Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση κουζίνας: Έξυπνες ιδέες για μαγείρεμα με Xmas mood!

Περίληψη: Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και το δέντρο στολισμένο. Τώρα είναι η ώρα να βάλεις την προσωπική σου πινελιά, αφήνοντας ίχνη… κουζίνας σε όλον τον διάκοσμο!

Οι μέρες πέρασαν! Κατάλαβες πότε προλάβαμε και φτάσαμε στις 19 Δεκέμβρη; Κι όμως! Μόλις προχτές (φαίνεται να) στόλισες το δέντρο, και σε λίγες μέρες έχουμε Χριστούγεννα. Το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι κοντά και η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της κουζίνας είναι must, για να βάλεις κι εκεί τις απαραίτητες γιορτινές νότες. Αλλά, γιατί όχι, να αφήσεις και την «κουζίνα» να βάλει τις δικές της νότες και στο υπόλοιπο σπίτι! Θέλεις ιδέες; Συνέχισε το διάβασμα!

Μετατρέποντας τα κουζινικά σε Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Όλοι μας έχουμε τα Χριστούγεννα άρρηκτα συνδεδεμένα στο μυαλό μας με την κουζίνα. Από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, μέχρι και τη γαλοπούλα (ή όποιο άλλο πατροπαράδοτο Χριστουγεννιάτικο πιάτο), όλα «μυρίζουν» μαγείρεμα και κουζίνα. Μπορείς άνετα να πάρεις τα cookie cutters και, αφού φτιάξεις τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, να τα δέσεις μαζί και να τα κάνεις Χριστουγεννιάτικο στεφάνι, μαζί με μερικά κλαδιά γκι και βατόμουρα! Παράλληλα μπορείς, αν έχεις κουτάλες και πιρούνες να κρέμονται, να τα διακοσμήσεις με Χριστουγεννιάτικες κορδελίτσες και αστεράκια!

Στολίδια για επίδοξους chef!

Πολλά από τα εργαλεία της κουζίνας μπορούν να μετατραπούν σε στολίδια, όπως είδαμε και με τα cookie cutters. Πάρε έναν (παλιό κατά προτίμηση) τρίφτη και πέρνα κλαράκια πεύκου, έλατου, ή γκι, από τις τρύπες του χοντρού τρίφτη και τις λεπίδες του κόφτη! Αίφνης γίνεται κάτι που μπορείς να βάλεις ακόμη και στο τραπέζι των Χριστουγέννων. Από την άλλη, ένα σουρωτήρι (για μακαρόνια) χαλαρά γίνεται βάση για το (μικρό) Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι του chef! Ομοίως, αν έχεις σετ κατσαρόλες, μπορείς να φτιάξεις το δικό σου «δέντρο», βάζοντάς τες κατά μέγεθος και στολίζοντας γύρω γύρω! Αλλά ακόμη και γυάλινα βάζα γίνονται στολίδια, αν μέσα τους βάλεις γκι και Χριστουγεννιάτικα φωτάκια LED! Τέλος, μπορείς να κόψεις πορτοκάλια σε φέτες και να τα αποξηράνεις. Γίνονται εξαίσια στολίδια τόσο για το τραπέζι όσο και για την κουζίνα!

Χριστουγεννιάτικο θέμα στα κουζινικά είδη

Είδη κουζίνας με Χριστουγεννιάτικη σχεδίαση, όπως Χριστουγεννιάτικα κουτάλια, πιάτα με ανάλογο décor, ποτήρια με χιονονιφάδες, και άλλα τέτοια. Δεν είναι ανάγκη να έχουν όλα πάνω τους Άγιους Βασίληδες ή έλκηθρα, ακόμη και ένα σετ πιατικών με χρυσή μπορντούρα είναι αρκετό για να φέρει feeling Χριστουγέννων στο τραπέζι.

Φωτισμός με Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα

Τα φωτάκια είναι η πεμπτουσία των Χριστουγέννων. Αυτό είναι παγκόσμιο αξίωμα και πραγματικά δεν νομίζουμε πως υπάρχει άλλη εποχή οπουδήποτε στον κόσμο που τα φωτάκια να έχουν την τιμητική τους. Τα παραδοσιακά πολύχρωμα λαμπάκια, κυρίως σε κόκκινο και πράσινο, είναι all-time-classic, ενώ αν θες κάτι πιο ζεστό και classy, πήγαινε στα «θερμά» (a.k.a. χρυσά) λαμπάκια που θυμίζουν φλόγα κεριού. Η σύγχρονη elegant αισθητική, από την άλλη, θέλει ψυχρό άσπρο. Διάλεξε αυτό που ταιριάζει στον διάκοσμο που έχεις επιλέξει και… μη φοβάσαι! Δε μπορείς να έχεις «υπερβολικά πολλά» λαμπάκια, ούτε στην κουζίνα!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές και παρουσίαση

Εδώ έχουμε άπειρο υλικό. Ξεφεύγοντας από την Ελληνική πεπατημένη, βρίσκουμε ιδέες άκρως γευστικές και από άλλες κουζίνες. Για παράδειγμα, το ιταλικό panettone, το οποίο είναι ένα φουσκωτό κέικ με υφή τσουρεκιού, με αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες, είναι καλή ιδέα. Ακόμη καλύτερη, το αγγλικό Christmas Pudding, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με… πουτίγκα. Είναι ένα κέικ με πολλές σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα, το οποίο παραδοσιακά παρασκευάζεται στα τέλη Νοεμβρίου, «ψήνεται» στον ατμό και, μέχρι τα Χριστούγεννα, ραντίζεται με μπράντι τακτικά, για να ωριμάσουν και να ενωθούν οι γεύσεις! Μια ακόμη ιδέα είναι τα candied apples, μικρά κόκκινα μήλα καλυμμένα με καραμέλα, με το καθένα να είναι καρφωμένο σε ένα ξυλάκι για να το τρώνε τα παιδιά χωρίς να λερώνονται (λέμε τώρα).

Αρωματικό Χριστουγεννιάτικο σπιτικό

Ένα πράγμα είναι που φωνάζει «Χριστούγεννα»: η μυρωδιά των μπαχαρικών. Η πατροπαράδοτη λύση: πάρε μερικά πορτοκάλια και μπόλικα σακουλάκια ολόκληρα γαρύφαλλα (το μπαχαρικό), και ξεκίνα να καρφώνεις τα γαρύφαλλα στα πορτοκάλια, καλύπτοντας ολόκληρη την επιφάνειά τους, χωρίς προφανώς να τα καθαρίσεις. Η μυρωδιά είναι ό,τι πιο Χριστουγεννιάτικο, και κρατά για μήνες! Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες οσμές που είναι συνδεδεμένες με τα Χριστούγεννα και μπορείς να πάρεις αιθέρια έλαια και να τα βάλεις σε κάποιο diffuser. Στάνταρ μυρωδιές είναι βανίλια, κανέλλα, τζίντζερ, και βέβαια το all-time-classic γαρύφαλλο.

Χριστουγεννιάτικη μουσική για μαγειρική έμπνευση

Άσε τη Mariah Carey και τους Wham για το τραπέζι. Η κουζίνα χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Προτείνουμε να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων με τα κλασσικά: τζαζ και συγκεκριμένα Nat King Cole, Frank Sinatra, Bing Crosby, και λοιπά από τα μέσα του περασμένου αιώνα! Φτιάξε την απόλυτη playlist με όλα τα «χιονισμένα» κομμάτια και απόλαυσε μουσική μαζί με οσμές από το γιορτινό τραπέζι που θα ετοιμάζεις!

Στολισμός Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού: challenge accepted!

Το τραπέζι χρειάζεται centerpiece και κεριά! Διάλεξε κεριά σε χρυσό ή κόκκινο χρώμα, και χαρτοπετσέτες ιδίου χρώματος. Το centerpiece απαιτεί κλαδιά έλατου, διάσπαρτες φέτες αποξηραμένου πορτοκαλιού, αλλά και ολόκληρα πορτοκάλια με καρφωμένα γαρύφαλλα. Αν θες και κάτι έξτρα, πρόσθεσε μικρά κουκουνάρια και διάσπαρτα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς! Τέλειο!

Χριστουγεννιάτικα δώρα και διακόσμηση στην κουζίνα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Μπες στα καταστήματά μας ή στο Public.gr και θα βρεις δώρα για όλους και για όλα! Και βέβαια όλα τα είδη κουζίνας που είναι απαραίτητα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και συσκευές για να εξοπλίσεις την κουζίνα σου, μέχρι τη μέρα των Χριστουγέννων!

Καλές γιορτές!