απαρχές της εντοπίζονται το 1922 στην Καταλονία, εκεί όπου ένας Καταλανός εκδότης σκέφθηκε πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ημέρα που να τιμά τον Miguel de Cervantes. Τελικά η πρώτη τέτοια ημέρα διοργανώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1926, δηλαδή την ημέρα της γέννησης του σπουδαίου Ισπανού συγγραφέα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1930, η ημέρα του εορτασμού μεταφέρθηκε στις 23 Απριλίου, η οποία είναι η ημερομηνία του θανάτου του Cervantes (23 Απριλίου 1616).

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου όπως την γνωρίζουμε σήμερα ξεκινά το 1995, όταν και εδραιώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για πρώτη φορά ο αντίστοιχος εορτασμός. Ο Ο.Η.Ε. επέλεξε επίσης την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας, συνεχίζοντας την παράδοση που είχε δημιουργηθεί στην Ισπανία. Ο «Δον Κιχώτης» του Cervantes θεωρείται το πρώτο μυθιστόρημα της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, οπότε η επιλογή αυτής της ημερομηνίας είναι απολύτως ταιριαστή.

Η 23η Απριλίου δεν σχετίζεται μόνο με τον Ισπανό συγγραφέα όμως. Την ίδια ημερομηνία, αλλά, περιέργως, διαφορετική ημέρα, έφυγε από τη ζωή και ο William Shakespeare! Παρότι και οι δύο συγγραφείς έφυγαν από τη ζωή στις 23 Απριλίου 1616, στην Αγγλία εκείνη την περίοδο χρησιμοποιούνταν τον Ιουλιανό ημερολόγιο ενώ στην Ισπανία το Γρηγοριανό. Ακόμα κι αν οι δύο σπουδαίοι συγγραφείς πέθαναν στην πραγματικότητα με 10 μέρες διαφορά, η 23η Απριλίου είναι σίγουρα μία πολύ σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του βιβλίου!

Γιατί αγαπάμε να διαβάζουμε

Ο καθένας μπορεί να διαβάζει για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Αν, για παράδειγμα, λατρεύεις τη μυθοπλασία τότε είναι πολύ πιθανό να απολαμβάνεις την αίσθηση ελευθερίας και εξερεύνησης που σου προσφέρει το λογοτεχνικό ταξίδι σε έναν άλλο κόσμο. Αυτή η ικανότητα που έχει το βιβλίο να μας τηλεμεταφέρει σε ένα άλλο σύμπαν για λίγες ώρες μας βοηθά με τη σειρά του να ξεφύγουμε εκτός πραγματικότητας, και έτσι να χαλαρώσουμε και να διώξουμε το άγχος και την πίεση της ημέρας. Από την άλλη, η επιλογή ενός non-fiction βιβλίου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μάθουμε καινούργια πράγματα και να ικανοποιήσουμε την έμφυτη περιέργειά μας για οποιοδήποτε θέμα. Είτε επιλέγεις μυθοπλασία είτε non-fiction, ή και τα δύο, το διάβασμα είναι ένα χόμπι που διεγείρει τη φαντασία, εκθέτοντάς μας σε νέες ιδέες, έννοιες και προοπτικές, και ενθαρρύνοντάς μας να σκεφτόμαστε πιο δημιουργικά.

Παράλληλα, σήμερα περισσότερο από ποτέ το βιβλίο έχει γίνει μία κοινωνική εμπειρία. Από το BookTok μέχρι τις ομάδες ανάγνωσης, τώρα μπορούμε να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις εντυπώσεις μας πανεύκολα, να ανακαλύπτουμε νέες αναγνωστικές προτάσεις από όλο τον κόσμο και να ερχόμαστε σε επαφή με βιβλιόφιλους από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Για τα παιδιά, το βιβλίο είναι ακόμα πιο σημαντικό! Μέσα από το διάβασμα τα παιδιά εξοικειώνονται με τα συναισθήματά τους, γνωρίζουν καλύτερα τον κόσμο, μαθαίνουν να εκφράζονται ευκολότερα και ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Γι’ αυτό τα βιβλία αποτελούν έναν εξαιρετικό βοηθό στη διαπαιδαγώγησή τους.

Φέτος διαβάζουμε περισσότερο

Μέσα στον Απρίλιο γιορτάζουμε επίσης την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία «πέφτει» στις 2 Απριλίου κάθε χρονιάς. Γι’ αυτό και ο Απρίλιος στα Public είναι Μήνας Παιδικού Βιβλίου. Με αφορμή τις δύο πολύ σημαντικές λογοτεχνικές ημέρες που περιλαμβάνει ο Απρίλιος λοιπόν, πιστεύουμε πως αυτός είναι ο κατάλληλος μήνας για να αποδεχθείς τη φετινή μας λογοτεχνική πρόκληση και να αρχίσεις να διαβάζεις περισσότερο αυτή τη χρονιά – και εσύ και οι μικροί μας φίλοι!

Αν ψάχνεις για προτάσεις, έχουμε μερικές ιδέες! Τα μεγαλύτερα παιδιά, θα  προτείναμε να ξεκινήσουν την αναγνωστική πρόκλησή μας με ένα κλασικό ελληνικό παιδικό μυθιστόρημα, το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη! Για τις μικρότερες ηλικίες ξεχωρίσαμε το πολυαγαπημένο παραμύθι του Αντώνη Παπαθεοδούλου «Ο ραφτάκος των λέξεων». Πάμε τώρα και στις ενήλικες προτάσεις. Εδώ θα ξεκινήσουμε από την πολύ αγαπημένη κατηγορία των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ένα μυστήριο που θα σε κρατήσει σε αγωνία από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα είναι ό,τι πρέπει για να σε βάλει σε mood διαβάσματος, και για αυτό σου προτείνουμε το καινούργιο βιβλίο του Sebastian Fitzek με τίτλο «Μίμικ»! Δεν έχεις όρεξη για κάτι τέτοιο και προτιμάς μία πιο ρομαντική ιστορία; Τότε μην χάσεις την ευκαιρία να αποκτήσεις το «Αντίπαλο δέος» της Rebecca Ross, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά! Ίσως βέβαια το διάβασμα να είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητάς σου, οπότε δεν χρειάζεσαι καμία πρόκληση να σε βάλει σε αναγνωστικούς ρυθμούς! Για εσένα, η πρότασή μας είναι το σπουδαιότερο έργο του Cormac McCarthy, «Αιματοβαμμένος μεσημβρινός», που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε νέα μετάφραση από τις εκδόσεις Gutenberg.

Πώς θα φτιάξεις τον πιο cozy χώρο για διάβασμα

Εκτός από το κατάλληλο βιβλίο, αυτό που θα σε βοηθήσει να διαβάσεις περισσότερο είναι ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος που θα σε προσκαλεί να κουρνιάσεις με ένα βιβλίο. Για να δημιουργήσεις την ιδανική γωνιά διαβάσματος θα χρειαστείς σίγουρα:

  • Άνετα καθίσματα για πολύωρο διάβασμα. Αυτό μπορεί να είναι ό,τι σε βολεύει, από πολυθρόνα μέχρι πουφ, αρκεί να κάθεσαι άνετα.
  • Καλό φωτισμό, κατά προτίμηση φυσικό. Για το διάβασμα τη νύχτα, ένα φωτιστικό γραφείου με ρυθμιζόμενη ένταση είναι απαραίτητο.
  • Ράφια, βιβλιοθήκες ή ένα μικρό κομοδίνο για να οργανώσεις τα έργα που διαβάζεις αυτή την περίοδο.
  • Ήσυχη ατμόσφαιρα, άρα ένας χώρος μακριά από εξωτερικούς θορύβους (π.χ. μπαλκόνι που «βλέπει» στο δρόμο).
  • Καθόλου τεχνολογία, για να μπορείς πραγματικά να συγκεντρωθείς στο διάβασμα και να μην αποσπάται η προσοχή σου από ειδοποιήσεις και την κακή συνήθεια να τσεκάρουμε κάθε λίγο και λιγάκι το smartphone μας.

Ο κάθε χώρος, βέβαια, έχει τη δική του αισθητική και ο κάθε άνθρωπος τις δικές του προτιμήσεις. Έτσι κι εμείς είπαμε να συνδυάσουμε την αισθητική σου και το διάβασμα σε ένα κουίζ. Εσύ διαλέγεις τα vibes που σου αρέσουν περισσότερο, κι εμείς θα βρούμε το επόμενο βιβλίο που σου ταιριάζει να διαβάσεις!