Επιλέγοντας μαγειρική εστία: Πώς θα βρεις αυτή που σου ταιριάζει

Περίληψη: Τι διαφορά έχει μία επαγωγική εστία από μία κεραμική; Μήπως να επιλέξω εστία αερίου; Απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα επιλογής μαγειρικής εστίας εδώ!

Για να δημιουργήσεις μία κουζίνα όπως ακριβώς την ονειρεύεσαι πρέπει να κάνεις πολλές επιλογές. Το χρώμα των ντουλαπιών, η διαρρύθμιση του χώρου, ο εντοιχισμός των συσκευών, είναι μόνο μερικές από τις σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να πάρεις. Υπάρχουν όμως και μερικά ακόμα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσεις. Ένα από αυτά είναι και ο τύπος της μαγειρικής εστίας που θα επιλέξεις. Οι εμαγιέ κουζίνες υπάρχουν ακόμα και σήμερα, αλλά πλέον έχεις πολλές περισσότερες επιλογές στη διάθεσή σου, με την ποικιλία να είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Κάθε μία έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, οπότε ανταποκρίνεται καλύτερα σε διαφορετικές ανάγκες. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να επιλέξεις την κατάλληλη μαγειρική εστία για την κουζίνα σου.

Τύποι μαγειρικών εστιών

Για να επιλέξεις την κατάλληλη μαγειρική εστία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι τους διαφορετικούς τύπους που θα βρεις στην αγορά. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί, πώς λειτουργούν και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους.

Κεραμικές εστίες

Οι κεραμικές εστίες είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους. Αποτελούνται από γυάλινη επιφάνεια με 4 (συνήθως) «μάτια». Λειτουργούν με ηλεκτρισμό και η θέρμανση προέρχεται από αντιστάσεις κάτω από την κεραμική επιφάνεια. Χάρη στην κεραμική επιφάνεια προσφέρουν ομοιόμορφη θέρμανση, ενώ επιτυγχάνουν αρκετά γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία. Είναι επίσης αρκετά ασφαλείς, καθώς η θέρμανση δεν γίνεται μέσω φωτιάς. Παράλληλα, ο καθαρισμός τους είναι αρκετά εύκολος και η λεία επιφάνειά τους ξεχωρίζει για την κομψή αισθητική που προσδίδει στον πάγκο της κουζίνας. 

Επαγωγικές εστίες

Οι επαγωγικές εστίες μοιάζουν αρκετά με τις κεραμικές, στην όψη τουλάχιστον. Διαθέτουν και αυτές μία λεία γυάλινη επιφάνεια και λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Η βασική διαφορά όμως είναι ότι οι επαγωγικές εστίες δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία για την θέρμανση των μαγειρικών σκευών. Η ίδια η εστία δεν θερμαίνεται – αντίθετα, η θερμότητα παράγεται μέσα στα μαγειρικά σκεύη λόγω της αλληλεπίδρασης με το μαγνητικό πεδίο. Το σημαντικότερο πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας είναι η χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος, καθώς θερμαίνεται μόνο το σκεύος και όχι μία ολόκληρη επιφάνεια ασχέτως μεγέθους. Οι επαγωγικές εστίες είναι ακόμα πιο ασφαλείς καθώς δεν ζεσταίνεται το «μάτι», αλλά απευθείας το σκεύος. Έτσι η θερμοκρασία της γυάλινης επιφάνειας μαγειρέματος είναι χαμηλότερη και άρα ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μικρότερος. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι η συμβατότητα με τα υπάρχοντα μαγειρικά σκεύη που διαθέτεις. Δεν είναι όλα συμβατά με επαγωγικές εστίες οπότε ίσως χρειαστεί να αποκτήσεις καινούργια.

Εστίες αερίου

Η εναλλακτική του ρεύματος είναι οι εστίες με αέριο. Για να τις επιλέξεις θα πρέπει το σπίτι να έχει σχετική εγκατάσταση. Γιατί να τις επιλέξεις όμως; Οι εστίες αερίου προσφέρουν στη στιγμή την θερμοκρασία που θες και σου παρέχουν τον ακριβέστερο έλεγχο της θερμοκρασίας μαγειρέματος. Η ένταση της φλόγας σου δίνει άμεσα μία εικόνα της θερμότητας στην οποία μαγειρεύεις. Σου επιτρέπουν επίσης να χρησιμοποιήσεις ό,τι σκεύος θες, καθώς δεν έχουν περιορισμούς συμβατότητας. Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι πως σου δίνουν τη δυνατότητα να μαγειρέψεις με διαφορετικές τεχνικές, όπως το τηγάνισμα σε wok.

Μεικτή εστία

Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξεις μεταξύ ηλεκτρικής εστίας ή εστίας αερίου. Πλέον θα βρεις και μεικτές εστίες, οι οποίες συνδυάζουν εστίες φυσικού αερίου με επαγωγικές, κεραμικές ή ακόμα και εμαγιέ εστίες, σε μία συσκευή. Αυτό σου επιτρέπει να έχεις τα πλεονεκτήματα από όλες τις επιφάνειες μαγειρέματος, χωρίς να θυσιάσεις τίποτα. Πιάνουν τον ίδιο χώρο επάνω στο πάγκο και σου προσφέρουν την μέγιστη ευελιξία στο μαγείρεμα.

Ντόμινο

Για τις κουζίνες όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, ιδανική λύση αποτελούν οι εστίες ντόμινο. Διαθέτουν μικρότερο πλάτος, αλλά και μικρότερο αριθμό «ματιών». Μπορείς να βρεις εστίες ντόμινο διαφορετικού τύπου, όπως κεραμικές, επαγωγικές, αερίου, ακόμα και grill. Δεν προορίζονται μόνο για μικρές κουζίνες οι εστίες ντόμινο όμως. Επιλέγοντας πολλές μαζί μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου μοναδικό συνδυασμό μεικτών εστιών στον πάγκο της κουζίνας σου, αντί να επιλέξεις μία έτοιμη λύση μεικτής εστίας.

Χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη

Τώρα γνωρίζεις πολύ καλά τι μπορεί να σου προσφέρει ο κάθε τύπος εστίας. Οπότε σε αυτό το σημείο θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά τα οποία θα κάνουν την εμπειρία σου στην κουζίνα ακόμα καλύτερη και καλό είναι να υπάρχουν στη συσκευή που θα επιλέξεις.

Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Ό,τι τύπο μαγειρικής εστίας κι αν επιλέξεις, πρέπει να φροντίσεις να διαθέτει λειτουργίες που θα σου παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια. Αν επιλέξεις κεραμική ή επαγωγική εστία, τότε φρόντισε αυτή να διαθέτει σύστημα αυτόματης απενεργοποίησης και κλείδωμα πλήκτρων για να μην ανάβει εύκολα από τα παιδιά. Για τις εστίες αερίου ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό ασφαλείας είναι η αυτόματη διακοπή παροχής αερίου αν η φλόγα σβήσει, έτσι ώστε να μην διαρρεύσει αέριο στο χώρο.

Αριθμός εστιών

Όπως αναφέραμε και όταν μιλήσαμε για τις εστίες «ντόμινο», ο διαθέσιμος χώρος παίζει ρόλο στην διαδικασία επιλογής. Αν έχεις το χώρο, μπορείς να αποκτήσεις μαγειρικές εστίες σε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, που να διαθέτουν ακόμα και 5 ή 6 εστίες. Για μία τυπική εστία με 4 «μάτια» θα χρειαστεί περίπου 60 εκατοστά πλάτος στον πάγκο, ενώ για μία ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια μαγειρέματος με περισσότερες εστίες πρέπει να υπολογίσεις περίπου 80-90 εκατοστά σε πλάτος. Χρειάζεσαι όμως παραπάνω εστίες; Μήπως τα περισσότερα «μάτια» θα σε ξεβολέψουν αφού θα μικρύνει ο πάγκος; Αυτό πρέπει να το λάβεις υπόψη πριν επιλέξεις.

Ενεργειακή απόδοση

Είτε με αέριο είτε με ηλεκτρισμό λειτουργεί η νέα σου μαγειρική εστία, η κατανάλωσή της είναι σημαντικός παράγοντας επιλογής. Αφού καταλήξεις στον τύπο, στα χαρακτηριστικά και στις διαστάσεις που σε ενδιαφέρουν, επίλεξε το μοντέλο με την καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Έτσι θα απολαμβάνεις το μαγείρεμα όπως το θες, αλλά στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Σχεδιασμός

Το design δεν είναι απαραίτητα ο παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά, παίζει όμως και αυτό το δικό του ρόλο. Σχεδιάζοντας την κουζίνα, θες να υπάρχει μία αρμονία και μία κοινή αισθητική σε όλο το χώρο. Οπότε πρέπει να επιλέξεις μία μαγειρική εστία σε χρώμα/σχέδιο/κατασκευή που να ταιριάζει με τις υπόλοιπες συσκευές.

Η μαγειρική εστία που σου ταιριάζει είναι στα Public

Τώρα γνωρίζεις καλύτερα από ποτέ τι «παίζει» στις μαγειρικές εστίες σήμερα. Όποια κι αν σκέφτεσαι να βάλεις στην κουζίνα σου, στα Public θα βρεις επιλογές που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και όλα τα budget!