Modern classics: 9+1 βιβλία στο δρόμο για να γίνουν κλασικά!

Περίληψη: Η λογοτεχνία του 20ου αιώνα μας χάρισε αξεπέραστα μυθιστορήματα που πλέον μπορούν να λέγονται «κλασικά». Ας δούμε ποια αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σου!

Τι είναι αυτό που κάνει ένα μυθιστόρημα κλασικό; Είναι η λογοτεχνική τεχνοτροπία που «αγγίζει» την τελειότητα; Είναι οι αλήθειες που καταφέρνουν να μείνουν αναλλοίωτες μπροστά στο σαρωτικό πέρασμα του χρόνου; Ή μήπως είναι η παρακαταθήκη που κληροδοτούν στις επόμενες γενιές; Δύσκολο το ερώτημα με πολλές απαντήσεις και ακόμα περισσότερες ερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση, φίλε αναγνώστη, κλασικοί λογοτέχνες δεν είναι μόνο ο Dostoevsky, ο Melville, η Shelley, ο Hemingway, ο Kafka, ο Orwell και ο Camus.

Ανάμεσα στους λογοτέχνες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στη σκέψη και τον πολιτισμό έρχονται να προστεθούν και άλλοι, εξίσου ταλαντούχοι, εμπνευσμένοι και πρωτοπόροι συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο. Μιας και ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην κλασική λογοτεχνία, είναι καλή στιγμή για να θυμηθούμε μερικά soon-to-be classics αριστουργήματα.

Οι σύγχρονοι «κλασικοί» της Λατινικής Αμερικής

Εκατό χρονιά μοναξιάς - Gabriel García Márquez

modern-classics-vivlia-02

Το φημισμένο μυθιστόρημα του μεγάλου Κολομβιανού νοβελίστα δε χρειάζεται συστάσεις. Περισσότερο ίσως από κάθε άλλο βιβλίο αυτής της λίστας, το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» αξίζει να φέρει τον ευγενή τίτλο του «κλασικού». Μπλέκοντας το στοιχείο του παραμυθιού με το παράλογο, ο Gabriel García Márquez αναπαριστά στο μυθιστόρημα με τρόπο αλληγορικό την πολυτάραχη ιστορία της Λατινικής Αμερικής, και τα ανθρώπινα πάθη που δε γνωρίζουν σύνορα και εποχές.

Κουτσό - Julio Cortázar

Αντισυμβατικό όσο και βαθιά στοχαστικό το «Κουτσό» του Julio Cortázar συγκαταλέγεται στα βιβλία που αξίζουν σίγουρα να διαβάσεις πάνω από μία φορά. Στο τέταρτο μυθιστόρημα, ο συγγραφέας που όρισε μαζί με τον Borges τη σύγχρονη λογοτεχνία της Αργεντινής, αφήνει τη σκέψη του να περιπλανηθεί εντελώς ελεύθερη. Αποτέλεσμα, ένα πολυεπίπεδο λογοτεχνικό έργο που αφήνει ελεύθερο τον αναγνώστη να το διαβάσει - και να το ερμηνεύσει - ακριβώς όπως εκείνος θέλει.

Περί ηρώων και τάφων - Ernesto Sabato

Ακόμα ένας «κλασικός» για εμάς συγγραφέας που όρισε την μεταπολεμική ισπανόφωνη λογοτεχνία είναι ο Ernesto Sabato. Από τα μόλις τρία μυθιστορήματα του συγγραφέα σου προτείνουμε το «Περί ηρώων και τάφων». Το magnum opus του «τελευταίου κλασικού της αργεντίνικης λογοτεχνίας», σύμφωνα με την El Pais, ξεκινά με μια σουρεαλιστική περιήγηση στα σοκάκια του Μπουένος Άιρες. Εκεί όπου ο έρωτας μπλέκεται με το κατακερματισμένο παρελθόν της Αργεντινής και την αβεβαιότητα στον μεταποικιακό κόσμο.

Modern classics: Από τον Burroughs στον Coe

Γυμνό γεύμα - William Burroughs

modern-classics-vivlia-01Αμφιλεγόμενος όσο και αυθεντικός ο William Burroughs υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές μορφές της μεταπολεμικής αμερικανικής λογοτεχνίας. Η δε κληρονομιά του εκτείνεται πολύ πέρα από τα στενά όρια του counterculture των '60s, αφήνοντας το στίγμα του σε κάθε είδος τέχνης. Μέσα από τα βιβλία του τόλμησε να μιλήσει για όσα δεν μιλούσε κανένας άλλος, σπάζοντας μετά μανίας κάθε ταμπού και ηθικό φραγμό. Το «Γυμνό γεύμα» είναι ένα σκανδαλιστικό λογοτεχνικό ταξίδι σε κάθε «απαγορευμένη» απόλαυση και ταυτόχρονα ένα κατηγορώ στην υποκρισία της γενιάς που έζησε με σύνθημα το Αμερικανικό Όνειρο.

Στο δρόμο - Jack Kerouac

Πιστός συνοδοιπόρος του Burroughs, ο Jack Kerouac είναι ακόμα ένας Αμερικανός συγγραφέας που αξίζει μια θέση ανάμεσα στους κλασικούς. Βασικός εκφραστής της γενιάς των beat, ο Kerouac κατάφερε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο σύγχρονο συγγραφέα να αποδώσει την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας στις σελίδες ενός βιβλίου. Το «Στο δρόμο» είναι ένα συναρπαστικό, αυθόρμητο, όσο και αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα που καταφέρνει έως και σήμερα να μιλά στην καρδιά κάθε ανθρώπου που αναζητά το πραγματικό νόημα της ζωής.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι - Anthony Burgess

Αν πρώτη στο νου σου ήρθε η περίφημη ταινία του Stanley Kubrick να ξέρεις δε σε αδικούμε. Πρόκειται για ένα πραγματικό διαμάντι της έβδομης τέχνης. Ακόμα και ο ιδιοφυής Kubrick όμως «χρειάστηκε» την ιστορία του Anthony Burgess στο μυθιστόρημα «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι» προτού μας παραδώσει το ομώνυμο αριστούργημα. Η δυστοπική σάτιρα του Βρετανού συγγραφέα καταφέρνει μέσα από τη διαβόητη ιστορία του πρωταγωνιστή Alex να προβληματίσει σχετικά με τη γενεσιουργό αιτία της βίας και τη θέση της στη σύγχρονη κοινωνία.

Τι ωραίο πλιάτσικο - Jonathan Coe

modern-classics-vivlia-03

Το πνεύμα του Burgess αντηχεί και στα έργα του Jonathan Coe. Η σατιρική διάθεση, το φλεγματικό χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός είναι μερικά από τα συστατικά στοιχεία που κάνουν το «Τι ωραίο πλιάτσικο» αυτό που είναι. Μια σπουδή πάνω στην πότε κωμική πότε τραγική ιστορία της σύγχρονης Βρετανίας, και το χαμένο μεγαλείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τραύματα, πάθη & στοχασμοί

Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα - Mikhail Bulgakov

Από τη θατσερική Βρετανία μεταφερόμαστε στη Σοβιετική Ένωση του Μεσοπολέμου. Την περίοδο αυτή ο Mikhail Bulgakov θα γράψει το διάσημο «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα». Εμπνευσμένος από τον «Φάουστ» του Goethe o μεγάλος σατιρικός της ρωσικής λογοτεχνίας θα παραδώσει τρεις δεκαετίες αργότερα, ένα καρναβαλικό μυθιστόρημα που μιλά για τον έρωτα, τον ναρκισσισμό, την αλαζονεία, τη ματαιοδοξία και τη δίψα του ανθρώπου για την εξουσία.

Περί τυφλότητος - José Saramago

Λίγοι λογοτέχνες μπορούν να ισχυριστούν πως κατάφεραν να προσεγγίσουν το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής με την πνευματική διαύγεια του μεγάλου José Saramago. Με καυστικό χιούμορ, σατιρική διάθεση και περίσσεια εκφραστική δεινότητα, ο Πορτογάλος λογοτέχνης στοχάστηκε λογοτεχνικά πάνω στην πολιτική, την κοινωνία και τη μεταφυσική, όπως κανένας άλλος. Με εμφανώς καφκική ατμόσφαιρα, το «Περί Τυφλότητος» σχολιάζει δεικτικά τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, την ανθρώπινη απάθεια και τη ροπή προς τον ολοκληρωτισμό για να αναρωτηθεί τελικά «Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;»

Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος - Primo Levi

modern-classics-vivlia-04Στις 22 Φεβρουαρίου 1944, 650 άνθρωποι στάλθηκαν στο Άουσβιτς στοιβαγμένοι σε δώδεκα τρένα. Μόνο ο Primo Levi και δύο άλλοι επέζησαν πριν την απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό ένα χρόνο αργότερα. Στο βιβλίο «Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος» ο Ιταλοεβραίος συγγραφέας καταφέρνει το ακατόρθωτο. Να μιλήσει στωικά για τα όσα τραγικά έζησε, και να στοχαστεί χωρίς πάθη πάνω στη μεγαλύτερη θηριωδία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Θέλεις modern classics μυθιστορήματα; Θέλεις Public!

Ψάχνεις ακόμα το επόμενο βιβλίο που θα σε συναρπάσει; Σου έχουμε τον ιδανικό προορισμό και αυτός δεν είναι άλλος από το Public.gr. Από κλασικά μυθιστορήματα μέχρι αποκαλυπτικά non-fiction, στα ψηφιακά «ράφια» του Public σε περιμένει το επόμενο βιβλίο που δε θα λες να αφήσεις από τα χέρια σου. Και σε τιμές Black Friday φυσικά! Ποιος είπε ότι τη «Μαύρη Παρασκευή» γιορτάζουν μόνο οι techies;