Πλύσιμο ρούχων: Απομυθοποιούμε την μυστηριώδη ετικέτα!

Περίληψη: Θέλεις να πλύνεις το καινούριο σου ρούχο και κοιτάς την ετικέτα όπως θα κοίταζες ένα έγγραφο σε Κορεάτικα; We got your back!

Είναι αλήθεια πως οι ετικέτες των ρούχων είναι εκεί για να μας βοηθήσουν να τα πλύνουμε και να τα καθαρίσουμε με τον σωστό τρόπο, διασφαλίζοντας τη μακροημέρευση του ρούχου και ελαχιστοποιώντας τις φθορές ή τους κινδύνους από τη λανθασμένη χρήση. Τα σύμβολα αυτά έχουν επιλεχθεί έτσι ώστε να είναι εύκολα στην ανάγνωση, ανεξαρτήτως χώρας, και να παρέχουν οδηγίες σαφείς, για κάθε στάδιο της πλύσης, του στεγνώματος, του σιδερώματος, αλλά και της αποθήκευσης. Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη, η φάση είναι λίγο… γραμμική Β', και επειδή δεν είσαι ο Μάικλ Βέντρις, μάλλον κοιτάς τα σύμβολα όπως οι επισκέπτες κοιτούν τον δίσκο της Φαιστού. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο δύσκολα, αρκεί να ξέρεις τα βασικά για να αποκρυπτογραφήσεις την ετικέτα. Πάμε να δούμε τα βασικά, αλλά και μερικά όχι και τόσο βασικά.

Όπως και τα στοιχεία των αλχημιστών, τα βασικά σύμβολα είναι πέντε. Η λεκάνη συμβολίζει το πλύσιμο σε νερό, το τρίγωνο αφορά τη λεύκανση, το σίδερο προφανώς το σιδέρωμα, το τετράγωνο αφορά το στέγνωμα, ενώ ο κύκλος το στεγνό καθάρισμα. Αυτά τα βασικά σύμβολα μπορούν να επεκταθούν, όπως θα δούμε πιο κάτω, για πιο συγκεκριμένες οδηγίες.

Πλύσιμο

laundry tag 01

Τα βασικά σύμβολα της πλύσης είναι αυτά που βλέπεις. Το πρώτο απλά σημαίνει πως το ρούχο μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. Η μία γραμμή από κάτω σημαίνει πως πρέπει να πλυθεί στο πρόγραμμα για τα ευαίσθητα ή συνθετικά, ενώ οι δύο γραμμές συμβολίζουν τα πολύ ευαίσθητα (μεταξωτά ή μάλλινα). Η λεκάνη με το χέρι σημαίνει πως πρέπει να πλυθεί στο χέρι, ενώ τέλος το Χ σημαίνει πως δεν πρέπει να πλυθεί στο σπίτι (a.k.a. μόνο καθαριστήριο)!
Στη δεύτερη σειρά πιστεύουμε πως είναι προφανή τα σύμβολα: η θερμοκρασία σε βαθμούς Κελσίου του νερού πλύσης, από 30° (λογικό) έως 95°C (μάλλον απίθανο εκτός κι αν πλένεις… κροκόδειλο).

Λεύκανση

laundry tag 02

Το τρίγωνο αφορά λεύκανση τόσο με χλώριο όσο και με άλλες ουσίες. Το απλό τρίγωνο συμβολίζει το ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα δύο είδη λευκαντικού. Το τρίγωνο με Χ σημαίνει πως δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις λευκαντικό κανενός είδους. Το τρίτο σύμβολο, το τρίγωνο με τις διαγώνιες γραμμές σημαίνει πως πρέπει να χρησιμοποιήσεις μόνο λευκαντικά χωρίς χλώριο, ενώ τέλος το τρίγωνο με X και την ένδειξη «CL» στο εσωτερικό σημαίνει πως απαγορεύεται η λεύκανση με χλώριο.

Σιδέρωμα

laundry tag 03

Τα σύμβολα του σιδερώματος είναι εξ ίσου κατανοητά με αυτά του πλυσίματος. Σκέτο σίδερο συμβολίζει το ότι μπορείς να σιδερώσεις το ρούχο, μία τελεία συμβολίζει τη χαμηλή θερμοκρασία, δύο τελείες τη μέτρια, τρεις την υψηλή θερμοκρασία. Το Χ σημαίνει πως το ρούχο δεν αντέχει σιδέρωμα σε οποιαδήποτε θερμοκρασία, ενώ το σύμβολο με το Χ κάτω από το σίδερο (αν προσέξεις, υπάρχουν κάποιες γραμμές κάτω από το σίδερο και πίσω από το Χ) σημαίνει πως απαγορεύεται το σιδέρωμα με ατμό.

Στέγνωμα

laundry-tag-05

Το τετράγωνο, όπως είπαμε, συμβολίζει γενικά το στέγνωμα. Εδώ έχουμε αρκετές παραλλαγές και συνδυασμούς. Πάμε να τους δούμε με τη σειρά που παρουσιάζονται στην εικόνα. Το τετράγωνο είναι το γενικό σύμβολο του στεγνώματος. Το δεύτερο, με την οριζόντια εσωτερική γραμμή συμβολίζει το στέγνωμα σε επίπεδη επιφάνεια, με άλλα λόγια, στέγνωμα χωρίς κρέμασμα. Το τρίτο, το τετράγωνο με τις διαγώνιες γραμμές, συμβολίζει το στέγνωμα σε σκιά. Έπειτα, τετράγωνο με καμπύλη στο πάνω μέρος συμβολίζει το στέγνωμα με κρέμασμα σε σχοινί. Τέλος, οι τρεις κάθετες γραμμές συμβολίζουν το φυσικό στράγγιγμα, δηλαδή πως το ρούχο πρέπει να απλωθεί βρεγμένο, χωρίς στύψιμο. Το τελευταίο σύμβολο απεικονίζει ένα… παραλληλόγραμμο υπό στροφή, με ένα Χ από πάνω. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να στύψεις το ρούχο.

Στο στέγνωμα, όμως, παίζουν όλοι οι συνδυασμοί, δηλαδή μπορεί να δεις ένα σύμβολο το οποίο να συνδυάζει το στράγγιγμα υπό σκιά σε επίπεδο (καμπύλη μαζί με διαγώνιες γραμμές μαζί με μια οριζόντια γραμμή) κ.ο.κ. Προφανώς, εδώ το Χ σημαίνει πως δεν χρειάζεται στέγνωμα – περίεργο, αλλά υπάρχει σαν σύμβολο.

Στέγνωμα σε στεγνωτήριο

laundry-tag-04

Τα επόμενα σύμβολα, με τετράγωνο και κυκλάκι, αφορούν τα στεγνωτήρια. Το πρώτο συμβολίζει το ότι επιτρέπεται, το τελευταίο στην πρώτη γραμμή, με το Χ, ότι απαγορεύεται. Οι τελίτσες στο εσωτερικό του κύκλου συμβολίζουν την θερμοκρασία στεγνώματος ( • χαμηλή, •• μεσαία, ••• υψηλή). Η γραμμή από κάτω συμβολίζει τα ευαίσθητα και οι δύο γραμμές κάτω από το τετράγωνο τα πολύ ευαίσθητα υφάσματα. Το τετράγωνο με μαύρο κύκλο συμβολίζει το στέγνωμα χωρίς θέρμανση. Τέλος, το σκέτο κυκλάκι με μία πλαϊνή γραμμή έχει τις εξής ερμηνείες: γραμμή κάτω αριστερά, σύντομος κύκλος· γραμμή πάνω αριστερά, μειωμένη υγρασία· γραμμή κάτω δεξιά, χαμηλή θερμότητα· γραμμή πάνω δεξιά, όχι ατμός.

Στεγνό καθάρισμα

laundry tag 06

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε τα σύμβολα που αφορούν το στεγνό καθάρισμα. Το πρώτο με το κυκλάκι υποδηλώνει την καταλληλότητα του ρούχου για στεγνό καθάρισμα. Αντιθέτως, το τελευταίο σύμβολο με το Χ απαγορεύει το στεγνό καθάρισμα. Το Α υποδηλώνει πως το ρούχο είναι κατάλληλο για όλα τα χημικά καθαριστικά, το P σημαίνει κατάλληλο για στεγνό καθάρισμα με όλους τους διαλύτες εκτός του τετραχλωροαιθυλενίου, το F κατάλληλο μόνο με διαλύτη υδρογονανθράκων, ενώ το W κατάλληλο μόνο για υγρό καθάρισμα. Η αλήθεια είναι πως αυτά τα σύμβολα ενδιαφέρουν μάλλον όσους έχουν καθαριστήριο και όχι το ευρύ κοινό.

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις! Για όλα τα υπόλοιπα, μπορείς να μπεις στο public.gr και να βρεις το πλυντήριο αλλά και το στεγνωτήριο που χρειάζεσαι, για να κάνεις το πλύσιμο και το στέγνωμα παιχνίδι!