Smart home: «Έξυπνες» συσκευές για ένα ενεργειακά αποδοτικότερο σπίτι

Περίληψη: Οι smart οικιακές συσκευές φέρνουν το μέλλον στο παρόν με αυτοματισμούς και λειτουργίες για μια καλύτερη και ενεργειακά πιο αποδοτική καθημερινότητα!

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «smart home» μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας. Μπορεί κάποτε η δημιουργία του λεγόμενου «έξυπνου» σπιτιού να αφορούσε, σε μεγάλο βαθμό techies και λοιπούς aficionados των gadgets, τώρα όμως είναι προσβάσιμη σε όλους όσοι θέλουν να απολαύσουν τα οφέλη ενός σπιτιού από το... μέλλον. Η πρόοδος της τεχνολογίας μαζί με το πρωτόκολλο Matter (βλ. παρακάτω) μας λύνουν τα χέρια ώστε η σύνδεση και η επικοινωνία των smart οικιακών συσκευών να μη θυμίζει πλέον γρίφο για... γερούς λύτες. Φυσικά, τα μεγάλα «ατού» ενός σπιτιού με... υψηλό IQ συνεχίζουν να είναι η άνεση, η ελευθερία κινήσεων και η αποδοτικότητα. Στόχος να απολαμβάνεις στο μέγιστο το χρόνο που περνάς στο σπίτι, χωρίς άγχη και περιττές σπατάλες. Σε περίπτωση που ο θαυμαστός κόσμος του smart living σου κεντρίζει το ενδιαφέρον τότε συνέχισε να διαβάζεις!

Smart συσκευές για αποδοτική θέρμανση και ψύξη

smart-home-exypnes-syskeyes-01Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το smart home έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης ενώ όλο και περισσότερες οικιακές συσκευές «εξοπλίζονται» με «έξυπνες» λειτουργίες που κάνουν τη διαφορά. Ας πάρουμε σαν πρώτο παράδειγμα τις συσκευές που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο σπίτι. Κλιματιστικά, θερμαντικά σώματα και θερμοστάτες τελευταίας γενιάς συνδέονται μέσω Wi-Fi και διαθέτουν πολλαπλές επιλογές παραμετροποίησης ώστε να παρακολουθείς και να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία του σπιτιού, απ' όπου και αν βρίσκεσαι. Στην πράξη αυτό σημαίνει πιο ελεγχόμενη κατανάλωση αλλά και μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων. Για να μη μιλήσουμε για την απόλαυση του να μπαίνεις σε ένα ζεστό - ή δροσερό - σπίτι χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις.

Smart φωτισμός: τεχνολογία & αισθητική γίνονται ένα

Και εδώ τα πάντα - και εννοούμε τα πάντα - περνούν μέσα από την οθόνη του smartphone ή του tablet. Βέβαια η χρησιμότητα των «έξυπνων» λύσεων φωτισμού φτάνει πολύ πιο πέρα. Με τις «έξυπνες» λάμπες μπορείς πανεύκολα να ρυθμίσεις την ένταση, την φωτεινότητα και τις αποχρώσεις που έχουν τα φώτα του σπιτιού αλλά και πολλές ακόμη παραμέτρους όπως η επιλογή μιας προκαθορισμένης ώρας που αυτά ανάβουν και σβήνουν. Πολύ απλά επιλέγοντας smart λάμπες ή strips τεχνολογίας LED, εξοικονομείς ενέργεια, αναβαθμίζεις την αισθητική του σπιτιού, και δε χρειάζεται πλέον να σε απασχολεί το ερώτημα «μήπως έχω αφήσει ανοιχτό το φως στο σαλόνι».

«Έξυπνες συσκευές» για ασφαλές σπίτι

smart-home-exypnes-syskeyes-02Η ασφάλεια είναι βασικό προαπαιτούμενο για να απολαμβάνεις πραγματικά το χρόνο που περνάς στο σπίτι. Κάθε νέα λύση που «προστατεύει» το σπίτι μας είναι καλοδεχούμενη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που - και αυτή - μπορεί να γίνει μέρος του smart home οικοσυστήματός μας. Τα «παραδοσιακά» κουδούνια της πόρτας γίνονται πλέον και αυτά smart, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να δεις ποιος χτύπησε και να απαντήσεις από το app του κινητού σου. Ιδιαίτερα χρήσιμα, όσον αφορά το κομμάτι της ασφάλειας είναι και οι IP κάμερες χάρη στις οποίες μπορείς να έχεις ανά πάσα στιγμή μια πλήρη εικόνα των όσων γίνονται στους χώρους του σπιτιού. 

«Smart» αυτοματισμοί & λύσεις με δύο κινήσεις!

Η αυτοματοποίηση είναι συνώνυμο ενός «έξυπνου» σπιτιού και σήμερα οι επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου είναι ουκ ολίγες μα άκρως ενδιαφέρουσες. Έχουμε και λέμε: έξυπνες πρίζες για τον έλεγχο των συσκευών, προηγμένοι αισθητήρες κίνησης και θερμοκρασίας, ειδικά συστήματα για παντζούρια και τέντες, οικιακές λευκές συσκευές που συνδέονται μέσω Wi-Fi, μέχρι και σκούπες που αναλαμβάνουν το καθάρισμα όταν λείπεις από το σπίτι. Κοινός παρονομαστής ο πολύτιμος χρόνος που εξοικονομείς χάρη στους smart αυτοματισμούς που ρυθμίζεις και ελέγχεις με τον τρόπο που εσένα σε βολεύει.

Περιφερειακά για την οργάνωση του smart home

smart-home-exypnes-syskeyes-03Για ένα απολαύσεις στο έπακρο τα οφέλη ενός smart home, είναι απαραίτητο οι διάφορες συσκευές να επικοινωνούν απρόσκοπτα μεταξύ τους σε ένα ενιαίο «οικοσύστημα». Η ανάγκη αυτή έφερε το πρωτόκολλο Matter, στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω. Πολύ απλά πρόκειται για ένα πρωτόκολλο που διασφαλίζει τη συμβατότητα ανάμεσα στις διάφορες smart συσκευές ανεξάρτητά από τον κατασκευαστή. Η θέσπιση του Matter έφερε μια μίνι «επανάσταση» στο χώρο του smart living απλοποιώντας το μέχρι πρότινος πολύπλοκο τρόπο σύνδεσης. Ρόλο κεντρικού διαχειριστή στο «έξυπνο» σπίτι αναλαμβάνει το smart hub ενώ η κάλυψη του Wi-Fi είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική. Εδώ έρχεται το Wi-Fi mesh και το Wi-Fi extender, προσφέροντας λύση στο «γόρδιο δεσμό» της κακής σύνδεσης που ταλανίζει ακόμα και σήμερα πολλά σπίτια στη χώρα μας.

Το σπίτι του μέλλοντος ξεκινά από τα Public!

Οι «έξυπνες» συσκευές που απαρτίζουν το σύγχρονο σπίτι δεν έχουν μόνο να επιδείξουν μια state of the art αισθητική που αγγίζει τα όρια του φουτουρισμού. Πάνω απ' όλα μας δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη λειτουργικότητα του σπιτιού μας με τέτοιο τρόπο ώστε να εξοικονομούμε χρόνο, ενέργεια και χρήματα. Οπότε αν είσαι έτοιμος για μια smart αλλαγή, πρώτος προορισμός είναι τα καταστήματα Public και το Public.gr. Το μέλλον έρχεται ολοταχώς, εσύ άραγε θα μείνεις πίσω;