Οι λόγοι που μας έκαναν να αγαπήσουμε τον Chandler Bing

Περίληψη: Ο Matthew Perry έδωσε ένα κομμάτι της ψυχής του για να μας κάνει να γελάσουμε. Γι’ αυτό ο Matty αλλά και ο Chandler Bing θα είναι για πάντα στην καρδιά μας.

Ο θάνατος ενός πασίγνωστου και αγαπητού καλλιτέχνη προκαλεί πάντα θλίψη στους fans και μια αίσθηση πως «έφυγε» ένας δικός μας άνθρωπος. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για έναν ηθοποιό, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στο καλύτερο comfort sitcom όλων των εποχών. Έναν ταλαιπωρημένο από τις καταχρήσεις καλλιτέχνη που έβρισκε χαρά στο γέλιο των άλλων. Έναν κωμικό με τραγικό background που έχασε τη ζωή του στα 54 του χρόνια. 

Ο λόγος για τον Matthew Perry, ο θάνατος του οποίου «ράγισε» τις καρδιές εκατομμυρίων fans του θρυλικού sitcom Friends και όχι μόνο! «Γεια σας, το όνομά μου είναι Matthew, αν και μπορεί να με ξέρετε με άλλο όνομα. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Matty. Και θα έπρεπε να είμαι νεκρός». Με αυτή τη φράση ξεκινούσε η αυτοβιογραφία του με τίτλο: «Φιλαράκια, εραστές και το μεγάλο, φριχτό πράγμα». Ναι, οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε ως Chandler και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες της παγκόσμιας τηλεοπτικής πραγματικότητας. Ένα «Φιλαράκι» που αισθανόμασταν σαν να το γνωρίζουμε εδώ και χρόνια.

Chandler-Bing-Matthew-Perry-01

Σαν να έχουμε κάτσει αμέτρητες φορές μαζί του στον iconic καναπέ του Central Perk, να συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις σχέσεις του, την αναζήτηση του εαυτού του, αλλά και τα τραύματα που του άφησε η σχέση των γονιών του! Εμείς, παίρναμε ικανοποίηση βλέποντας τη στάση του απέναντι στους κολλητούς του, αλλά και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια! Ο Chandler λοιπόν, ήταν σημαντικός για εμάς και αυτό φάνηκε από τον χαμό που έχει γίνει στα social media από την Κυριακή. 

Θέλοντας να τιμήσουμε τον Matty, αποφασίσουμε να παραθέσουμε κάποιους από τους λόγους που αγαπήσαμε τον πιο γνωστό χαρακτήρα που έπαιξε ποτέ και ίσως αυτόν με τον οποίο μοιραζόταν τα περισσότερα στοιχεία του πραγματικού του εαυτού. 

Ήταν πάντα εκεί για τους φίλους του! 

Chandler-Bing-Matthew-Perry-02

«I’ll be there for you», τραγουδούν οι The Rembrandts στο τραγούδι τίτλων του Friends και αν υπάρχει ένας χαρακτήρας που το έχει κάνει πράξη σε μεγαλύτερο βαθμό, αυτός είναι ο Chandler. Έχει σπαταλήσει μια περιουσία για να στηρίξει οικονομικά το όνειρο του Joey να γίνει ηθοποιός, την ίδια στιγμή που αυτός δεν κυνηγούσε τα δικά του. Η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή στις δύσκολες στιγμές των υπόλοιπων και στάθηκε «βράχος» δίπλα στη Monica όταν δεν μπορούσαν να κάνουν παιδί. Ένας υπέροχος φίλος και σύντροφος

Είχε τη μεγαλύτερη εξέλιξη

Chandler-Bing-Matthew-Perry-03

Όλοι οι χαρακτήρες -με εξαίρεση τον Joey- εξελίχθηκαν μέσα στα χρόνια, όμως, ο Chandler ήταν αυτός που έκανε «άλματα». Στις πρώτες σεζόν συναντάμε έναν νέο άνδρα με πολλά κόμπλεξ, δυσκολία στη δέσμευση, ο οποίος χρησιμοποιεί το χιούμορ για να κρύψει τη θλίψη του. Στις δέκα σεζόν της σειράς τον είδαμε να πέφτει και να σηκώνεται ξανά, έχοντας πάρει το εκάστοτε μάθημα. Στο τελευταίο επεισόδιο, τον αφήνουμε σε μια υγιή σχέση, με μια καλή του φίλη, με την οποία έχουν αποκτήσει δυο παιδιά. Μάλιστα, πήραν από κοινού την απόφαση να αφήσουν τη σκληρή πραγματικότητα του κέντρου της Νέας Υόρκης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν καθημερινές στιγμές διασκέδασης με τους κολλητούς τους, για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα πιο ασφαλές και υγιές περιβάλλον. Ο Chandler της τρίτης σεζόν, ίσως δείλιαζε την τελευταία στιγμή και χανόταν για τρεις μέρες από προσώπου Γης πληγώνοντας τους πάντες γύρω του.

Μας έδωσε κάποιες από τις πιο επικές ατάκες

Chandler-Bing-Matthew-Perry-04

Το Buzzfeed έχει κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στα one liners με τα οποία προκαλούσε άφθονο γέλιο, δίνοντας ένα μεγαλύτερο βάθος -στα όρια του stand-up comedian- στον χαρακτήρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές από τις ατάκες που έγραψαν ιστορία στο Friends, είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού του Matthew Perry. Κάτι που δείχνει πόσο κοντά ήταν με τον κύριο Bing! 

Τα μαλλιά του στα επεισόδια με τα flashbacks ήταν από μόνα τους ένα vibe

Chandler-Bing-Matthew-Perry-05

Κάποια απ’ τα πιο κλασικά επεισόδια του Friends, είναι αυτά που μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα στη «μαγική» δεκαετία του ’80. Εκεί, βρίσκουμε τους τέσσερις χαρακτήρες με παρελθόν -Chandler, Ross, Rachel και Monica- στα εφηβικά και μετεφηβικά τους χρόνια! Τα μαλλιά του Chandler και το απαράμιλλο στιλ -που παρέπεμπε σε μπάντες όπως οι Α Flock of Seagulls-, αποτελούν ένα low profile highlight του αγαπητού sitcom. Επίσης, θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τη μουσική της μπάντας που είχε με τον Ross, δηλαδή των Way/No Way

Είχε «σκοτεινές» στιγμές 

Chandler-Bing-Matthew-Perry-06

Τα άσχημα παιδικά του χρόνια, η δυσκολία που είχε στις σχέσεις και ο παλιός εθισμός του στο τσιγάρο, έδωσαν κάποιες πιο «σκοτεινές» στιγμές. Αυτό, τον μετέτρεπε σε πιο αληθινό χαρακτήρα από τους υπόλοιπους της παρέας. Πολύ συχνά επέστρεφε στον φαύλο κύκλο της σχέσης του με την Janice, στη γρήγορη ικανοποίηση που προσφέρει το κάπνισμα και στην ευκολία του «Ghosting» - όταν καλούνταν να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την περίοδο που αποφάσισε ότι αξίζει για μια φορά στη ζωή του να κυνηγήσει το όνειρό του και να αλλάξει επαγγελματική πορεία, είναι κάτι που μπορεί να έχεις ζήσει και εσύ! Κανείς δεν είναι τέλειος στον πραγματικό κόσμο και ο Chandler φαντάζει σαν να είναι ένας από εμάς. 

Είχε την πιο υγιή σχέση στη σειρά 

Chandler-Bing-Matthew-Perry-07

Μπορεί ο Ross με τη Rachel να αποτελούν μέχρι και σήμερα το απόλυτο τηλεοπτικό will they, won’t they, όμως, στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ χαρούμενοι μαζί. Βοηθούσε σεναριακά να έχουν μια σχέση γεμάτη εντάσεις. Μην ξεχνάμε ότι ήταν βασισμένη σε έναν μονόπλευρο εφηβικό έρωτα. Από την άλλη, Monica και Chandler ήρθαν κοντά οργανικά και διατήρησαν σε μεγάλο βαθμό τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη φιλία και στον έρωτα. Έπαιρναν από κοινού τις μεγάλες αποφάσεις και σεβόντουσαν σε μεγάλο βαθμό ο ένας τα όρια του άλλου. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι ακόμη και η σχέση της Phoebe με τον Mike, η οποία ήρθε πολύ πιο μετά, ήταν πιο υγιής από αυτή του Ross και της Rachel. Για τον Joey, προφανώς, δεν έχουμε να αναφέρουμε κάτι!

Για τους παραπάνω λόγους και πολλούς ακόμη αγαπήσαμε τον Chandler Bing και μαζί του τον Matthew Perry, ο οποίος, έδωσε ένα κομμάτι της ψυχής του για να μας κάνει να γελάσουμε. Βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα και ας μην έδινε σημασία στον εαυτό του! Ήταν ένας σπουδαίος κωμικός ηθοποιός και θα τον έχουμε για πάντα στην καρδιά μας.

Αντίο Φιλαράκι μας.
Τα χαιρετίσματά μας στον Gunther.