Μάθε τα πάντα για το σύστημα σιδερώματος με αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας

Περίληψη: Πέρα από το απλό σίδερο, το σύστημα σιδερώματος έχει λειτουργίες και πλεονεκτήματα για άλλο επίπεδο. Μάθε ποια είναι αυτά!

Το σιδέρωμα για άλλους είναι πραγματική αγγαρεία, για άλλους… θεραπευτική διεργασία που καθαρίζει το μυαλό και ξεκουράζει. Η διαδικασία του να παίρνεις τα τσαλακωμένα σου ρούχα και να τα ισιώνεις και να τα διπλώνεις τακτικά, σε πολλούς κάνει καλό. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, όμως, ένα είναι σίγουρο: υπάρχουν περιπτώσεις που τα απλά σίδερα δεν επαρκούν. Εκεί έρχονται τα συστήματα σιδερώματος!

Σύστημα Σιδερώματος για πολύ ατμό!

Η βασική διαφορά των συστημάτων σιδερώματος είναι μία: πολύς ατμός! Αντί να γεμίζεις συνεχώς το μικροσκοπικό δοχείο του σίδερου, έχουν μεγάλη δεξαμενή νερού η οποία μπορεί να φτάσει και τα 2 λίτρα! Αν η στοίβα των ασιδέρωτων ρούχων φτάνει γρήγορα στο… Έβερεστ, τότε θέλεις κάτι που θα σου επιτρέψει να σιδερώνεις χωρίς διακοπές για γέμισμα. Προφανώς, τα συστήματα έρχονται με τη δική τους βάση, στην οποία βρίσκεται το δοχείο νερού, αλλά η αντιστάθμιση είναι πως το ίδιο το σίδερο είναι πολύ μικρότερο και πιο ελαφρύ, καθώς δεν έχει το δοχείο νερού, κάνοντάς το πιο βολικό και ξεκούραστο στο χέρι!

Αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας για ακόμα πιο γρήγορα!

Τα συστήματα σιδερώματος με αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας θα τα καταλάβεις από την απλότητά τους! Προφανώς οι σχεδιάσεις διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά πλέον η ροδέλα ρύθμισης αρχίζει και… αραιώνει! Τα πιο προηγμένα συστήματα μπορούν να «καταλάβουν» το είδος του υφάσματος που σιδερώνεις και να προσαρμόσουν αυτόματα τη θερμοκρασία. Αυτό σου επιτρέπει να μπεις σε ρυθμό και να σιδερώνεις τα ρούχα όπως τα παίρνεις από τη στοίβα, χωρίς να σταματάς για να ελέγχεις τις ταμπέλες! Σιδέρωσε από τζιν μέχρι μεταξωτά, χωρίς να αγγίξεις τη ροδέλα.

Εδώ θα πούμε πως η τεχνολογία αιχμής δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λειτουργία και ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις πρώτες εταιρείες να φέρνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη και εδώ!

Η δύναμη του ατμού απλοποιεί το σιδέρωμα

Η ροή του ατμού είναι κι αυτή σημαντική, πέραν της πίεσης. Μετριέται σε γραμμάρια ανά λεπτό και δείχνει τη δυνατότητα του κάθε συστήματος να παράγει ατμό για να κρατά σταθερή ροή για συνεχόμενο σιδέρωμα. Από 100 έως 180 γραμμάρια είναι η προτεινόμενη παραγωγή ατμού στα καλά μοντέλα.

Όλα τα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια στιγμιαία… υπέρβαση και να δώσουν ένα «πουφ» ατμού σε πολύ μεγαλύτερη πίεση. Και εδώ η «βολή» ατμού μετριέται σε γραμμάρια ανά λεπτό. Οι τιμές παίζουν από 130 (μικρή βολή) αλλά μπορεί να φτάσουν και πάνω από 500 γραμμάρια το λεπτό! Με τέτοια έξτρα πίεση, μπορείς να ισιώσεις ακόμη και… κροκόδειλο!

Η χωρητικότητα του δοχείου δεν είναι η μόνη διαφορά! Τα περισσότερα συστήματα σιδερώματος έχουν και πολύ μεγαλύτερη πίεση στον ατμό! Η πίεση είναι αυτή που μπορεί να κάνει τον ατμό να διαπεράσει ακόμη και τα πιο χοντρά και πυκνά υφάσματα, αφαιρώντας ακόμη και τις πιο δύσκολες ζάρες. Αλλά και να απολυμάνει χοντρές πετσέτες και άλλα υφάσματα! Η πίεση βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κάθετο σιδέρωμα, όπως σε κουρτίνες ή για φρεσκάρισμα ρούχων στην κρεμάστρα! Η πίεση μετριέται σε bar και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8 bar σε κάποια μοντέλα!

Μεγαλύτερη ισχύς ισούται με μεγαλύτερη ευκολία

Προφανώς όλα καταλήγουν στον ηλεκτρισμό. Από εκεί προέρχεται η ενέργεια που μετατρέπει το νερό σε ατμό, αλλά και θερμαίνει την πλάκα του σίδερου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο πιο γρήγορα θερμαίνεται το νερό και το σίδερο, αλλά και διατηρείται σταθερή η παροχή ατμού. Στα συστήματα που χρησιμοποιούν αντιστάσεις, δεν υπάρχουν νέες τεχνολογίες και έξυπνες λύσεις. Τα συστήματα σιδερώματος είναι όλα πάνω από 2300 Watt, ενώ κάποια φτάνουν και τα 3000W.

Άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά

Ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι αυτό της αυτόματης απενεργοποίησης. Βάλε τέλος στο προαιώνιο ερώτημα «έβγαλα το σίδερο από την πρίζα;» και ξένοιασε, μιας και πολλά συστήματα σιδερώματος απλά κλείνουν μόνα τους.

Άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι αυτό της αφαλάτωσης. Για τα σίδερα, τα άλατα είναι η συχνότερη αιτία βλάβης, επομένως το σύστημα αφαλάτωσης (anti-calc) διατηρεί τη συσκευή σε καλή κατάσταση για περισσότερο, ενώ σου επιτρέπει να βάζεις απλά νερό βρύσης και όχι απιονισμένο.

Τρίτο χαρακτηριστικό είναι αυτό που σταματά το νερό από το να τρέξει μέσα στο σίδερο και να βγει μαζί με τον ατμό. Τα σύγχρονα συστήματα σιδερώματος έχουν ειδικές βαλβίδες που σταματούν την εισροή νερού στους αγωγούς ατμού, επομένως σπάνια θα βρεις σίδερο που να πετά νερό πλέον.

Τελικά αξίζει; Να πάρω σύστημα σιδερώματος;

Η τελική απόφαση είναι όπως πάντα δική σου και εξαρτάται από τις ανάγκες σου. Το κόστος απόκτησης ενός συστήματος σιδερώματος είναι μεγαλύτερο από ένα απλό σίδερο, αλλά για όσους έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε σιδέρωμα, βγάζει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Δεν είναι κάτι που θα βολέψει έναν φοιτητή ή έναν εργένη, αλλά για κάθε άλλη περίπτωση, όπου τα ρούχα είναι μπόλικα, είναι πρακτικά μονόδρομος! Εξυπακούεται πως στα Public θα βρεις όλα τα μοντέλα, με αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας (αλλά και χωρίς), για να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει στις απαιτήσεις σου!