Green Home 2023: συσκευές και gadgets για ένα πράσινο σπίτι

Περίληψη: Το μέλλον είναι ήδη εδώ! Κάνε στρατηγικές κινήσεις στο σπίτι και μετάτρεψέ το σε smart green home, εξοικονομώντας ενέργεια και απολαμβάνοντας αυτοματισμούς.

Το σπίτι είναι ο χώρος σου. Το «κάστρο» στο οποίο ζεις. Θα μπορούσε να ιδωθεί, όμως, και σαν ένας οργανισμός. Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα σπίτια δεν λειτουργούν έτσι, και ο λόγος είναι απλός: εσύ πρέπει να κάνεις τα πάντα χειροκίνητα! Υπάρχει σοβαρός λόγος για να κάνεις μερικές μετατροπές στο σπίτι σου, για να το κάνεις «πράσινο» και πιο φιλικό τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς εσένα τον ίδιο!

Η παρομοίωση του σπιτιού με έναν οργανισμό είναι ιδιαιτέρως σημαντική, για να δεις το πώς μπορείς να αλλάξεις το σπίτι σου. Σκέψου τις λειτουργίες του ίδιου του σπιτιού: θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, συσκότιση, παροχή νερού, μαγείρεμα, πλύσιμο, καθάρισμα. Κατά πάσα πιθανότητα, όλα πρέπει να τα φροντίσεις και να τα ενεργοποιήσεις χειροκίνητα. Ένας οργανισμός, όμως, όπως το σώμα σου, έχει πολλές λειτουργίες οι οποίες γίνονται αυτόματα! Για παράδειγμα, δεν σκέφτεσαι να αναπνεύσεις, ούτε πρέπει να ενεργοποιήσεις τη διαδικασία της πέψης, ενώ το σώμα σου φροντίζει να κρατά μόνο του τη θερμοκρασία του σταθερή. Πλέον μπορείς να κάνεις (σχεδόν) το ίδιο και στο σπίτι!

Φωτισμός και ηλεκτρισμός

Ο φωτισμός πλέον έχει πολλές δυνατότητες· η τεχνολογία LED έχει κάνει τα φωτιστικά να είναι πολύ λεπτά και οποιουδήποτε σχήματος (και χρώματος), ενώ η κατανάλωση είναι απειροελάχιστη. Για παράδειγμα έχουμε τα LED strips με Wi-Fi, τα οποία μπορείς να τοποθετήσεις (σχεδόν) οπουδήποτε, και να τα ελέγξεις από το app του smartphone. Μάλιστα, μπορείς να φτιάξεις και σενάρια με διάφορες εντάσεις, χρωματισμούς και εφέ, για κάθε ώρα της ημέρας! Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τους λαμπτήρες Philips Hue, με το σύστημα να είναι ίσως το πιο ολοκληρωμένο σύστημα φωτισμού. Φτιάξε σενάρια και βάλε τα φώτα να ανάβουν και να σβήνουν μόνα τους! Εκτός της ευκολίας, θα δεις πως εξοικονομείς και ενέργεια, εστιάζοντας τον φωτισμό στον χρόνο και τον τόπο που χρειάζεται.

Ο ηλεκτρισμός από την άλλη είναι απαραίτητος, αλλά όχι πάντα. Ευτυχώς, πλέον υπάρχουν προσαρμογείς πρίζας με Wi-Fi, οι οποίοι ελέγχονται από το app με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται και οι λάμπες. Μπορείς να βάλεις τέτοιες πρίζες σε πορτατίφ και φωτιστικά, αλλά και σε άλλες συσκευές, για να είσαι πάντα σίγουρος πως τίποτε δεν μένει αναμμένο χωρίς λόγο. Ή απλά να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, αν ξεχνάς συνεχώς το σίδερο ή το ισιωτικό αναμμένο, γιατί απλά μπορείς να σβήσεις την πρίζα ακόμη και από το γραφείο.

Έλεγχος και ασφάλεια

Η τεχνολογία μας έχει δώσει ασύρματες κάμερες ασφαλείας, αλλά και κουδούνια με κάμερα και app, και μάλιστα με τη δυνατότητα δεις ποιος σου χτυπάει και να απαντήσεις από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου! Για παράδειγμα, το Xiaomi Smart Doorbell κάνει ακριβώς αυτό. Αλλά και οι κάμερες όπως η C200 της TP-Link έρχονται για να σου δώσουν τη δυνατότητα να βλέπεις τι γίνεται μέσα στο σπίτι σου, από οπουδήποτε. Μάλιστα, υπάρχουν και μοντέλα με δυνατότητα περιστροφής, μοντέλα εξωτερικού χώρου, και τα περισσότερα έχουν και υπηρεσία εγγραφής βίντεο στο cloud, για την απόλυτη ασφάλεια.

Θέρμανση και ψύξη

Η εποχή του «απλού» θερμοστάτη έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον όλες οι εταιρείες διαθέτουν θερμοστάτες με Wi-Fi και πολλές δυνατότητες στο app, επιτρέποντάς σου να βάλεις τη θέρμανση στον αυτόματο πιλότο. Μάλιστα, συσκευές όπως το Nest της Google έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες παραμετροποίησης, ενώ συνεργάζονται άψογα και με το Google Assistant, επιτρέποντάς σου να δίνεις φωνητικές εντολές, αλλά και να «καταλαβαίνουν» πότε λείπεις από το σπίτι για να κλείνουν τη θέρμανση!

Στο επίπεδο της ψύξης, τα σύγχρονα κλιματιστικά έρχονται με Wi-Fi αλλά είναι και πολύ πιο αποδοτικά και οικονομικά από τα παλιά. Μπορείς να τα χειριστείς από το app του smartphone, να βάλεις προγράμματα, ακόμη και να το βάλεις να ανάβει λίγη ώρα πριν σχολάσεις, ώστε να επιστρέφεις στο σπίτι και να το βρίσκεις στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Τέλος, έχουμε και άλλες συσκευές με Wi-Fi, όπως για παράδειγμα ανεμιστήρες για το καλοκαίρι ή καλοριφέρ ρεύματος για το χειμώνα, τα οποία μπορούν να μειώσουν το κόστος.

Καθαριότητα

Εδώ έχουμε τη μεγαλύτερη επανάσταση από την εποχή της ηλεκτρικής σκούπας! Οι νέες σκούπες ρομπότ έχουν ήδη κάνει τη δική τους επανάσταση, αναλαμβάνοντας την καθαριότητα του πατώματος χωρίς τη δική σου συνδρομή! Οι σκούπες ρομπότ καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια ενώ φροντίζουν να διατηρούν τον χώρο σου καθαρό με τακτικό – και εντελώς αυτόνομο – σκούπισμα! Κρατώντας το πάτωμα καθαρό, θα δεις όλο σου το σπίτι να μένει καθαρό για πολύ περισσότερο, ενώ το καθάρισμα γίνεται πιο εύκολο!

Μαγείρεμα

Η τεχνολογία και εδώ έχει κάνει άλμα, το οποίο όμως πολύς κόσμος δεν εκμεταλλεύεται. Οι επαγωγικές εστίες είναι ο πλέον αποδοτικός τρόπος να μαγειρεύεις, με πολύ λιγότερες απώλειες ενέργειας! Πολλοί τις μπερδεύουν, δυστυχώς, με παλαιότερης τεχνολογίας εστίες, αλλά οι επαγωγικές εστίες είναι το μέλλον!

Πλύσιμο

Ναι, και εδώ η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Τα πλυντήρια direct drive με inverter έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση, ενώ το σύστημα Wi-Fi σου επιτρέπει να βάλεις πλυντήριο όποτε θέλεις! Ακόμη και από τη δουλειά!

Εκτός όλων αυτών, στα Public θα βρεις όλες τις συσκευές και τα gadgets που χρειάζεσαι για να κάνεις το σπίτι σου πιο έξυπνο αλλά και πιο αποδοτικό. Μπες στο Public.gr και θα τα βρεις όλα!