LEGO®: Η Ιστορία, τι σημαίνει και χριστουγεννιάτικες προσφορές!

Περίληψη: Ξύλινα παιχνίδια, πλαστικά τουβλάκια, κίτρινες φιγούρες! Πώς έγινε η LEGO αυτό που είναι σήμερα; Έλα να γνωρίσεις την ιστορία και ανακάλυψε Xmas προσφορές!

90 χρόνια πριν, στο Billund της Δανίας, ξεκινά η ιστορία ενός εκ των διασημότερων παιχνιδιών, η ιστορία των LEGO! Πρώτα ξύλινα και έπειτα πλαστικά, τα παιχνίδια LEGO έχουν σήμερα φτάσει σε κάθε άκρη του πλανήτη και αγαπιούνται εξίσου από μικρούς και μεγάλους. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα παιχνίδια LEGO; Ποιος είναι ο εμπνευστής τους; Πώς προέκυψε το όνομα; Δεν αποκλείεται να σου πέρασαν από το μυαλό όλα αυτά τις τελευταίες μέρες. Βρισκόμαστε σε πλήρη Χριστουγεννιάτικη διάθεση και ψάχνοντας για δώρα και παιχνίδια για τους αγαπημένους σου σίγουρα τα LEGO πέρασαν από το μυαλό σου. Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε τα πάντα για τα εμβληματικά τουβλάκια και την ιστορία τους.

Mini ταινία LEGO: Μάθε την ιστορία μέσα σε 17 λεπτά!

Ο πιο εύκολος τρόπος για να γνωρίσεις την ιστορία των παιχνιδιών LEGO από το 1932 μέχρι σήμερα είναι ένα σύντομο βίντεο. Μέσα σε 17 λεπτά, το animated βίντεο σου παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές στην ενενηντάχρονη πορεία της LEGO, από ένα μικρό ξυλουργείο στο Billund μέχρι την εταιρεία που όλοι ξέρουμε σήμερα.

Video Duration
17:20

Τι σημαίνει LEGO και ποιος τα δημιούργησε;

Πατέρας των LEGO ήταν ο Ole Kirk Kristiansen. Ένας ξυλουργός που εγκαταστάθηκε στο Billund το 1916 και έφτιαξε το δικό του ξυλουργείο. Το 1932 αναγκάστηκε να αλλάξει προτεραιότητες και ξεκίνησε να δημιουργεί ξύλινα παιχνίδια. Το όνομα LEGO ήρθε αργότερα, το 1936. Η φιλοσοφία του Ole πίσω από τη δημιουργία των παιχνιδιών μπορούσε να συνοψιστεί στις λέξεις «leg godt», που σημαίνει «παίζω καλά», και το όνομα της εταιρείας θα έπρεπε να εκφράζει αυτό το ιδανικό. Ενώνοντας τα δύο πρώτα γράμματα αυτών των λέξεων δημιουργήθηκε το LEGO.

Οι σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία των LEGO

Η μεγάλη ιστορία της LEGO δεν χωράει όλη σε ένα βίντεο. Δεν πειράζει όμως, έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τα αγαπημένα παιχνίδια από τη Δανία. Όπως είπαμε ήδη, η LEGO ξεκίνησε από τον ξυλουργό Ole Kirk Kristiansen, ο οποίος έφτιαχνε ξύλινα παιχνίδια όπως πάπιες, τρενάκια, αυτοκινητάκια, γιο-γιο και πολλά άλλα. Παράλληλα όμως συνέχισε να παράγει και άλλα καθημερινά αντικείμενα, όπως σκάλες. Τα παιχνίδια όμως ήταν αυτά που ξεχώρισαν αμέσως για την απαράμιλλη ποιότητά τους και πολύ γρήγορα η επιχείρηση του Ole επικεντρώθηκε σε αυτά.

Λίγα χρόνια αργότερα, μία θεμελιώδης αλλαγή στην κατασκευή θα σηματοδοτούσε τη νέα εποχή της εταιρείας. Το 1946, ο Ole Kirk θα αγοράσει μία μηχανή χύτευσης πλαστικού. Πειραματιζόμενοι με πολλά καλούπια, ο Ole Kirk και ο γιός του, Godtfred, δημιούργησαν το 1949 το πρώτο πλαστικό τουβλάκι LEGO. Θα χρειάζονταν λίγα χρόνια ακόμα μέχρι να τελειοποιηθεί το σχήμα του, αλλά το 1955 ο Godtfred Kristiansen εδραιώνει το LEGO System of Play. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι όσα πιο πολλά τουβλάκια LEGO έχει κάποιος, τόσο πιο πολύπλοκες κατασκευές μπορεί να δημιουργήσει με αυτά. Από τη στιγμή που το σύστημα με το οποίο ενώνονται τα τουβλάκια μεταξύ τους είναι τυποποιημένο και κοινό για όλα τα σχήματα, το μόνο που περιορίζει πλέον τις κατασκευές είναι η δημιουργικότητα του καθενός!

Τα LEGO σετ αρχίζουν σιγά σιγά να εμπλουτίζονται. Μία από τις πρώτες προσθήκες στα σετ παιχνιδιών είναι οι ρόδες. Όσο ασήμαντη κι αν σου φαίνεται αυτή η αναφορά, οι ρόδες των LEGO σετ είναι σήμερα ένα από τα βασικότερα αξεσουάρ. Μάλιστα, η LEGO κατασκευάζει τόσες πολλές ρόδες που η εταιρεία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ελαστικών στον κόσμο! Η LEGO παράγει περίπου 100 εκατομμύρια περισσότερα ελαστικά από την Michelin, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας! Χρονιά ορόσημο είναι και το 1968. Τότε άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της η LEGOLAND στο Billund της Δανίας. Αυτό θα ήταν το πρώτο θεματικό πάρκο της εταιρείας, αλλά θα ακολουθούσαν πολλά ακόμα.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το 1969,  η LEGO θα εισήγαγε τη σειρά DUPLO®, η οποία είναι σχεδιασμένη για μωρά και μικρά παιδιά. Τα θεματικά σετ έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους το 1978 και είχαν θέματα όπως κάστρο, διάστημα και πόλη. Από τότε έχουν επεκταθεί σημαντικά και απολαμβάνουμε πλέον θέματα όπως Super Mario, Harry Potter και πολλά πολλά άλλα. Και κάπως έτσι φτάνουμε στη δεκαετία του ’90, με τα LEGO να περνούν σε ένα νέο μέσο, τα βιντεοπαιχνίδια! Το πρώτο LEGO video game κυκλοφόρησε το 1995 στην Ιαπωνία και λεγόταν «LEGO Fun to Build». Κάτι παρόμοιο θα γινόταν και το 2014. Τότε η εταιρεία θα περνούσε στη μεγάλη οθόνη, με την πρεμιέρα της ταινίας The LEGO Movie!

Video Duration
3:01

Παίζοντας με τουβλάκια LEGO: Ποια τα οφέλη;

Εδώ και χιλιετίες, τα παιχνίδια αποτελούν βασικό συστατικό της παιδικής ηλικίας. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί προσφέρουν ψυχαγωγία, αλλά γιατί βοηθούν και στην ανάπτυξη των παιδιών. Τα τουβλάκια και τα σετ LEGO προσφέρουν κι αυτά πολλά οφέλη, γι’ αυτό και είναι ένα εξαιρετικό δώρο για παιδιά, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες. Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του παιχνιδιού με LEGO είναι πως τα παιδιά αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητές τους. Χτίζοντας και δημιουργώντας, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να εκτελούν λεπτές κινήσεις και περίπλοκες για την ηλικία τους διεργασίες, βελτιώνοντας έτσι τις κινητικές τους δεξιότητες. Το οφέλη αυτά επιδρούν και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Τα νήπια μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα και να κατανοούν τον τρισδιάστατο κόσμο ευκολότερα.

Φυσικά, η θετική επίδραση των LEGO δεν σταματά στις μικρές ηλικίες. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά συνεχίζουν να επωφελούνται από ένα ακόμα χαρακτηριστικό των LEGO. Με τα τουβλάκια να μπορούν εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους με μοναδικό τρόπο. Επιπλέον, χτίζοντας ένα πολύπλοκο σετ τα παιδιά θα λάβουν μεγάλη ικανοποίηση. Κι αν αυτό το κατασκευάζουν πολλά παιδιά μαζί τόσο το καλύτερο, καθώς με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η ομαδικότητα και η συνεργασία.

Τα τουβλάκια LEGO είναι για όλους όμως, και μπορείς να αποκομίσεις θετικά στοιχεία από αυτά σε κάθε ηλικία. Το χτίσιμο ενός μεγάλου σετ, όπως το LEGO Technic Ford Mustang Shelby GT500 για παράδειγμα, μπορεί να γίνει μία εξαιρετικά αγχολυτική διαδικασία η οποία θα σε ανταμείψει με το αποτέλεσμα.

LEGO: Δεκάδες υπέροχες συλλογές για κάθε ηλικία!

Και ακριβώς επειδή τα LEGO δεν έχουν όριο ηλικίας, σίγουρα υπάρχει ένα σετ για όλους. Η LEGO έχει πάρα πολλές θεματικές συλλογές για να διαλέξεις, κάθε μία με τα δικά της χαρακτηριστικά. Οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

Τα Public σου έχουν Χριστουγεννιάτικες προσφορές σε LEGO!

Μέσα από τόσες συλλογές και τόσα διαφορετικά παιχνίδια LEGO, η επιλογή του κατάλληλου σετ μπορεί να πάρει ώρα! Για να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά, έχουμε μία ιδέα. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις καλύτερες Χριστουγεννιάτικες προσφορές σε LEGO, με επιλογές από διάφορες συλλογές, για να επιλέξεις το δώρο που θες, στην τιμή που το θες! Για πολύ μικρά παιδιά, από 2 χρονών και πάνω, σίγουρα πρέπει να επιλέξεις κάτι από τη σειρά DUPLO. Το σετ DUPLO Ατμοκίνητο Τρένο είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που βάζει τα παιδιά στη θέση του οδηγού της αμαξοστοιχίας. Αν τα παιδιά λατρεύουν τα ζωάκια, τότε χάρισέ τους το σετ LEGO Duplo Wild Animals of South America. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν γίνεται να τα αφήσουμε παραπονεμένα και για αυτά έχουμε προσφορές σε σετ της συλλογής LEGO Friends. Το φαγητό ενώνεται με το παιχνίδι, στο σετ LEGO Friends Street Food Market, που έρχεται με το δικό του φορτηγό taco! Μετά το φαγητό έρχεται ο καφές, στο LEGO Friends Pet Adoption Café! Τέχνη και παιχνίδι γίνονται ένα στην επόμενη επιλογή μας, το σετ LEGO Friends Emma’s Art School.

Αν τα παιδιά λατρεύουν τα μεγάλα οχήματα, τις κατασκευές και την πόλη, τότε σίγουρα θα λατρέψουν ένα σετ από τη σειρά LEGO City. Με το LEGO City Mobile Crane μπορούν να κάνουν ένα σωρό μεγάλα έργα στην παιχνιδο-πόλη τους, ενώ το ελικόπτερο του σετ LEGO City Rescue Helicopter Transport είναι έτοιμο να επέμβει αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Το ίδιο και οι αστυνόμοι του σετ LEGO City Police Station. Πολλά παιδιά λατρεύουν επίσης τους χαρακτήρες της σειράς Ninjago. Και εδώ υπάρχουν δυνατές προσφορές, όπως το LEGO Ninjago Cole’s Dragon Cruiser και το LEGO Ninjago The Crystal King, έτσι ώστε τα παιδιά να φέρουν τους χαρακτήρες στη ζωή με αυτά τα σετ.

Δεν ξεχάσαμε φυσικά τους μεγάλους. Για δώρο στους φίλους (ή στον εαυτό σου), δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα LEGO Technic. Το LEGO Technic Formula E Porsche 99X Electric φέρνει την ταχύτητα της Formula E σε LEGO μορφή. Αν πάλι θέλεις να νιώσεις λίγη νοσταλγία με το δώρο που θα κάνεις φέτος τις γιορτές, τότε σου προτείνουμε το LEGO Super Mario Adventures with Luigi Starter Course.

Απίστευτα ρεκόρ και facts που δεν γνώριζες για τη LEGO!

xmas-lego-07

Οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα LEGO δεν σταματούν ποτέ. Εκτός από την ιστορία της αγαπημένης κατασκευάστριας παιχνιδιών και τα κορυφαία σετ που θα βρεις σήμερα, ήρθε η ώρα να δούμε και μερικά φοβερά στοιχεία για τη LEGO και τα παιχνίδια της:

  • Όλα τα τουβλάκια LEGO είναι συμβατά μεταξύ τους, είτε κατασκευάστηκαν φέτος είτε πριν από 60 χρόνια!
  • Το ψηλότερο κατασκεύασμα από LEGO δημιουργήθηκε το 2020 και είχε ύψος 35,05 μέτρα! Για την κατασκευή του χρειάστηκαν περίπου 550.000 τουβλάκια LEGO!
  • Υπολογίζεται ότι σε κάθε άνθρωπο στον κόσμο αντιστοιχούν περισσότερα από 80 τουβλάκια LEGO!
  • Κάθε χρόνο πωλούνται περισσότερα από 220 εκατομμύρια LEGO σετ.
  • Το 2009 ο James May και μία ομάδα εθελοντών δημιούργησαν ένα διώροφο, πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργικό σπίτι από LEGO, για το οποίο χρειάστηκαν 3,3 εκατομμύρια τουβλάκια.
  • Αν τοποθετούσαμε όλα τα τουβλάκια LEGO που πωλούνται κάθε χρόνο σε μία σειρά, το μήκος της θα έφτανε να κάνει το γύρο του κόσμου 5 φορές!
  • Μία στήλη αποτελούμενη από 40 δισεκατομμύρια τουβλάκια LEGO θα κάλυπτε την απόσταση τη Γη στη Σελήνη!

«Παίξε καλά» μόνο με LEGO

Το όνομα LEGO διατηρεί ακόμα και σήμερα την αξία του και με ένα σετ μπορείς σίγουρα να παίξεις καλά! Το motto της εταιρείας είναι «Det bedste er ikke for godt», δηλαδή «Μόνο το καλύτερο είναι αρκετά καλό». Και αυτό πηγάζει από τον ιδρυτή της εταιρείας, Ole Kirk Kristiansen, και είναι εμφανές στην ποιότητα των παιχνιδιών LEGO ακόμα και σήμερα. Γι’ αυτό και τα LEGO είναι κάθε χρόνο ένα από τα πιο αγαπημένα δώρα Χριστουγέννων για όλους, μικρούς και μεγάλους!