Το βιβλίο γίνεται μέρος της ζωής των παιδιών με «Ηχητικά παραμύθια και βιβλία σε μία συλλογή!»

Περίληψη: Η αξία του διαβάσματος είναι τεράστια, ειδικά για παιδιά. Με τα «Ηχητικά παραμύθια και βιβλία σε μία συλλογή!» και άλλους τρόπους μπορείς να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο.

Θυμάσαι το πρώτο βιβλίο που διάβασες ποτέ; Ποιο ήταν το αγαπημένο σου λογοτεχνικό έργο όταν ήσουν παιδί; Αν αυτές οι ερωτήσεις σε κάνουν να αναπολείς με χαμόγελο τις όμορφες στιγμές που έζησες παρέα με κάποιο βιβλίο μεγαλώνοντας, τότε καταλαβαίνεις πολύ καλά την αξία της λογοτεχνίας στην ανάπτυξη ενός παιδιού! Μέσα από τα βιβλία τα παιδιά μπορούν να αποκομίσουν πάρα πολλά οφέλη και γι’ αυτό πρέπει να έχουν θέση στην καθημερινότητά τους! Πώς όμως θα εισάγεις το διάβασμα στη ζωή των παιδιών, αν στα παιδιά δεν αρέσει καθόλου η ιδέα του να διαβάσουν ένα βιβλίο;

ihitika-paramythia-kai-biblia-se-mia-syllogi-4-03

Άκουσμα, αντί για διάβασμα!

Πολλοί είναι οι λόγοι που σε ένα παιδί μπορεί να μην αρέσει η ιδέα του διαβάσματος. Υπάρχει όμως ένας τρόπος τα παιδιά να αγκαλιάσουν τη λογοτεχνία, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να γυρίσουν σελίδα. Αυτός είναι τα audiobooks! Το διάβασμα γίνεται από επαγγελματίες αφηγητές και τα παιδιά μπορούν να ακούσουν μία ιστορία, αντί να τη διαβάσουν. Έτσι λοιπόν, τώρα στα Public, εκτός από μία τεράστια ποικιλία παιδικών βιβλίων, φέραμε και τα «Ηχητικά παραμύθια και βιβλία σε μία συλλογή!» σε συνεργασία με το Bookvoice! Το νέο αυτό πακέτο εξασφαλίζει 7 μήνες πρόσβαση στην πλατφόρμα Booksvoice Kids, στην οποία τα παιδιά θα βρουν περισσότερα από 300 λογοτεχνικά έργα κατάλληλα για ηλικίες από 3 ετών! Μαζί το πακέτο περιλαμβάνει και ένα εικονογραφημένο βιβλίο 112 σελίδων με χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Πρώτα η παράσταση και η ταινία, μετά το βιβλίο

Τα βιβλία αποτελούν διαχρονικά τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για ταινίες και σειρές. Ταυτόχρονα, πολλά έργα μετατρέπονται σε θεατρικές παραστάσεις ή γράφονται εξαρχής ως θεατρικά. Οπότε οι σελίδες μεταμορφώνονται σε κάτι ακόμα πιο ζωντανό και άμεσο. Αυτή την αγάπη των παραγωγών για τη λογοτεχνία μπορείς να την αξιοποιήσεις υπέρ σου, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά. Ξεκίνα κλείνοντας εισιτήρια για μία παιδική παράσταση βασισμένη σε βιβλίο, πήγαινε σινεμά με τα παιδιά, ή δείτε μαζί μία σειρά κατάλληλη για την ηλικία τους η οποία είναι εμπνευσμένη από κάποιο λογοτεχνικό έργο. Έπειτα συζήτησε με τα παιδιά για όλα όσα είδατε μόλις. Μέσα από τη συζήτηση μπορείς να αναφέρεις πως αυτό που μόλις απόλαυσαν προέρχεται από κάποιο βιβλίο. Αν μάλιστα η μεταφορά δεν είναι απόλυτα πιστή στο πρωτότυπο (που συνήθως δεν είναι), τότε η περιέργεια των παιδιών μεγαλώνει και ίσως πλέον τους αρέσει η ιδέα να διαβάσουν και την εκδοχή του βιβλίου. Το επιπλέον όφελος από αυτή την δραστηριότητα είναι το γεγονός ότι θα περάσεις ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, ενδυναμώνοντας τη σχέση σας.

ihitika-paramythia-kai-biblia-se-mia-syllogi-4-ft

Εκδηλώσεις παρέα με ένα βιβλίο

Ένας ακόμα τρόπος να φέρεις τα παιδιά κοντά στο βιβλίο είναι να ανακαλύψεις εκδηλώσεις που αντλούν θέματα από κάποιο βιβλίο ή γίνονται με αφορμή ένα βιβλίο, και να πάρεις μέρος σε αυτές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι Αθηνοπεριπέτειες που διοργανώνει η Σοφία Αλεξίου! Με εφαλτήριο τα παιδικά της βιβλία, καλεί τα παιδία σε μία εξόρμηση μέσα από την οποία θα ανακαλύψουν την πόλη τους και την ιστορία της με ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο, και όχι με τρόπο «ξερό». Έτσι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το βιβλίο χωρίς να χρειαστεί να διαβάσουν. Η εμπειρία αυτή μπορεί να αποτελέσει μία θετική επιρροή που θα τα οδηγήσει να προσθέσουν περισσότερα βιβλία στην καθημερινότητά τους.

Διαβάζοντας εσύ, τα παιδιά θα ακολουθήσουν

Ίσως ο πιο αποδοτικός τρόπος να περάσεις στα παιδία την ίδια αγάπη για το βιβλίο που έχεις κι εσύ είναι να διαβάσεις εσύ για αυτά, και να τους δώσεις έτσι το καλό παράδειγμα. Αρχικά, όσο είναι μικρά και δεν μπορούν να διαβάσουν από μόνα τους, τους διαβάζεις εσύ όμορφες ιστορίες που μπορούν να τους συναρπάσουν και να τα κάνουν να θέλουν περισσότερα βιβλία στη ζωή τους. Μεγαλώνοντας τα παιδιά θα αποκτήσουν δικά τους χόμπι, συνήθειες και προτιμήσεις. Αν βλέπουν εσένα να διαβάζεις συχνά, τότε μπορούν να επηρεαστούν θετικά από αυτό και να συνεχίσουν το διάβασμα και μεγαλώνοντας. Μπορείς να επισημάνεις ακόμα περισσότερο το ρόλο του διαβάσματος στη δική σου ζωή πηγαίνοντας μία βόλτα με τα παιδιά στο αγαπημένο σου βιβλιοπωλείο. Εκεί, πέρα από το να αναζητήσεις τις επόμενες αναγνωστικές σου επιλογές, ενθάρρυνε τα παιδιά να αναζητήσουν βιβλία που πιθανώς να τους αρέσουν ή να ψάξουν για βιβλία που μπορεί να ταιριάζουν σε εσένα, και συζήτησε μαζί τους τις επιλογές τους. Ένα απλό «ταξίδι» στο βιβλιοπωλείο ίσως γίνει η σπίθα για να αγκαλιάσουν τη λογοτεχνία.

ihitika-paramythia-kai-biblia-se-mia-syllogi-4-04

Audiobooks, βιβλία και εκδηλώσεις σε περιμένουν στα Public

Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξεις να φέρεις τα παιδιά κοντά στο βιβλίο, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε. Στα καταστήματά μας και στο public.gr θα βρεις βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα, θα βρεις τα «Ηχητικά παραμύθια και βιβλία σε μία συλλογή!», αλλά θα βρεις και πληθώρα εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες!