Γιατί πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία; Η Αρετή Δόνου απαντά!

Περίληψη: Μπορεί το διάβασμα να μην είναι αρκετά cool για ένα παιδί, όμως, η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων έχει πολλά και σημαντικά οφέλη. Δες ποια!

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που τα παιδικά βιβλία έχουν την τιμητική τους. Με τη μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοφάγων να ξεκινά στις 2 Απριλίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, ο δεύτερος μήνας της άνοιξης είναι ιδανικός για να χαρίσεις βιβλία με ξεχωριστή πλοκή, ιδιαίτερη εικονογράφηση και ήρωες που το μικρό σου θα ταυτιστεί. Και φυσικά, όπως και άλλες χρονιές, ο φετινός Απρίλιος στα Public είναι αφιερωμένος σε αναγνώσματα και διηγήματα που οι μικροί μας φίλοι θα λατρέψουν και θα θέλουν να διαβάζουν ακόμα και κάθε μέρα. Με αφορμή, λοιπόν, αυτόν τον γιορτινό μήνα, μιλήσαμε με την παιδοψυχολόγο και συγγραφέα Αρετή Δόνου σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του διαβάσματος στα παιδιά.

Ας γνωρίσουμε την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Δόνου

Αν ασχολείσαι ενεργά με το πώς ένα παιδι θα γίνει καλύτερος άνθρωπος και αναζητάς συνέχεια τρόπους για να βελτιώσεις την καθημερινότητά του, τότε το όνομα της το γνωρίζεις. Η Αρετή Δόνου είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αριστούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, με 20ετή εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα άγχους και συναισθηματικών δυσκολιών.

Έχει η ψυχή πινέλα;

Παράλληλα με τις συνεδρίες της, η Αρετή Δόνου ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Η τελευταία της κυκλοφορία είναι το «Με πινέλο και ψυχή», ένα βιβλίο με πρωταγωνίστρια την μικρή Αφροδίτη, η οποία θεωρεί ότι η ίδια η ζωή είναι τέχνη. Μία τέχνη η οποία επικεντρώνεται στην ομορφιά του να ξυπνάς με χαμόγελο και να ξεκινάς τη μέρα σου με αισιοδοξία από την παιδική ηλικία.

Μαζί με τη μικρή Αφροδίτη συμπρωταγωνιστής είναι η ψυχική ενδυνάμωση, την οποία κάθε παιδί πρέπει να έχει στη ζωή του. Οι απλές ιστορίες ζωής, που ξεδιπλώνονται σε αυτό το τρυφερό και γεμάτο πλούσια συναισθήματα βιβλίο, συνθέτουν ένα χρήσιμο και ευχάριστο εγχειρίδιο συναισθηματικής καλλιέργειας για παιδιά. Οι περιπέτειες της μικρής ηρωίδας φέρνουν τα παιδιά αλλά και τους γονείς σε επαφή µε κάποια από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης και τους διδάσκουν πολύτιµα µαθήµατα ζωής.

Πόσο εύκολο είναι, όμως, να το πετύχεις; Τι χρειάζεται να κάνεις για να γεννήσεις αυτό το συναίσθημα σε ένα παιδί; Πόσο σπουδαίος είναι ο ρόλος των γονιών; Μήπως είναι το πινέλο που ζωγραφίζει τον δρόμο προς την παιδική ψυχή των παιδιών; Πριν βρεις την απάντηση στις σελίδες του βιβλίου της Αρετής Δόνου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο, εμείς την συναντήσαμε και της ζητήσαμε μερικές από τις πολύτιμες συμβουλές της.

Γιατί, λοιπόν, πρέπει τα παιδιά να διαβάζουν συχνά βιβλία;

Μπορεί οι μικροί μας φίλοι να ασχολούνται με το διάβασμα καθημερινά για τα μαθήματα του σχολείου, αλλά τα λογοτεχνικά βιβλία έχουν μία διαφορετική αίγλη. Και πολλά οφέλη για το παρόν και το μέλλον τους. Ποια είναι αυτά; Ακολουθούν όσα μας είπε η Παιδοψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Δόνου για τις ευεργετικές ιδιότητες του διαβάσματος σε ένα παιδί.

Ένα βιβλίο την ημέρα…τον γιατρό τον κάνει πέρα!

- Ενισχύει την αυτοπεποίθηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική ανάγνωση βιβλίων συνδέεται με αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Παιδιά που διαβάζουν συστηματικά αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο, συμμετέχουν πιο εύκολα σε κοινωνικές δραστηριότητες και αισθάνονται σιγουριά για τον εαυτό τους!

- Καλλιεργούν τη συναισθηματική νοημοσύνη! Τα παιδιά μέσα από την ανάγνωση βιβλίων (όχι μόνο σχετικά με τα συναισθήματα) εξοικειώνονται με τα ίδια τα συναισθήματά τους, κατανοούν τη θέση τους στον κόσμο, ενισχύουν την ενσυναίσθηση και την αυτοέκφραση.

- Χαλαρώνουν! Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν με ένα δημιουργικό τρόπο, προωθώντας παράλληλα την αυτοδιαχείριση και τον αυτοέλεγχο.

- Προσφέρει γνωστική και μαθησιακή εξέλιξη! Η ανάγνωση, μέσα από έναν ευχάριστο τρόπο, ενισχύει τη γλωσσική καλλιέργεια και έκφραση, συντελεί στην απόκτηση γνώσεων, εξοικειώνει το παιδί με νέες ιδέες και αξίες, βελτιώνει την συγκέντρωση προσοχής και τη μνήμη.

- Αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα! Με ένα βιβλίο τα παιδιά μπορούν να «ζήσουν πολλές ζωές», να ταξιδέψουν σε όμορφους κόσμους, να γνωρίσουν διάφορους ευφάνταστους χαρακτήρες, να σκεφτούν εναλλακτικά (out of the box) και να βρουν λύσεις σε καθημερινά (ή και φανταστικά!) προβλήματα.

- Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ γονέα-παιδιού! Όταν διαβάζουμε μαζί με το παιδί μας ενισχύεται το bonding, η ουσιαστική και ευχάριστη σύνδεση μεταξύ μας. Έτσι, μοιραζόμαστε εμπειρίες, επικοινωνούμε, κάνουμε όνειρα μαζί, ζούμε αληθινά μαζί!

Ακόμη…Καλλιεργούν αξίες, διασκεδάζουν, διευρύνουν τους πολιτισμικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, συντελούν στην ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας, βοηθούν στη διαχείριση «δύσκολων» θεμάτων (πχ. διαζύγιο, πένθος, bullying) και εν τέλει ενισχύουν τη διαδικασία της ψυχοσυναισθηματικής αλλά και κοινωνικής ωρίμασης.

Βιβλία παιδοψυχολογίας που θα αγαπήσεις

Μέσα από τις ιστορίες και τη γραφή των συγγραφέων, τα παιδιά καλλιεργούν την ενσυναίσθησή τους, ανακαλύπτουν τη δύναμη των συναισθημάτων τους, ενώ την ίδια στιγμή μαθαίνουν να τα αποδέχονται και να τα εκφράζονται χωρίς να φοβούνται τι θα πουν οι φίλοι τους ή άλλοι. Ένα εφόδιο σημαντικό που καλό είναι να μάθουν από νωρίς. Γιατί, έτσι «απελευθερώνονται». Και αν επιθυμείς να προσφέρεις στο παιδί σου μερικά διαφορετικά βιβλία, τα οποία θα ενισχύσουν την ψυχολογία των μικρών μας φίλων, σου βρήκαμε μερικές ξεχωριστές επιλογές!

Μεγαλώνοντας κορίτσια που αγαπούν τον εαυτό τους

Ένα κορίτσι που αγαπάει τον εαυτό του έχει φιλοδοξίες και στόχους, πιστεύει στις δυνάμεις του, φροντίζει την ψυχική και σωματική του υγεία, αποζητά υγιείς σχέσεις γιατί πιστεύει ότι αυτό ακριβώς αξίζει, είναι χαρούμενο και νιώθει ασφάλεια γιατί ξέρει πως ο πιο σταθερός φίλος και ικανός σύμμαχος είναι ο εαυτός του. Αν θες το κορίτσι σου να γίνει αυτό το κορίτσι, τότε δεν έχεις παρά να της πάρεις αυτό το βιβλίο.

Παιχνίδια αυτοεκτίμησης για παιδιά

Μπορεί η αυτοεκτίμηση να μαθευτεί από παιχνίδι και να γίνει παιχνιδάκι; Στον πρακτικό αυτό οδηγό, η συγγραφέας παρουσιάζει μια πληθώρα διασκεδαστικών και εύκολων στην εκμάθηση παιχνιδιών για παιδιά 5-11 ετών, που έχουν επιλεγεί µε κριτήριο τη δυνατότητά τους να συμβάλουν στην αύξηση και στη διατήρηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά. Το μικρό σου θα λατρέψει τα παιχνίδια με ή χωρίς σωματική κίνηση.

Μεγαλώνοντας παιδιά με αυτοπεποίθηση

Σήμερα κανείς πια δεν μιλάει για τον «μπαμπούλα που έρχεται μέσα στη νύχτα για να αρπάξει τα μικρά άτακτα παιδιά». Ακόμα και η κακιά μάγισσα των παραμυθιών έχει χάσει την αξιοπιστία της. Όμως τα καινούρια φαντάσματα δεν είναι λιγότερο τρομακτικά: πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, αρρώστιες, σεισμοί, τσουνάμι, λιμοί, ερημοποίηση… Ένα βιβλίο γραμμένο με τα λόγια των παιδιών και εμπλουτισμένο με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ιδανικό για όσους θέλουν να «μάθουν» στα παιδιά τους τους σύγχρονους κινδύνους σου. 

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο

Το έχεις αναρωτηθεί; Ξέρουμε την απάντηση. Τί γνωρίζει ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών; Αυτό το σύγχρονο βιβλίο είναι η καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσεις τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο. 

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία είναι στο Public!

Τώρα που ο Απρίλιος ξεκινά, μην χάσεις την ευκαιρία να αποκτήσεις βιβλία που θα ενθουσιάσουν το μικρό σου. Βρες τα όλα εδώ!