Euro quiz: Πόσο καλά θυμάσαι το έπος της Πορτογαλίας, 20 χρόνια μετά;

Περίληψη: Έχουν περάσει κιόλας 20 χρόνια από το Euro 2004, αλλά το ποδοσφαιρικό θαύμα της Εθνικής παραμένει αξέχαστο! Απόδειξε πόσο καλά το θυμάσαι κάνοντας το κουίζ μας!

Σύντομα η ποδοσφαιρική σεζόν στην Ευρώπη θα ολοκληρωθεί, αλλά το πρόγραμμα θα παραμείνει γεμάτο μπάλα καθώς στις 14 Ιουνίου ξεκινά το Euro 2024! Η Εθνική Ελλάδος δυστυχώς δεν θα βρίσκεται μεταξύ των ομάδων που θα δώσουν το παρών στα γήπεδα της Γερμανίας αυτό το καλοκαίρι, κι έτσι το θέαμα που θα έρθεις στις τηλεοράσεις μας θα έχει ελαφρώς μικρότερο ενδιαφέρον. Όταν όμως μιλάμε για Euro, το μυαλό όλων ταξιδεύει σίγουρα στο 2004 και την Πορτογαλία, εκεί όπου η Γαλανόλευκη, υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ, επέστρεψε στην Ελλάδα πολύ πιο αργά από ό,τι όλος ο κόσμος περίμενε, και με το τρόπαιο στις αποσκευές της! Από τότε έχουν περάσει 20 χρόνια, αλλά αν με οποιοδήποτε τρόπο έζησες κι εσύ την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη των τελευταίων δεκαετιών, τότε ετοιμάσαμε ένα κουίζ για να αποδείξεις πόσο καλά θυμάσαι την πορεία της Εθνικής μας εκείνο το μαγικό καλοκαίρι στην Πορτογαλία! Βέβαια, 20 χρόνια δεν τα λες και λίγα, και πλέον μία ολόκληρη γενιά -και βάλε- δεν ζούσε καν όταν ο Ζαγοράκης σήκωνε την κούπα. Οπότε, πριν το κουίζ, ας κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην απίστευτη ιστορία του Euro 2004!

Προκριματικά που έστειλαν μήνυμα

Η πορεία της Εθνικής στο Euro 2004 ξεκίνησε 2 χρόνια νωρίτερα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2002. Το ξεκίνημα κάθε άλλα παρά ευοίωνο ήταν όμως, αφού στις 2 πρώτες αγωνιστικές γνωρίσαμε 2 ήττες, από Ισπανία και Ουκρανία. Από εκεί και πέρα, η Εθνική Ελλάδος ξεκίνησε ένα σερί που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «προάγγελος» των κατορθωμάτων μας στο Euro. Στα εναπομείναντα 6 ματς η Ελλάδα πήρε 6 νίκες! Με σφιχτή άμυνα, λίγα γκολ (μόλις 8 σε 8 αγώνες), και προσήλωση στην τακτική, πέτυχε τεράστιες νίκες, όπως το «διπλό» στη Σαραγόσα επί της Ισπανίας. Και μετά το αγχωτικό 1-0 της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στη Β. Ιρλανδία, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Τσιάρτα το οποίο είχε κερδίσει ο Βρύζας, η Ελλάδα κατέκτησε την 1η θέση του 6ου προκριματικού ομίλου και έκλεισε απευθείας εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2004. Πριν προσγειωθεί στην Πορτογαλία, η Εθνική έδωσε μία σειρά από φιλικά προετοιμασίας, τα οποία δεν μας έδιναν και πάρα πολλές ελπίδες. Στην «πρόβα τζενεράλε» μας πριν την έναρξη του Euro, ηττηθήκαμε με 4-0 από την Ολλανδία. Λίγες μέρες μετά όμως, ξεκίνησε ένα όνειρο το οποίο αποδείχθηκε πραγματικό!

Από την πρώτη νίκη μέχρι την κατάκτηση

Πριν το Euro 2004 η Εθνική είχε μόλις μία προηγούμενη συμμετοχή, αυτή στο Euro 1980. Το καλύτερο που είχε να επιδείξει από εκείνη τη χρονιά ήταν μία ισοπαλία (0-0 εναντίον της Δ. Γερμανίας) και 1 γκολ (ήττα 1-3 από την Τσεχοσλοβακία). Το ταξίδι στην Πορτογαλία λοιπόν είχε έναν βασικό στόχο: την πρώτη νίκη της Εθνικής Ελλάδος σε τελική φάση Euro – και μετά βλέπουμε… Και να που με το καλημέρα η νίκη ήρθε, με εμφατικό τρόπο μάλιστα! Το δρόμο προς το πρώτο «τρίποντο» της Ελλάδας σε Euro άνοιξε ο Καραγκούνης, με σουτ έξω από την περιοχή στο 6’. Στο δεύτερο ημίχρονο βρήκαμε ακόμα ένα γκολ, με εκτέλεση πέναλτι του Μπασινά στο 51’. Ο Cristiano Ronaldo μείωσε στις καθυστερήσεις, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 υπέρ της Εθνικής! Η πρώτη νίκη ήταν γεγονός και από εδώ και πέρα ό,τι καλύτερο πετυχαίναμε φάνταζε σαν bonus. Πού να ξέραμε τι έρχεται!

Κάθε γκολ μετράει

Η συνέχεια δόθηκε απέναντι στην Ισπανία, εκεί που η ισοπαλία με 1-1 μας έφερε στους 4 βαθμούς και μία ανάσα από την πρόκριση από τον όμιλο για πρώτη φορά. Στο τελευταίο ματς του ομίλου αντιμετωπίζαμε την ήδη αποκλεισμένη Ρωσία και η αισιοδοξία ήταν μεγάλη. Μέσα σε 67 δευτερόλεπτα όμως δεχθήκαμε γκολ – το γρηγορότερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε τελική φάση Euro μέχρι και σήμερα. Το 0-2 δεν άργησε να έρθει και κάπου εκεί η πορεία μας στο Euro 2004 έμοιαζε να φτάνει στο τέλος της. Ευτυχώς όμως, 1 γκολ ήταν αρκετό να μας στείλει στα προημιτελικά, παρά την ήττα με 2-1! Η κατάταξη του ομίλου μάς βρήκε ισόβαθμους με την Ισπανία στους 4 βαθμούς. Με τον μεταξύ μας αγώνα να έχει λήξει 1-1, η πρόκριση κρίθηκε τελικά βάσει της καλύτερης επιθετικής επίδοσης! Η αμυντικογενής Ελλάδα κατάφερε να πετύχει 4 γκολ στα 3 ματς του ομίλου, ενώ η Ισπανία μόλις 2. Και κάπως έτσι περάσαμε στη νοκ άουτ φάση του Euro 2004!

Κεφαλιά και 1-0: η συνήθεια που έγινε λατρεία

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Απέναντι στη Γαλλία καταφέραμε ένα ακόμα θαύμα κερδίζοντας με 1-0 με γκολ του Χαριστέα με κεφαλιά, έπειτα από αριστοτεχνική ντρίμπλα και σέντρα από τον αρχηγό Θοδωρή Ζαγοράκη. Το όνειρο είχε και συνέχεια λοιπόν! Ο ημιτελικός απέναντι στην καταπληκτική Τσεχία όμως ήταν εφιαλτικός – για τα πρώτα 90 λεπτά. Η Ελλάδα υπέφερε σε όλη την κανονική διάρκεια, και το γκολ έμοιαζε θέμα χρόνου για την Τσεχία. Με την έναρξη της παράτασης όμως όλα άλλαξαν! Η Εθνική παρουσιάστηκε με άλλο πρόσωπο, έβγαλε κλασικές ευκαιρίες, και στο 105’, σε εκτέλεση κόρνερ του Τσιάρτα, ο «Κολοσσός» Τραϊανός Δέλλας βρέθηκε στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τσεχ και την Ελλάδα στον τελικό του Euro 2004! Μετά από τέτοια πορεία, το συναίσθημα που επικρατούσε ήταν πως «εδώ που φτάσαμε δεν το χάνουμε» και όντως επιβεβαιώθηκε. Χρειάστηκε ακόμα μία νίκη με 1-0, και πάλι με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ. Αυτή τη φορά η ασίστ ήρθε από τον Μπασινά, που στο 57’ έστειλε τη μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Χαριστέα. Ο Ρικάρντο έκανε λάθος εκτίμηση, η μπάλα κατέληξε στο τέρμα, και περίπου μισή ώρα αργότερα το θαύμα ολοκληρώθηκε. Η Εθνική Ελλάδος ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη!

Πόσο καλά θυμάσαι το Euro 2004 λοιπόν;

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά ακόμα για εκείνο το μαγικό καλοκαίρι στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Αλλά σκεφτήκαμε κάτι πιο fun! Δημιουργήσαμε ένα quiz-αναδρομή στην ιστορία του Euro 2004. 20 χρόνια μετά, 20 ερωτήσεις θα τεστάρουν τη μνήμη σου από την κορυφαία στιγμής στην ποδοσφαιρική ιστορία της Ελλάδας!