Φτιάξαμε μια λίστα με «ψαγμένα» χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Περίληψη: Βαρέθηκες να ακούς κάθε χρόνο τα “Last Christmas” και “All I Want For Christmas Is You”; Ανακάλυψε 10 εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Ο Δεκέμβριος έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής! Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα βρίσκεσαι σε αναζήτηση δώρων. Μην σκας, είμαστε εδώ για να σου δώσουμε ιδέες! Μπορείς για παράδειγμα να αγοράσεις ένα επικό κομμάτι Lego για το ανιψάκι σου, το PS5 για σένα και μέσα στο γιορτινό κλίμα που επικρατεί, να κάνεις και εκείνη τη μεγάλη αλλαγή στις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου.

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που σου φτιάχνει το κέφι. Ακόμη και μια απλή βόλτα είναι αρκετή για να αλλάξει το mood σου. Οι γιορτινές βιτρίνες, τα φώτα και τα χαρούμενα πρόσωπα που θα συναντήσεις θα σε παρασύρουν. Ας μην ξεχνάμε όμως και έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα που παίζει τον ρόλο του σε όλο αυτό το όμορφα γιορτινό κλίμα. Αυτός, δεν είναι άλλος από τη μουσική!

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια αποτελούν από μόνα τους μια ξεχωριστή κατηγορία και είναι το ιδανικό soundtrack για τις βόλτες που θα κάνεις στα μαγαζιά. Σίγουρα, οι Wham! με το iconic Last Christmas και η Mariah Carey με το -επίσης iconic- All I Want For Christmas is You, τραβούν τα φώτα πάνω τους κάθε χρόνο, όμως, υπάρχουν πολλά τραγούδια εκεί έξω που έχουν γραφτεί με αφορμή τα Χριστούγεννα. Όπως είχαμε αναφέρει πέρσι, οι jazz μουσικοί και οι Crooners μας έχουν χαρίσει κάποια classics και μάλιστα, έχουμε φτιάξει και τις σχετικές λίστες στο Spotify.

Έχοντας καλύψει λοιπόν τις παραπάνω, πιο κλασικές, κατηγορίες, αποφασίσαμε για φέτος να φτιάξουμε μια λίστα με κάποιες εναλλακτικές επιλογές τραγουδιών που έχουν γραφτεί για τα Χριστούγεννα! Έτσι, για να υπάρχει ποικιλία και στις μουσικές επιλογές πέρα από τα προϊόντα που μπορείς να βρεις στα Public!

U2 – Christmas (Baby, Please Come Home)

Οι U2 είχαν μια υπέροχη χρονιά αν αναλογιστεί κανείς ότι έδωσαν κάποια ιστορικά shows στο υπερσύγχρονο και μοναδικό στον κόσμο venue, Sphere, στο Las Vegas. Έτσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την υπέροχη διασκευή που είχαν κάνει το 1987 στο single της Darlene Love, το οποίο είχε κυκλοφορήσει αρχικά το 1963 -χωρίς όμως να γνωρίσει την ίδια επιτυχία. Η μπάντα από την Ιρλανδία του έδωσε μια δεύτερη ζωή και έκτοτε το έχουν διασκευάσει πολλοί τεράστιοι καλλιτέχνες. Από την Mariah Carey μέχρι τον Michael Bublé.

Chris Rea – Driving Home for Christmas

«Το 1978 ήθελα να γυρίσω στο Middlesbrough από τα Abbey Road Studios όπου ηχογραφούσα, για να περάσω τις γιορτές με την οικογένειά μου. Ήρθε λοιπόν να με πάρει η γυναίκα μου με το αυτοκίνητο, επειδή ήταν πιο φθηνό από το να πάρω το τρένο. Ωστόσο, κολλήσαμε στην κίνηση και ξαφνικά άρχισε να χιονίζει. Έβλεπα τον κόσμο στα γύρω αυτοκίνητα να είναι μέσα στη μιζέρια και άρχισα να τραγουδάω για πλάκα τους στίχους που τελικά έγιναν το ρεφρέν. Τα φανάρια δημιούργησαν έναν ωραίο φωτισμό μέσα στο αυτοκίνητο και τελικά, αποφάσισα να μετατρέψω τον χαβαλέ που έκανα σε τραγούδι»! Τα παραπάνω είχε δηλώσει ο βρετανός μουσικός σχετικά με την έμπνευση πίσω από το Driving Home for Christmas, ένα εκ των πιο γνωστών, pop χριστουγεννιάτικων τραγουδιών εκεί έξω.

TLC – Sleigh Ride

Οι TLC είναι από τα πιο σημαντικά R&B συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής και το 1992 κυκλοφόρησαν αυτό το iconic Χριστουγεννιάτικο single. Αξίζει να κάνει το comeback του φέτος. Έτσι, για αλλαγή.

Amy Winehouse – I Saw Mommy Kissing Santa Claus

Μια από τις μεγαλύτερες φωνές που μας χάρισαν τα ’00s είναι σίγουρα αυτή της Amy Winehouse. Ο χαμός της (το 2011) άφησε ένα μεγάλο κενό στην soul μουσική, αφού είχε πολλά ακόμη να δώσει. Και μπορεί να νομίζεις ότι έχεις ακούσει κάθε πιθανή κυκλοφορία της, όμως, υπάρχουν ακόμη «διαμαντάκια» εκεί έξω που δεν έχουν πάρει μεγάλη προβολή. Ένα από αυτά είναι η υπέροχη live διασκευή που έχει κάνει στο hit του Jimmy Boyle (το οποίο κυκλοφόρησε το 1952) για λογαριασμό ενός Χριστουγεννιάτικου event του BBC Radio 2.

The Killers – Boots

Υπήρξε μια περίοδος (2006-2011) κατά τη διάρκεια της οποίας οι The Killers κυκλοφορούσαν από ένα Χριστουγεννιάτικο single τον χρόνο. Τον Νοέμβριο του 2011 συγκέντρωσαν αυτά τα κομμάτια και κυκλοφόρησαν το (Red) Christmas EP, χαρίζοντας τα έσοδα από τις πωλήσεις σε φιλανθρωπικό σκοπό. Το Boots είναι ένα καταπληκτικό τραγούδι, ωστόσο μην μείνετε μόνο σε αυτό. Ολόκληρο το ΕΡ αξίζει της προσοχής σας.

New Found Glory – Nothing for Christmas

«Τα Χριστούγεννα έρχονται αλλά μην μου πάρεις δώρο, έχω αυτό που θέλω και αυτό είσαι εσύ», τραγουδούν οι Pop Punk OG’s από τη Florida στο Nothing for Christmas. Ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε με αφορμή την επική συλλογή Punk Goes Christmas του 2013. Μόνο και μόνο για τους παραπάνω στίχους αξίζουν ένα δωράκι!

Blink 182 – Not Another Christmas Song

Μιας και μιλάμε για pop punk, ας πιάσουμε και την κορυφαία μπάντα του είδους. Το 2019 οι Blink 182 κυκλοφορούσαν το τρίτο Χριστουγεννιάτικο κομμάτι της καριέρας τους (είχαν προηγηθεί τα I Won’t Be Home For Christmas και Happy Holidays, You Bastard) και το τελευταίο με τον Matt Skiba στο line up τους. Ως γνωστόν, στη συνέχεια επέστρεψε ο Tom DeLonge στο συγκρότημα και έτσι φέτος μας έδωσαν ένα από τα καλύτερα album τους! Το One More Time.

The Smashing Pumpkins – Christmastime

Φέτος, θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε ξανά ζωντανά στην Ελλάδα (by the way, βρίσκεις εισιτήριο εδώ)! Μπορεί οι Smashing Pumpkins να έχουν μια δισκογραφία γεμάτη από κομμάτια με βαθύτερα νοήματα, όμως, το 1997 και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων για το Adore, αποφάσισαν να μας χαρίσουν το Christmastime, το μοναδικό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι της καριέρας τους.

Snoop Dogg, Daz Dillinger, Tray Deee, Bad Azz and Nate Dogg – Santa Claus Goes Straight to The Ghetto

Το 1996 η Death Row Records αποφασίζει να μαζέψει τα αστέρια της και να φτιάξει το δικό της Χριστουγεννιάτικο album (Christmas on Death Row)! H συλλογή ξεκινάει με αυτό το ξεχασμένο «διαμάντι» που δανείζεται τον τίτλο από ένα τραγούδι του James Brown και στοιχεία από το Do Your Thing του Isaac Hayes. H ’90s rap σκηνή στα καλύτερά της!

Run DMC – Christmas in Hollis

Πώς να ήταν άραγε η νύχτα των Χριστουγέννων στη γειτονιά των Run DMC; Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι με το συγκεκριμένο γιορτινό single που κυκλοφόρησαν το 1987.