Φάκελος «Κουζίνα»: Βελτίωσέ την με εντοιχιζόμενες συσκευές!

Περίληψη: Η κουζίνα σπανίως είναι σχεδιασμένη – πιο συχνά απλά προκύπτει. Δες πώς μπορείς να βελτιώσεις την χωροταξία και να κερδίσεις σε εργονομία με εντοιχιζόμενες συσκευές!

Ας πούμε την αλήθεια: οι κουζίνες των περισσότερων σημερινών σπιτιών δεν αποτελούν προϊόν σχεδιασμού από αρχιτέκτονες και ειδικούς, αλλά έχουν… προκύψει έτσι, μετά από χρήση, προσθαφαιρέσεις, συμβιβασμούς. Ακόμη και σε κατασκευαστικό επίπεδο, είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν ένα πράγμα, οι μηχανικοί να το υλοποιούν αλλιώς, οι τεχνίτες να κάνουν τις δικές τους μικροαλλαγές, και τελικά να βγαίνει κάτι άλλο. Αυτό αφήνοντας στην άκρη το ότι υπάρχουν πολλά σπίτια τα οποία σχεδιάστηκαν πριν από δεκαετίες, με άλλες ανάγκες και άλλες συσκευές κατά νου, άλλον τρόπο σκέψης. Ευτυχώς, όλα διορθώνονται και οι εντοιχιζόμενες συσκευές μπορούν να κάνουν θαύματα, παρέχοντας επιλογές οι οποίες αλλιώς θα οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Για να δούμε τι μπορείς να κάνεις με τις εντοιχιζόμενες συσκευές, αλλά όχι με ελεύθερες!

Θέλεις αναδιάταξη; Εντοίχισε!

Integrated Appliances ergonomics -01

Σε μια κουζίνα υπάρχουν πράγματα που δεν μετακινούνται. Για παράδειγμα, ο νεροχύτης δε μπορεί να αλλάξει εντελώς θέση, απλά διότι πρέπει να είναι κοντά στην παροχή νερού και στην αποχέτευση. Η κουζίνα το ίδιο, διότι πρέπει να είναι κοντά στα υπερενισχυμένα καλώδια παροχής ρεύματος που απαιτεί, ενίοτε και στην παροχή φυσικού αερίου. Δυνατότητα μικροαλλαγών υπάρχει, όχι όμως να πάνε από τη μια άκρη του δωματίου στην άλλη – τουλάχιστον όχι χωρίς σημαντικά μερεμέτια. Υπάρχει η δυνατότητα, όμως, να αλλάξεις θέση σε ψυγεία, καταψύκτες, φούρνους μικροκυμάτων, ενώ για το πλυντήριο πιάτων πάλι μπαίνει στην εξίσωση η θέση της αποχέτευσης, αν και εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο ελαστικά. Οι εντοιχιζόμενες συσκευές σου προσφέρουν τη δυνατότητα να αλλάξεις πράγματα που δεν άλλαζαν. Όπως τη θέση του φούρνου! Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον φούρνο να είναι κάτω από τις εστίες – στις εντοιχιζόμενες συσκευές αυτά είναι δύο ανεξάρτητα πράγματα. Μπορείς να βάλεις τον φούρνο πιο ψηλά, για να μη χρειάζεται να σκύβεις. Ακόμη και πάνω από το πλυντήριο πιάτων! Μαγειρεύεις πολύ; Μπορείς να έχεις και δύο φούρνους! Ή και περισσότερες εστίες! Ακόμη και να ξεχωρίσεις το ψυγείο (συντήρηση) από την κατάψυξη! Ή, αν έχεις το χώρο, μπορείς να κάνεις αυτή την πολυθρύλητη νησίδα (island) στη μέση της κουζίνας!

Κέρδισε χώρο με εντοιχιζόμενες συσκευές!

Integrated Appliances ergonomics -02

Όλες οι ελεύθερες συσκευές έρχονται σε προκαθορισμένες διαστάσεις. Τα δωμάτια σε ένα σπίτι, όμως, όχι. Γι’ αυτό οι εντοιχιζόμενες συσκευές, επειδή ενσωματώνονται στα ντουλάπια, σου επιτρέπουν να κερδίσεις χώρο. Ειδικά οι νεότερες συσκευές, για τις οποίες δεν υπήρχε πρόβλεψη σε παλαιότερες κουζίνες. Το φουρνάκι μικροκυμάτων πλέον μπορεί να εντοιχιστεί και να μειώσεις δραματικά τον χώρο που απαιτεί, βάζοντάς το στο κατάλληλο σημείο. Το ίδιο και οι εστίες και οι φούρνοι. Κερδίζεις χώρο απλά διότι τα ντουλάπια έρχονται «γάντι» με τα εντοιχιζόμενα! Έτσι αποφεύγεις τη σπατάλη χώρου, όπως γίνεται συνήθως με τους χώρους για τις ελεύθερες συσκευές, όπου όλοι οι μαραγκοί αφήνουν 1-2 πόντους «αέρα» για να είναι σίγουροι ότι θα χωράνε όλες οι συσκευές. Παράλληλα, μπορείς να αυξήσεις το μήκος του πάγκου, κάτι πολύ σημαντικό για το μαγείρεμα, συγκεντρώνοντας τις συσκευές σε μία μεριά!

Η εργονομία θέλει σωστές θέσεις!

Integrated Appliances ergonomics -03

Αυτό είναι και προφανές. Η λειτουργικότητα της κουζίνας σου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη θέση των συσκευών και των ντουλαπιών και συρταριών. Η ευελιξία που σου προσφέρουν οι εντοιχιζόμενες συσκευές είναι αυτή που θα σου επιτρέψει να κάνεις μεγάλες αναδιατάξεις. Για παράδειγμα, γιατί να μην έχεις ένα ντουλάπι με τα κατσαρολικά ακριβώς κάτω από τις εστίες; Αυτό γίνεται μόνο με εντοιχιζόμενες εστίες! Ή το συρτάρι με τα μαχαιροπήρουνα ακριβώς πάνω από το πλυντήριο πιάτων! Ή ακριβώς δίπλα. Εσύ αποφασίζεις. Αλλάζοντας τις θέσεις των συσκευών με εντοιχιζόμενες, θα δεις να απελευθερώνεται χώρος σε άλλα σημεία, επιτρέποντάς σου να βάλεις τα πράγματα σε πιο εργονομικώς ορθή θέση. Έτσι περιορίζεις τα πέρα-δώθε στην κουζίνα, όταν μαγειρεύεις.

Η απόλυτη αισθητική είναι εφικτή με εντοιχιζόμενες συσκευές

Η πραγματικότητα είναι πως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κουζίνες στις οποίες κυριαρχεί ο… αχταρμάς συσκευών. Μια συσκευή λευκή, μια άλλη καφέ, μια τρίτη με μεταλλικό φινίρισμα, και όλα ανάμεσα σε ντουλάπια άλλου χρώματος και στυλ, χωρίς καμία συνοχή. Οι εντοιχιζόμενες συσκευές, όμως, δεν έχουν χρώμα, στυλ, αλλά παίρνουν αυτό που θες εσύ! Η αρμονία που μπορείς να επιτύχεις με εντοιχιζόμενες συσκευές είναι εκπληκτική. Μόνο έτσι θα μπορείς να δεις την κουζίνα σου ως σύνολο και όχι ως ντουλάπια με κενά στα οποίες κατοικούν ηλεκτρικές συσκευές.

Εργονομικά… απαραίτητες και τις βρίσκεις στα Public!

Integrated Appliances ergonomics -04

Οι εντοιχιζόμενες συσκευές είναι εργονομικά ιδανικές. Σου επιτρέπουν να παίξεις tetris με συσκευές και ντουλάπια, μέχρι να πετύχεις την ιδανική διάταξη. Επίσης μειώνουν τρομερά τη σπατάλη χώρου, αλλά και τις χαραμάδες μεταξύ συσκευών και ντουλαπιών, οι οποίες απλά είναι άσχημες και μαζεύουν σκόνη και βρωμιές. Ο εντοιχισμός των συσκευών σου δίνει ένα όμορφο αποτέλεσμα, ενιαίο και ομογενές, κάνοντας τον χώρο της κουζίνας να δείχνει, επιτέλους, τακτικός και οργανωμένος. Εννοείται πως στα Public θα βρεις όλες τις εντοιχιζόμενες συσκευές για να επιλέξεις αυτές που θα στελεχώσουν τη νέα σου κουζίνα! Μπες στο Public.gr για να τις δεις όλες, ή πέρνα από το κοντινότερο Public για να δεις από κοντά τα μοντέλα που σε ενδιαφέρουν!