9+1 βιβλία διαπαιδαγώγησης για να μάθουμε στα παιδιά τον κόσμο!

Περίληψη: Ο Απρίλιος είναι Μήνας Παιδικού Βιβλίου! Ετοιμαζόμαστε για τις γιορτές του Πάσχα με βιβλία διαπαιδαγώγησης που μιλούν στην καρδιά των μικρών μας φίλων!

Γιατί πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν; Όπως έχουμε πει αναλυτικά και εδώ, υπάρχουν δεκάδες λόγοι για τους οποίους η ανάγνωση αξίζει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας κάθε παιδιού. Από την συναισθηματική του ανάπτυξη μέχρι την καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων που θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή, οι ευεργετικές ιδιότητες της ανάγνωσης βοηθούν στη διαχείριση «δύσκολων» θεμάτων και συνεισφέρουν σημαντικά στο έργο της διαπαιδαγώγησης. Ο Απρίλιος στα Public είναι Μήνας Παιδικού Βιβλίου και εμείς λέμε (book)challenge accepted με προτάσεις βιβλίων για την οικογένεια, τη φιλία και το σώμα μας. Πάμε να τα ανακαλύψουμε!

Πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας

paidika-vivlia-diapaidagwgisis-02Η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας είναι μια δεξιότητα που μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή και επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Όμως γιατί νιώθουμε ό,τι νιώθουμε; Υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα; Τι κάνουμε όταν μας κυριεύει ο φόβος; Το βιβλίο «Τα μπερδεμένα μου συναισθήματα» εξηγεί στα παιδιά με τρόπο κατανοητό τι είναι πραγματικά τα συναισθήματα και πώς λειτουργούν. Η μικρή αυτή πολύχρωμη εγκυκλοπαίδεια δίνει επίσης συμβουλές ώστε τα παιδιά να αναγνωρίζουν από μικρή ηλικία τα όσα νιώθουν και να τα εκφράζουν με θάρρος. Το βιβλίο του Dagmar Geisler «Τι να κάνω το θυμό μου» περιγράφει με ευαισθησία τις διάφορες πτυχές αυτού του συναισθήματος, ώστε τα παιδιά – και οι μεγαλύτεροι - να μπορούν να το τιθασεύουν στην καθημερινότητά τους.

Φιλία, το υπέρτατο αγαθό

Πόσες και πόσες χιλιάδες σελίδες έχουν γραφτεί με θέμα τη φιλία. Από τους φιλοσόφους της αρχαιότητας μέχρι τους συγγραφείς του σήμερα, η φιλία έχει τη δική της θέση στην ιστορία της λογοτεχνίας και του παιδικού βιβλίου. Σε λίγες δεκάδες σελίδες, το βιβλίο «Οι φίλοι που συναντάμε» περιγράφει την μαγική δύναμη της φιλίας. Η συγγραφέας Daniela Sosa μιλά για τους φίλους που έρχονται απρόσμενα στη ζωή μας. Τους φίλους που βλέπουμε καθημερινά και άλλους που μένουν μακριά μας. Ένα βιβλίο γεμάτο γλυκές εικόνες για κάθε παιδί. Στο best seller «Η μέρα που έγινα και εγώ λύκος», η Amelie Javaux αναδεικνύει την αξία της φιλίας, προσεγγίζοντας με τρυφερό τρόπο το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού.

paidika-vivlia-diapaidagwgisis-01

Μιλώντας για την οικογένεια

Είναι γνωστό πως η οικογένεια παίζει το πρώτο ρόλο στην κοινωνικοποίηση, τη συναισθηματική ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Τι σημαίνει όμως η λέξη «οικογένεια»; Είναι ίδιες σε όλο τον κόσμο; Και αν όχι σε τι διαφέρουν; «Το πιο μεγάλο βιβλίο για οικογένειες» της Mary Hoffman εξερευνά με χιούμορ τις διάφορες μορφές της οικογένειας σήμερα. Μεγάλες, μικρές, χαρούμενες, ήσυχες, φασαριόζικες, ευδιάθετες και χαλαρές, όλες οι οικογένειες είναι ξεχωριστές με τη δική τους ομορφιά. Από τα ελληνικά γράμματα, η Φρόσω Φωτεινάκη υπογράφει το παραμυθένιο «Και η αγάπη…σε ποιο σπίτι μένει;». Με τρυφερότητα, η συγγραφέας αγγίζει το ευαίσθητο ζήτημα του χωρισμού. Ο Ιορδάνης θα δει τους γονείς του να χωρίζουν όμως η αγάπη της οικογένειάς του θα του φέρει ηρεμία και λάμψη στη ζωή του. Σε όποιο σπίτι και αν εκείνη μένει τελικά.

Βιβλία για να μάθουμε το σώμα μας

Αργά ή γρήγορα κάθε γονιός θα έρθει αντιμέτωπος με τις γνωστές «άβολες ερωτήσεις» γύρω από τη σεξουαλικότητα. Με εικονογράφηση και κείμενα γραμμένα από ειδικούς «Το πρώτο μου βιβλίο για το σεξ» λύνει όλες τις απορίες των παιδιών, βοηθώντας τους γονείς να δώσουν τις σωστές απαντήσεις. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, οι ανατομικές διαφορές ανδρών και γυναικών, οι αλλαγές κατά την εφηβεία, η γονιμοποίηση και η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η δημιουργία οικογένειας, ενώ ξεδιαλύνονται λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από ένα θέμα που παραμένει ταμπού. Η εικόνα για τον εαυτό μας είναι επίσης ένα κρίσιμο κεφάλαιο στα στη ζωή κάθε νέου. Το βιβλίο της Beth Cox «Όλα τα σώματα είναι υπέροχα» είναι μια ωδή στη διαφορετικότητα, την αυτοεκτίμηση και την επιστήμη, μαθαίνοντας στα παιδιά να βρίσκουν την ομορφιά στην εμφάνιση κάθε ανθρώπου.

paidika-vivlia-diapaidagwgisis-04

Η σημασία της συναίνεσης

Τι είναι η συναίνεση; Γιατί είναι σημαντική; Πώς μπορούμε να μάθουμε να σεβόμαστε τα όρια των άλλων ανθρώπων και να δείξουμε στους άλλους τα δικά μας όρια; Η άρνηση οφείλει να βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις επιλογές μας χωρίς να μας πλημμυρίζουν οι τύψεις και ο φόβος. Το βιβλίο «Να σε κάνω μια αγκαλιά» της Φρόσως Φωτεινάκη μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του. Το ίδιο θέμα μελετά και ο Justin Hancock στο βιβλίο «Θέλεις να μιλήσουμε για τη συναίνεση», εξηγώντας πως μπορούμε να λέμε «όχι» στη ζωή μας.

Ο κόσμος του παιδικού βιβλίου σε περιμένει στα Public

Τον Απρίλιο το βιβλίο γίνεται μέρος της ζωής των παιδιών. Όπως πάντα, ο γεμάτος χρώμα κόσμος του παιδικού βιβλίου σε περιμένει στα καταστήματα Public και το Public.gr. Από φανταστικά μυθιστορήματα για τις πασχαλινές διακοπές μέχρι συναρπαστικά παραμύθια σε μορφή audiobook, εδώ σε περιμένουν εκατοντάδες προτάσεις για να χαρίσεις χαμόγελα σε παιδιά κάθε ηλικίας και να τα βοηθήσεις να ανακαλύψουν τον κόσμο. 

Καλή ανάγνωση!