Πώς να διαλέξεις την καλύτερη σκούπα ρομπότ για το σπίτι!

Περίληψη: Έρχονται τα ρομπότ! Σε κάθε σπίτι, σύντομα θα βρίσκεται και μια ρομποτική σκούπα, η οποία θα κόβει βόλτες καθαρίζοντας. Βρες την καλύτερη σκούπα ρομπότ, τώρα!

Οι σκούπες ρομπότ της τελευταίας γενιάς είναι ανθρωπόμορφες, έχουν χέρια, πόδια, μάτια, και καθαρίζουν το σπίτι σου τόσο καλά όσο κι ένας άνθρωπος! Καλά, εντάξει, δεν είναι. Αλλά στο μέλλον, ποιος ξέρει; Για την ώρα, η σκούπα ρομπότ μοιάζει με κινούμενο… ταψάκι. Κινείται στο πάτωμα, στρίβει, αποφεύγει εμπόδια, ενώ ταυτοχρόνως σκουπίζει. Ενίοτε και σφουγγαρίζει. Το μικρό της μέγεθος της επιτρέπει να χώνεται κάτω από τραπέζια, καρέκλες, έπιπλα που απέχουν μερικά εκατοστά από το πάτωμα, κρατώντας τα δωμάτια του σπιτιού σου καθαρά – τουλάχιστον όσον αφορά το πάτωμα. Ακόμη δεν έχουμε ρομπότ τα οποία θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, αλλά οι σκούπες ρομπότ είναι το next best thing!

Ακούγεται απίστευτο, αλλά έχουν περάσει ήδη 20 χρόνια από την πρώτη σκούπα ρομπότ, την πρώτη Roomba του 2002 – ενώ το πρώτο (αποτυχημένο) μοντέλο ήταν η Elecrolux Trilobite από το 1996! Η βασική αρχή λειτουργίας τους παραμένει η ίδια, το ίδιο και το σχήμα τους, αλλά οι υπόλοιπες τεχνολογίες έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει την ενσωμάτωση πολύ ισχυρών επεξεργαστών, ενώ και τα συστήματα αισθητήρων έχουν βελτιωθεί σημαντικά αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα οι σημερινές σκούπες ρομπότ να είναι σε θέση να κινηθούν με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και να αποφύγουν εμπόδια, να παρακάμψουν έπιπλα, ανθρώπους και κατοικίδια, ακόμη και να πλοηγηθούν σε δύσκολους χώρους. Ταυτοχρόνως, η αυτονομία τους έχει βελτιωθεί, το ίδιο έχει συμβεί και με την απορροφητικότητα, ενώ οι δυνατότητες αυτόματης χαρτογράφησης των χώρων του σπιτιού και επικοινωνίας μέσω Wi-Fi είναι πλέον standard. Όσον αφορά την εξάπλωση, οι σκούπες ρομπότ έχουν αρχίσει και εξαπλώνονται. Ενώ στην αρχή ήταν μόνο η Roomba, πλέον βλέπουμε και άλλες εταιρείες να ασχολούνται με το αντικείμενο και να βγάζουν τέτοια μοντέλα, συμπληρωματικά των συμβατικών ηλεκτρικών σκουπών που (μπορεί να) διαθέτουν. Θα αναφέρουμε αναλυτικά τις εταιρείες πιο κάτω.

Βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζεις: απορροφητικότητα και αυτονομία

Για να διαλέξεις την καλύτερη σκούπα ρομπότ για το σπίτι σου, καλό είναι να ξέρεις, πάνω απ' όλα, το ίδιο σου το σπίτι. Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εμείς νομίζαμε πως γνωρίζαμε το σπίτι μας, αλλά από την πρώτη στιγμή που βάλαμε σκούπα ρομπότ, είδαμε το σπίτι μας με εντελώς άλλο μάτι. Συγκεκριμένα, όχι με το μάτι ενός ανθρώπου που στέκεται πάνω από ενάμιση μέτρο μακριά από το πάτωμα και κινείται με πόδια, αλλά με τα μάτια ενός αντικειμένου που μοιάζει με δίσκο σερβιρίσματος, έχει ύψος 5-6 εκατοστά, και κινείται με μικρά ροδάκια. Πράγματα που για έναν άνθρωπο περνούν απαρατήρητα, για ένα τέτοιο ρομπότ είναι ανυπέρβλητα εμπόδια! Για παράδειγμα, ένα χοντρό καλώδιο στο πάτωμα, ένα ζευγάρι παπούτσια, ή ένα ψάθινο καλάθι σε κάποια γωνία.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό όλων των σκουπών είναι η απορροφητικότητα και το ίδιο ισχύει και για τις σκούπες ρομπότ. Υπάρχουν μοντέλα με τεράστια απορροφητικότητα, υπάρχουν και άλλα με πολύ μικρότερη. Η απορροφητικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη της αυτονομίας, μιας και το πιο ισχυρό μοτέρ καταναλώνει πιο γρήγορα την ενέργεια της μπαταρίας.

i-kaliteri-skoupa-robot-01

Μιας και την αναφέραμε, η αυτονομία είναι το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό. Αρκετές σκούπες ρομπότ διαθέτουν αισθητήρες που προσαρμόζουν την ισχύ ανάλογα με τον τύπο του πατώματος που σκουπίζουν, αυξάνοντας την αυτονομία. Αν το σπίτι σου δεν λερώνεται και έχει σκληρά πατώματα, τότε μπορείς να βολευτείς και με μικρότερη αυτονομία (και απορροφητικότητα). Αν έχεις παντού μοκέτες και χαλιά, τότε θέλεις μεγάλη ισχύ!

Μπορούν να πάνε παντού;

Το χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος προώθησης. Όλες οι σκούπες έχουν κάποιου είδους ροδάκια, αλλά αυτές με μεγαλύτερα ροδάκια μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα σε διάφορα είδη πατώματος, μέχρι και σε παχιά χαλιά, αλλά και να ξεπεράσουν εμπόδια (όπως τα καλώδια που λέγαμε πιο πριν). Αυτές με μικρότερα ροδάκια είναι μια χαρά σε σκληρά πατώματα.

Το αν θα πάνε παντού εξαρτάται και από τη διαρρύθμιση του σπιτιού σου. Τα σημερινά μοντέλα διαθέτουν αισθητήρες μέχρι και για να αποφεύγουν την πτώση από σκάλες, αν το σπίτι σου έχει εσωτερική σκάλα. Επίσης, τα περισσότερα μοντέλα υποστηρίζουν χαρτογράφηση ορόφων, για πολυόροφα σπίτια. Αλλά αν υπάρχουν φυσικά εμπόδια, ακόμη και ένα μικρό σκαλάκι, τότε δεν μπορούν να καλύψουν όλο τον χώρο και θα πρέπει να κάνεις διαφορετική χαρτογράφηση.

Οι σκούπες ρομπότ χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες για να «βλέπουν» και να πλοηγούνται στον χώρο. Η πιο συνηθισμένη είναι η κάμερα, κάποιες χρησιμοποιούν και αισθητήρες υπερύθρων, ενώ υπάρχουν και αυτές με lidar ή LDS. Τα πιο ακριβά μοντέλα χρησιμοποιούν συνδυασμό κάποιων από αυτές τις τεχνολογίες για καλύτερα αποτελέσματα, ενώ υπάρχουν και μοντέλα τα οποία χρησιμοποιούν αισθητήρες και για την ανίχνευση της ποσότητας σκόνης και βρωμιάς στο πάτωμα!

Σκούπισμα και σφουγγάρισμα

Εκτός του απλού σκουπίσματος, υπάρχουν και μοντέλα με τη δυνατότητα «σφουγγαρίσματος» – εντός εισαγωγικών γιατί δεν είναι κανονικό σφουγγάρισμα όπως αυτό με τη σφουγγαρίστρα. Οι σκούπες αυτές χρησιμοποιούν ένα πανάκι το οποίο διατηρείται υγρό μέσω ενός δοχείου με νερό που διαθέτουν. Σε κάθε περίπτωση, καθαρίζουν πολύ καλύτερα απ' ότι το απλό σκούπισμα, ειδικά το καλοκαίρι που η σκόνη μαζεύεται πολύ πιο γρήγορα.

Επιπλέον δυνατότητες βρίσκουμε σε όλα τα μοντέλα. Για παράδειγμα, υπάρχει μοντέλο με εξωτερικό κάδο, το οποίο αδειάζει το (μικρό) εσωτερικό του δοχείο απορριμμάτων στη βάση, κάτι που εκτοξεύει την αυτονομία του – και δεν έχεις να αδειάζεις κάθε τόσο το δοχείο. Υπάρχουν μοντέλα με έξυπνα χαρακτηριστικά, όπως φωνητικές εντολές, ενώ όλα διαθέτουν app για το χειρισμό μέσω smartphone.

i-kaliteri-skoupa-robot-02

Χαλιά, μοκέτες και αντικείμενα

Καλό θα είναι να έχεις στο νου σου και τυχόν ιδιαίτερες απαιτήσεις που μπορεί να έχεις. Για παράδειγμα, αν έχεις κατοικίδια, έχε το νου σου για φίλτρα ή ειδικές βούρτσες για τρίχες κατοικιδίων. Αν το σπίτι σου έχει παχιά χαλιά και μοκέτες, θα πρέπει να κοιτάξεις για μοντέλα με μεγαλύτερους τροχούς, για να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει σε αυτά. Όμως, αν έχεις φλοκάτες… απλά ξέχνα το. Κάποια μοντέλα ίσως μπορούν να κινηθούν πάνω τους, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκούπα ρομπότ η οποία να μπορεί να καθαρίσει πραγματικά τέτοιου είδους πράγματα. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι… το πόσο καθαρό είναι το πάτωμα στο σπίτι σου. Και όταν λέμε «καθαρό», δεν εννοούμε από άποψης καθαριότητας, αλλά αντικειμένων. Αν έχεις διακοσμητικά, καλάθια, βάζα, ανθοστήλες, κηροπήγια, πουφ, και άλλα τέτοια στο πάτωμα, τότε η σκούπα ρομπότ θα περάσει άσχημα στο σπίτι σου – και θα αφήσει πολλά σημεία ακαθάριστα. Αν όμως σου αρέσει να κρατάς το πάτωμα απαλλαγμένο από τέτοια αντικείμενα, τότε η σκούπα ρομπότ θα κάνει θαύματα!

Σκούπες ρομπότ Roomba

Η εταιρεία που έκανε την αρχή στις σκούπες ρομπότ δεν λέγεται Roomba αλλά iRobot, όμως το όνομα Roomba είναι πλέον ταυτόσημο. Η εταιρεία διαθέτει τόσο βασικά μοντέλα, όπως το Combo 113 για σκούπισμα και σφουγγάρισμα, όσο και πολύ προηγμένα μοντέλα, σαν το i7+. Τα χαρακτηριστικά τους είναι προηγμένα, μιας και η εταιρεία εξελίσσει τις τεχνολογίες της εδώ και χρόνια, ενώ είχε και μεγάλο προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών.

Σκούπες ρομπότ Xiaomi

Η κινέζικη εταιρεία έχει κάνει τεράστια άλματα στον χώρο και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να επιταχύνει! Η Xiaomi ήδη διαθέτει αρκετά μοντέλα, ενώ έχει περάσει και από πολλές γενιές εξέλιξης, αν και τα μοντέλα της κυκλοφορούν λιγότερο από 7 χρόνια! Οι δυνατότητές τους τις τοποθετούν στις κορυφαίες, ενώ διαθέτουν προηγμένα συστήματα πλοήγησης και αναγνώρισης εμποδίων, αλλά και δυνατότητα «σφουγγαρίσματος». Ένα από τα best sellers είναι το Mi Mop 2 Pro, το οποίο διαθέτει αυξημένη αυτονομία και ισχύ απορρόφησης, αλλά και δυνατότητα σφουγγαρίσματος με δόνηση, για καλύτερο καθαρισμό λεκέδων.

Σκούπες ρομπότ Rowenta

Η εταιρεία είναι γνωστή για διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και ηλεκτρικές σκούπες συγκεκριμένα. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει πολύ δυναμικά στον χώρο των ρομποτικών σκουπών, ενώ πλέον διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από μοντέλα σε αυτή την κατηγορία! Μάλιστα, διαθέτει και μεγαλύτερα μοντέλα, αν προτιμάς την μεγάλη απορροφητικότητα παρά τη δυνατότητα να κινείται κάτω από χαμηλά έπιπλα ή κρεβάτια. Στο μικρότερο βολικό σχήμα, όμως, υπάρχει η Rowenta RR7427, η οποία διαθέτει και λειτουργία σφουγγαρίσματος αλλά και δύο περιστρεφόμενες βούρτσες για να καλύπτει και γωνίες.

Σκούπες ρομπότ Miele

Η γνωστή γερμανική εταιρεία έχει ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της στον χώρο, με τρεις ρομποτικές σκούπες. Είναι από τις λίγες που διαθέτουν και τηλεχειριστήριο, εκτός του app για smartphone, ενώ στα selling points τους περιλαμβάνεται η μεγάλη αυτονομία και η ύπαρξη οπτικής κάμερας. Η Miele Scout RX3 Runner, για παράδειγμα, διαθέτει προηγμένα συστήματα χαρτογράφησης του σπιτιού, αλλά και ειδικό σύστημα ανίχνευσης χαλιών για να αυξάνει τη δύναμη απορρόφησης αυτομάτως!

i-kaliteri-skoupa-robot-03

Σκούπες ρομπότ από όλους!

Εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, υπάρχουν και άλλες που έχουν μπει στο παιχνίδι των ρομπότ. Για παράδειγμα, οι Bosch, Hoover και Sencor είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν ήδη σκούπες ρομπότ, ενώ είναι βέβαιο το ότι θα ακολουθήσουν και άλλες! Η αγορά είναι ώριμη και σύντομα όλοι θα έχουμε κι από μία (τουλάχιστον) σκούπα ρομπότ στο σπίτι μας, επομένως καμία εταιρεία δεν θα μείνει εκτός!

Τελικά υπάρχει η καλύτερη σκούπα ρομπότ;

Το μέλλον ανήκει στις σκούπες ρομπότ. Ως επιβεβαίωση όλων των παραπάνω έρχεται η διαπίστωση πως όλο και περισσότερες εταιρείες – και μάλιστα από τα κορυφαία ονόματα – μπαίνουν στην αγορά των ρομποτικών σκουπών. Αυτό γίνεται διότι, μετά από αρκετά χρόνια, έχει γίνει αντιληπτό σε όλους το ότι οι σκούπες ρομπότ δεν είναι μια μόδα που θα περάσει, αλλά το επόμενο βήμα προς την αυτοματοποίηση των σπιτιών μας. Οι ήδη υπάρχουσες σκούπες ρομπότ έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, όλοι όσοι ήδη έχουν τέτοιες συσκευές πίνουν νερό στ' όνομά τους, αλλά και δίνουν ελπίδα για ακόμη πιο προηγμένες λειτουργίες και ακόμη πιο έξυπνα και ευέλικτα μοντέλα στο εγγύς μέλλον.

Αν έπρεπε να συγκεντρώσουμε όλα τα must-have χαρακτηριστικά, αυτά θα ήταν:

  1. Απορροφητικότητα: βρες ένα μοντέλο το οποίο έχει μεγάλη απορροφητικότητα, για να μπορεί να καθαρίζει καλά τις επιφάνειες που χρειάζεσαι – ειδικά αν έχεις μοκέτες ή χαλιά
  2. Χαρτογράφηση: πάρα πολύ βασική λειτουργία· όλες οι σκούπες ρομπότ έχουν κάποιου είδους χαρτογράφηση, αλλά αν έχεις σπίτι με ειδικές ανάγκες (πχ δύο όροφοι), φρόντισε να επιβεβαιώσεις πως το μοντέλο που διαλέγεις καλύπτει πολλαπλές χαρτογραφήσεις
  3. Έξυπνη ρύθμιση: υπάρχουν μοντέλα τα οποία είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την επιφάνεια που σκουπίζουν και να προσαρμόσουν την ισχύ του μοτέρ αυτομάτως, εξοικονομώντας ενέργεια σε λείες επιφάνειες και καθαρίζοντας καλύτερα χαλιά και μοκέτες εκεί που χρειάζεται
  4. Αυτονομία: φρόντισε να επιβεβαιώσεις πως η σκούπα μπορεί να καλύψει όλο σου το σπίτι με μία φόρτιση. Αν το σπίτι σου δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλο, αυτό είναι εφικτό από τα περισσότερα μοντέλα, αλλά καλό θα είναι να το τσεκάρεις
  5. Κατοικίδια: υπάρχουν ειδικά μοντέλα για σπίτια με κατοικίδια· αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, κοίτα τα εξειδικευμένα μοντέλα τα οποία έχουν ειδικές βούρτσες και επιπλέον φίλτρα για τρίχες, χνούδια και σωματίδια από σκύλους και γάτες
  6. Βάση με κάδο: η τελευταία μόδα στις σκούπες ρομπότ είναι η ύπαρξη κάδου ενσωματωμένου στη βάση φόρτισης. Η σκούπα διαθέτει αισθητήρες και όταν ο (μικρός) κάδος της γεμίσει, πηγαίνει στη βάση και αδειάζει, για να συνεχίσει το σκούπισμα χωρίς να χρειάζεται να την αδειάζεις εσύ. Βολεύει ειδικά σε περιπτώσεις σπιτιών τα οποία συσσωρεύουν γρήγορα σκόνη και χνούδια
  7. Σφουγγάρισμα: εκτός του σκουπίσματος, υπάρχουν και μοντέλα με δοχείο νερού και υποδοχή για πανάκι σφουγγαρίσματος, τα οποία μπορούν και να κάνουν ένα βασικό σφουγγάρισμα στο πάτωμα. Το υγρό καθάρισμα εκμηδενίζει τη σκόνη και μπορεί να κρατήσει όλο το σπίτι πολύ πιο καθαρό

Δηλαδή δεν θα σκουπίσω ξανά ποτέ;

Εμμμ… όχι, θα ξανασκουπίσεις! Μια σκούπα ρομπότ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ένα καλό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, ούτε ένα… ξεγυρισμένο σφουγγάρισμα με κουβά και σφουγγαρίστρα. Εξ άλλου, η καθαριότητα του σπιτιού δεν περιορίζεται στο πάτωμα· υπάρχουν και τα έπιπλα και ό,τι άλλο δεν βρίσκεται στο πάτωμα, τα οποία θα πρέπει να ξεσκονίσεις εσύ. Αυτό που μπορεί να κάνει μια σκούπα ρομπότ είναι το να περιορίσει την ανάγκη για «γενική» (καθαριότητα) σημαντικά – αν το σπίτι σου δεν είναι σε περιοχή με σκόνη, ίσως και μια-δυο φορές το μήνα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το πάτωμα θα είναι μονίμως πεντακάθαρο, μιας και η σκούπα ρομπότ θα φροντίζει γι' αυτό. Αν στο σπίτι σου χρειάζεται να σφουγγαρίζεις κάθε μέρα για να περπατάς χωρίς να μαυρίζουν τα πόδια σου, τότε μια σκούπα ρομπότ θα σου αλλάξει τη ζωή! Λοιπόν, ελπίζουμε το άρθρο αυτό να σε βοήθησε για να βρεις την πραγματικά καλύτερη σκούπα ρομπότ για το σπίτι σου και να… βολτάρεις άνετος και καθαρός χωρίς σκόνη και βρωμιά!

Μην ξεχνάς ότι πλησιάζει η Black Friday και στο Public.gr μπορείς ήδη να βρεις προσφορές Pre Black Friday σε ρομποτικές σκούπες και άλλες οικιακές συσκευές. Οπότε έλα μια βόλτα από ένα κατάστημα Public ή μπες στο public.gr και βρες την σκούπα ρομπότ που ταιριάζει στις ανάγκες σου!