Κάνουμε τη μάθηση fun με δραστηριότητες που θα αγαπήσουν τα παιδιά

Περίληψη: Εισάγοντας ψυχαγωγικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά τους, τα παιδιά μαθαίνουν αποδοτικότερα! Ας δούμε τρόπους να γίνουν τα μαθήματα πιο fun!

Πολλές φορές το διάβασμα και οι ασκήσεις για το σπίτι είναι το λιγότερο διασκεδαστικό κομμάτι της ημέρας των παιδιών. Μία βαρετή μαθησιακή διαδικασία δεν εξιτάρει την περιέργεια των παιδιών και κάνει δυσκολότερη την απομνημόνευση ή την εφαρμογή όσων διδάσκονται στο σχολείο. Ως γονιός, όμως, μπορείς να κάνεις την μάθηση των παιδιών πιο διασκεδαστική προσθέτοντας ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά τους, ή εισάγοντας εκπαιδευτικά στοιχεία σε διάφορες ασχολίες. Συνδυάζοντας εκπαίδευση και ψυχαγωγία, η μάθηση γίνεται πιο αποτελεσματική! Οπότε παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους για να πετύχεις ακριβώς αυτό!

Εξερεύνηση του φυσικού περιβάλλοντος: μία διδακτική εμπειρία

Ένας περίπατος στη φύση μπορεί να μετατραπεί πανεύκολα σε μάθημα, χωρίς τα παιδιά να το καταλάβουν! Παρατηρήστε μαζί τα φυτά και τα ζωάκια που θα συναντήσετε και μην χάσεις την ευκαιρία να δώσεις στα παιδιά πληροφορίες για όσα από αυτά γνωρίζεις, δίνοντας τους να καταλάβουν πόσο εντυπωσιακός είναι ο φυσικός κόσμος. Παράλληλα, η εξερεύνηση της φύσης μπορεί να «τεστάρει» και την ικανότητα λύσης προβλημάτων των παιδιών. Δώσε τους την πρωτοβουλία να αναζητήσουν μόνα τους την διαδρομή, να συλλέξουν ενδιαφέροντα πράγματα (π.χ. φύλλα δέντρων για να δημιουργήσετε μετά ένα φυτολόγιο), χωρίς φυσικά να φύγουν από την επίβλεψή σου. Η διαδικασία αυτή θα καλλιεργήσει χρήσιμες δεξιότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν τα παιδιά στο μαθησιακό τους ταξίδι!

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για γνώση μαζί με διασκέδαση 

Το παιχνίδι υπάρχει στη ζωή των παιδιών από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Οπότε μπορείς να εκμεταλλευθείς αυτό το γεγονός ενσωματώνοντας τη γνώση μέσα στο παιχνίδι. Αυτό μπορείς να το κάνεις πανεύκολα με εκπαιδευτικά παιχνίδια! Με το κατάλληλο παιχνίδι τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν ένα νέο χόμπι (π.χ. ρομποτική, βιολογία, χημεία κ.α.) χωρίς να νιώσουν ότι κάνουν μάθημα. Η προσέγγιση επιστημονικών θεμάτων με ένα φιλικό και διασκεδαστικό τρόπο από την ασφάλεια του οικιακού περιβάλλοντος εμπνέει τα παιδιά να μάθουν καλύτερα τον κόσμο, κάνοντας τη μάθηση πιο διαδραστική, και τους δίνει ένα ισχυρό κίνητρο να αναζητήσουν τη γνώση, στο σχολείο αλλά και εκτός αυτού.

Κάνοντας τη λογοτεχνία πιο ελκυστική με audiobooks

Για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά από το διάβασμα έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Η ανάγνωση λογοτεχνίας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μίας σειράς δεξιοτήτων, οι οποίες είναι απαραίτητες για το μέλλον τους. Πώς όμως πείθουμε τα παιδιά να διαβάσουν περισσότερο, όταν η έννοια διάβασμα μοιάζει για πολλά παιδιά με «αγγαρεία»; Εισάγοντας στη ζωή τους τα audiobooks! Και τα «Ηχητικά παραμύθια και βιβλία σε μία συλλογή!» που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την Bookvoice, είναι το καλύτερο σημείο για να κάνεις την αρχή. Σε μία μόνο συλλογή τα παιδιά θα βρουν περισσότερα από 300 παραμύθια και μυθιστορήματα. Αφού τελειώσουν ένα βιβλίο, μπορείς να συζητήσεις μαζί τους τις εντυπώσεις τους για αυτό που άκουσαν. Δίνοντάς τους την ευκαιρία να μιλήσουν για αυτό, βοηθάς την έκφρασή τους. Άρα καλλιεργείται ακόμα μία δεξιότητα, πέρα από όλες όσες καλλιεργεί το άκουσμα/διάβασμα ενός βιβλίου.

Η κουζίνα μετατρέπεται σε σχολική τάξη

Πολλά παιδιά ενθουσιάζονται όταν τους δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσουν στο μαγείρεμα! Είχες σκεφτεί ποτέ πως αυτή η εμπειρία μπορεί να γίνει διδακτική; Με λίγες έξυπνες τροποποιήσεις στη διαδικασία, οι στιγμές που περνούν στην κουζίνα βοηθώντας στο μαγείρεμα μπορούν να κρύβουν μέσα τους και γνώση! Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις τα παιδιά να σου διαβάζουν μία συνταγή, κάτι που εξασκεί την ανάγνωσή τους. Έπειτα, μπορείς να τους ζητήσεις να σου απαντήσουν σε μερικές εύκολες μαθηματικές πράξεις, με βάση τους αριθμούς μίας συνταγής. Πρόσθεση, αφαίρεση, ακόμα και διαίρεση μπορούν πολύ εύκολα να διδαχθούν κατά την εκτέλεση μίας συνταγής. Κι αν όλα πάνε καλά, το αποτέλεσμα θα έχει ακόμα πιο ωραία γεύση! Διοχετεύοντας την ενέργεια των παιδιών σε μία από τις δουλειές του σπιτιού κερδίζεις και εσύ, αφού θα κάνεις την όλη διαδικασία πιο ευχάριστη και αξιομνημόνευτη!

Η μάθηση μπορεί να γίνει μια περιπέτεια, γεμάτη εξερεύνηση, δημιουργικότητα και ψυχαγωγία! Ενσωματώνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες όπως η ακρόαση audiobooks στη ζωή ενός παιδιού, καλλιεργείς την αγάπη του για μάθηση, μία αγάπη που θα συνεχίσει να το βοηθά στην πορεία όλης της ζωής του!