George Clooney: Ο γοητευτικός σταρ του σινεμά γίνεται 61!

Περίληψη: Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του George Clooney, ας επισκεφθούμε ξανά μερικές από τις καλύτερες στιγμές του εμβληματικού ηθοποιού στη μεγάλη οθόνη!

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος. Ο George Clooney είναι ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης, χαρίζοντας μοναδικές κινηματογραφικές στιγμές, με ρόλους που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία του Hollywood. Εκτός από πολυβραβευμένος ηθοποιός και αναγνωρισμένος ζαν πρεμιέ, ο George Clooney είναι επίσης διάσημος για το ανθρωπιστικό του έργο και την έντονη πολιτική του δράση. Σήμερα ο George Clooney κλείνει τα 61, και εμείς κάνουμε ένα throwback στην πλούσια φιλμογραφία του Αμερικανού σταρ.

George Clooney: Οι ταινίες που τον έκαναν διάσημο

Από μικρή ηλικία ο George Clooney είχε κολλήσει το μικρόβιο της show business. Ο πατέρας του Nick ήταν γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής ενώ η θεία του Rosemary Clooney είχε μακρά καριέρα ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Ήδη σε ηλικία 5 χρονών ο George Clooney συμμετέχει σε μικρά σκετς στα talk shows του πατέρα του. Το 1981 παρατά το κολλέγιο και μετακομίζει στο Los Angeles για να αφοσιωθεί στην ηθοποιία. Το 1984 παίζει τον πρώτο μεγάλο ρόλο της καριέρας του στo sitcom E/R του CBS. Τα επόμενα χρόνια ο George Clooney αρχίζει να εμφανίζεται και στη μεγάλη οθόνη ("Return to Horror High", "Return of the Killer Tomatoes", "Unbecoming Age"). Το 1994, ο πολυβραβευμένος ηθοποιός παίρνει το ρόλο του Doug Ross στην αριστουργηματική δραματική σειρά ER του NBC, και το όνομα του αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστό στις ΗΠΑ. Το υπόλοιπο της δεκαετίας του '90 ο George Clooney συμμετέχει σε μεγάλες παραγωγές του Hollywood όπως το "From Dusk Till Dawn" του Quentin Tarantino, και το "Batman & Robin" ενσαρκώνοντας τον αγαπημένο σούπερ ήρωα.

 Το 2001, ο George Clooney πρωταγωνιστεί στο remake του “Ocean's Eleven” σε σκηνοθεσία Steven Soderbergh. Στην ταινία παίζει τον ρόλο του Danny Ocean, εμπνευστής του οποίου ήταν ο θρυλικός Frank Sinatra. Η κωμική ταινία ληστείας είχε ένα πραγματικό all-star καστ - Brad Pitt, Julia Roberts, Bernie Mac και Matt Damon.

Την επόμενη χρονιά, ο Clooney κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία “Confessions of a Dangerous Mind”. Παρά την αποτυχία της ταινίας στο box office, ο Clooney δεν το βάζει κάτω αναλαμβάνοντας χρέη παραγωγού στο πολιτικό δράμα “Syriana”. Στη βραβευμένη ταινία του Stephen Gaghan, ο George ενσαρκώνει τον Bob Barnes ο οποίος ερευνά φαινόμενα διαφθοράς στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, ο συνήθως καλογυμνασμένος ηθοποιός πήρε περίπου 15 κιλά για να παίξει τον ρόλο του κυβερνητικού πράκτορα. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Clooney υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό κοντά στη σπονδυλική στήλη, ο οποίος του άφησε τρομερούς πόνους στην πλάτη. Μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, ο εμβληματικός ηθοποιός υπεβλήθη σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για να διορθώσει το πρόβλημα.

George Clooney: Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες και παγκόσμια καταξίωση

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η σκληρή δουλειά του Clooney στο “Syriana” άξιζε και με το παραπάνω τον κόπο. Για τον ρόλο του στην ταινία κερδίζει το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το “Good Night, and Good Luck”,  με τον Clooney να λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές για τη σκηνοθεσία του, το σενάριο που ο ίδιος υπογράφει και το ρόλο του ως Fred. W. Friendly. Το “Good Night, and Good Luck” ήταν υποψήφιo συνολικά για 6 Όσκαρ, 6 BAFTAs και 4 Χρυσές Σφαίρες.

Το 2007 ο George Clooney σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο καθηλωτικό δικαστικό thriller “Michael Clayton”. Η ταινία ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ, ενώ ο Clooney διεκδίκησε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ο επόμενος πρωταγωνιστικός ρόλος του κορυφαίου ηθοποιού είναι στην ταινία “Up in the Air” του 2009, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς και ακόμη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Στο  “The Ides of March” του 2011, ο George Clooney εκτός από πρωταγωνιστής αναλαμβάνει και πάλι χρέη σκηνοθέτη και σεναριογράφου. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου.

Video Duration
2:48

Το 2013, το "Argo'" κερδίζει το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερης ταινίας παραγωγός του οποίου ήταν ο George Clooney μαζί με τους Ben Affleck και Grant Heslov. Το ίδιο έτος συμπρωταγωνιστεί με τη Sandra Bullock στο “Gravity”, το αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Alfonso Cuaron. Ένα χρόνο αργότερα πρωταγωνιστεί στο “The Monuments Men” ενώ για άλλη μια φορά καθοδηγεί πίσω από τις κάμερες.

Ο Clooney επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη το 2016, με σημαντικούς ρόλους στο “Hail, Caesar!” και “Money Monster”. Την επόμενη χρονιά, σκηνοθετεί το "Suburbicon", με πρωταγωνιστές τον Matt Damon και την Julianne Moore.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του "Suburbicon", ο George Clooney αποκαλύπτει σε συνέντευξή την πρόθεση του να αποσυρθεί από την υποκριτική. Ευτυχώς, για τους εκατομμύρια φίλους του George Clooney, ο αγαπημένος ηθοποιός άλλαξε γνώμη. Το 2020 πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί το “The Midnight Sky” ενώ θα παίξει και στην επερχόμενη ρομαντική κομεντί “Ticket to Paradise” του Ol Parker.

Εκτός από την γοητευτική του προσωπικότητα και το απαράμιλλο στιλ του, ο George Clooney έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων φίλων του Hollywood για το αστείρευτο ταλέντο του μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Με 67 βραβεία και 121 υποψηφιότητες, ο George Clooney είναι δικαίως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα της σύγχρονης έβδομης τέχνης. Μάλιστα, μαζί με τον Walt Disney και τον Alfonso Cuaron, είναι ο μοναδικός που έχει προταθεί για Όσκαρ σε έξι διαφορετικές κατηγορίες! Εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε χρόνια πολλά και ακόμα περισσότερες επιτυχίες!