Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Οι αγαπημένοι Έλληνες ποιητές

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποτελεί ευκαιρία να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε κάποιους από τους σημαντικότερους και καταξιωμένους Έλληνες ποιητές μέσα από το έργο τους!

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή, με μια μικρή αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως κάθε χρόνο. Ήταν το 1997 όταν ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, ο εορτασμός της ποίησης σε συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως ίσχυε και σε άλλες χώρες. Η πρότασή του έγινε δεκτή και στη συνέχεια η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε την 21η Μαρτίου. Η κύρια αιτία επιλογής ήταν ο συμβολισμός της ημερομηνίας αυτής, η οποία αντιστοιχεί στην Εαρινή Ισημερία. Όπως ακριβώς η Ισημερία σημαίνει ίσα μοιρασμένο χρόνο ημέρας και νύχτας, έτσι και η ποίηση συνδυάζει τις πιο φωτεινές με τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Τελικά, καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού (πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO), ο οποίος εισηγήθηκε να ανακηρυχθεί η 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τον Οκτώβριο του 1999 στη διάσκεψη του Παρισιού, η ημέρα αυτή έγινε επισήμως αποδεκτή.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει δύο φορές το Νόμπελ Λογοτεχνίας με δύο ποιητές της, τον Σεφέρη και τον Ελύτη, ενώ υποψήφιοι ήταν ο Ρίτσος, ο Σουρής, ο Παλαμάς και ο Σικελιανός, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η ποίηση στη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα. Στη λογική αυτή, ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε κάποιες σημαντικές ποιητικές συλλογές από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές που αποδεικνύουν την ποικιλομορφία, την πληθωρικότητα και την επικαιρότητα της πνευματικής μας παραγωγής.

Οι Έλληνες ποιητές και το έργο τους

Το σύνολο του ποιητικού έργου του κορυφαίου μας ποιητή και νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη συγκεντρωμένο σε έναν τόμο. Συγκεκριμένα η «Ποίηση» περιέχει 17 ποιητικές συλλογές που δείχνουν την εξέλιξή του ποιητή σε διάρκεια 60 ετών, ενώ στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται όλα τα ζωγραφικά του έργα.

ellines-poihtes-01

Στη νέα έκδοση του τόμου «Ποιήματα» του Γιώργου Σεφέρη περιέχεται ο βασικός κορμός της ποιητικής του παραγωγής, καθώς και για πρώτη φορά, τα ποιήματα από το «Τετράδιο Γυμνασμάτων β». Ο αναγνώστης έχει πλέον τη δυνατότητα να εκτιμήσει σε βάθος την ποιητική παραγωγή του Σεφέρη σε όλη της την έκταση και ποικιλομορφία.

Δίκαια βρίσκεται στο Πάνθεον των μεγαλύτερων ποιητών παγκοσμίως, αφού ο Κ.Π. Καβάφης έγραψε στίχους κλασικούς που βρίσκουν ανταπόκριση σε κάθε εποχή. Η συλλογή του «Τα Ποιήματα» σε μία εξαιρετική έκδοση (τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στα Public Book Awards 2016, κατηγορία Ελληνική Ποίηση) περιέχει το σύνολο του έργου του Έλληνα ποιητή.

Ποιητής με όραμα, με πάθος και ουσία, ο Γιάννης Ρίτσος δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένα από τα πλέον διάσημα έργα του είναι η "Σονάτα του Σεληνόφωτος". Στην «Ανθολογία Γιάννη Ρίτσου» σε επιλογή της Χρύσας Προκοπάκη, προσφέρεται ένα πανόραμα του έργου του, διαπερνώντας τις εποχές, τις τεχνοτροπίες, τις θεματολογίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

ellines-poihtes-02

Ποιητής «των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», παραμένει απ’ τους πιο δημοφιλείς Έλληνες ποιητές. Ένας βασικός λόγος είναι και οι μελοποιημένοι στίχοι του από τον μεγάλο μας συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Ο Νίκος Καββαδίας αγάπησε τα ταξίδια και την ποίηση και οι ποιητικές του συλλογές «Μαραμπού», «Πούσι», «Βάρδια» και «Τραβέρσο» διαβάζονται από τις νέες γενιές με τον ίδιο ενθουσιασμό.

Η ταραχώδης ζωή του Κ. Καρυωτάκη, ο ανεκπλήρωτος έρωτάς του για την επίσης ποιήτρια Μ. Πολυδούρη και βέβαια η αυτοκτονία του στα 32 του χρόνια στην Πρέβεζα έχουν συντηρήσει τον μύθο του ως ενός από τους κορυφαίους Έλληνες λυρικούς ποιητές. Η συλλογή με τίτλο "Ποιήματα και πεζά" περιέχει τις κορυφαίες ποιητικές του στιγμές, αποκαταστημένες στην αρχική τους μορφή.

Το αποτύπωμα της προσωπικότητας και του έργου του Αντρέα Εμπειρίκου στην ελληνική ποίηση είναι τεράστιο. Υπήρξε ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής, ο οποίος με έργα όπως η «Υψικάμινος» και η «Ενδοχώρα» κατέκτησε δίκαια περίοπτη θέση μεταξύ των μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Στο βιβλίο του "Οκτάνα", το οποίο αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, οραματίστηκε την απόλυτη, ερωτικά δομημένη, ουτοπία.

Εστιάζοντας σε κάποιους Έλληνες ποιητές, σαφώς αδικούμε κατάφορα πολλούς άλλους, των οποίων η συνεισφορά είναι θεμελιώδης. Δυστυχώς, ο πεπερασμένος χώρος αυτού του άρθρου μας αναγκάζει να μην επεκταθούμε περαιτέρω, αλλά δε μπορούμε να μην αναφέρουμε, έστω κατ' όνομα, και κάποιους άλλους σημαντικότατους ποιητές, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Άγγενος Σικελιανός, ο Κώστας Βάρναλης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, η Μαρία Πολυδούρη, η Κική Δημουλά, ο Νίκος Καρούζος, ο Χάρης Βλαβιανός, και σταματάμε εδώ ζητώντας συγγνώμη από όσους δεν αναφέραμε.

Κλείνοντας το μικρό μας αφιέρωμα, να τονίσουμε ότι οι προτάσεις που προηγήθηκαν, αν και απόλυτα αντιπροσωπευτικές, δεν είναι δυνατόν να περιλάβουν το σύνολο της παραγωγής των Ελλήνων ποιητών. Για ακόμα περισσότερες επιλογές, επισκεφθείτε τη σελίδα του Public στην κατηγορία Ποίηση, για να βυθιστείτε στην αέναη μαγεία των στίχων!