Γιάννης Μαρκόπουλος: τ' ωραίο ταξίδι στη μουσική συνεχίζεται

Περίληψη: Ο Γιάννης Μαρκόπουλος γιορτάζει τα 60 χρόνια του στη μουσική με μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, από την οποία δεν πρέπει να λείψεις!

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος,
[…]
Το φθάσιμον εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν' αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ' έδωσε τ' ωραίο ταξείδι.

Ο Κ.Π. Καβάφης το έγραψε στο πασίγνωστο ποίημά του «Ιθάκη»· δεν έχει τόση σημασία ο προορισμός μα το ταξίδι. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ταξιδεύει στις θάλασσες της μουσικής εδώ κι 60 χρόνια, και μαζί μ' αυτόν ταξιδεύουμε κι εμείς, οι τυχεροί ωτακουστές των μουσικών του περιπλανήσεων. Το ταξίδι συνεχίζεται και μονάχα ο ίδιος ξέρει ποια είναι η δική του Ιθάκη· ίσως και να μην υπάρχει καν, ίσως και να απολαμβάνει την πλεύση προς νέα και άγνωστα λιμάνια, λαχταρώντας να δει τι νέες πραμάτειες αυτά κρύβουν, τι νέα μουσικά κοράλλια, κεχριμπάρια, εβένους, και ηδονικά μυρωδικά βρίσκονται σ' αυτά, και τι νέους ήχους μπορεί να φτιάξει μ' αυτά.

Το ταξίδι του Γιάννη Μαρκόπουλου ξεκίνησε, τουλάχιστον απ' όσο ξέρουμε, στο Ωδείο της Ιεράπετρας, όπου και έκανε τα πρώτα του μαθήματα. Πιθανώς η… ναυσιπλοΐα να είχε ξεκινήσει από πολύ πιο πριν. Το 1960 έχουμε τα πρώτα του τραγούδια, τα οποία μάλιστα κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών, «Το κοριτσάκι» σε στίχους Νότη Περγιάλη και η «Βάγια» σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Λίγο αργότερα, η «Βάγια» περιληφθεί σε δύο συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτή τον Τέρη Χρυσό. Αλλά στο ευρύ κοινό συστήθηκε με τη μουσική για την διάσημη έως και διαβόητη ταινία «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου, την οποία συνέθεσε και για την οποία κέρδισε το βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Video Duration
1:42

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος βρέθηκε στο Λονδίνο με την έναρξη της χούντας των συνταγματαρχών, όπου βρέθηκε σε ένα άλλο περιβάλλον και σίγουρα η Βρετανική πρωτεύουσα αποτέλεσε ένα ακόμη λιμάνι στην πλοήγηση του συνθέτη στις θάλασσες της μουσικής. Εκεί συνέθεσε και το ονειρικό «Ήλιος ο Πρώτος» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και τη μουσική για τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. Σε αυτό το χωροχρονικό πλαίσιο, όμως, δημιουργεί και έναν από τους πιο γνωστούς ήχους και στίχους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής ιστορίας, το μαιναδικό «Ζάβαρα Κάτρα Νέμια», τμήμα της μουσικής μελέτης «Ιδού ο Νυμφίος», το οποίο μπορεί να ακούγεται ακατάληπτο, έφερε όμως σαφείς αντιδικτατορικούς παλμούς σε μια Ελλάδα «στο γύψο».

Στην Ελλάδα επέστρεψε μόλις μετά από δύο χρόνια, ιδρύοντας ένα νέο ορχηστρικό σχήμα στο οποίο πάντρευε τα παραδοσιακά και τα συμφωνικά μουσικά όργανα με νέους και πρωτοπόρους τρόπους, δημιουργώντας ένα μοναδικό ηχόχρωμα. Τον Γιάννη Μαρκόπουλο ακολουθούν, παρά τις απαγορεύσεις του καθεστώτος, νέοι καλλιτέχνες, διανοούμενοι, φοιτητές, ηθοποιοί, ποιητές. Τραγούδια του, μεταξύ άλλων τα «Λόγια και τα Χρόνια», οι «Οχτροί», τα «Χίλια Μύρια Κύματα», η «Λέγκω», τα «Παραπονεμένα Λόγια», γίνονται παντιέρες της αντίδρασης.

giannis-markopoulos-01

 

Αργότερα ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο δίνοντας συναυλίες, με πολλές πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο), τον Καναδά (Τορόντο, Μόντρεαλ), αλλά και στην Ευρώπη (Στοκχόλμη, Άμστερνταμ, Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Νάπολη, Βρυξέλλες, Λονδίνο), στην Αυστραλία αλλά και τη Σοβιετική Ένωση! Στα έργα του βρίσκουμε και μουσικές για θέατρο και κινηματογράφο, από έργα αρχαίων Ελλήνων ποιητών και θεατρικών συγγραφέων, μεταγενέστερων όπως Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπέκετ, μα και σύγχρονων (Κούνδουρος, Ντασέν, Κοσμάτος, Μανουσάκης, κ.α.).

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σε μια μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο

Στις 20 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο Αττικό Θέατρο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα ανέβει στη σκηνή μαζί με μερικούς εκ των κορυφαίων ερμηνευτών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιώργος Περρής, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, η Βάνα Μάνη. Οι ιεροί βράχοι της Ακρόπολης θα αντηχήσουν τους ήχους αγαπημένων μελωδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε μια επιλογή από τα πιο γνωστά και σημαντικά του έργα. Στη συναυλία θα συμμετέχει η ορχήστρα Παλίντονος Αρμονία υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη, μα και η μεικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπέρι.

Στο μαγευτικό ταξίδι του Γιάννη Μαρκόπουλου είμαστε απλοί ακροατές. Τώρα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να γίνουμε και θεατές σε μια συναυλία – σύνοψη των ταξιδιών του και των πιο σημαντικών λιμανιών που έπιασε ο μεγάλος αυτός συνθέτης. Θα γίνουμε κοινωνοί μιας ανθολογίας των δημιουργιών του, τραγουδιών που συνέθεσε, εστιάζοντας στην ιστορία τους, τους μύθους, μα και τον έρωτα, την απόλυτη δύναμη, μια δύναμη που ωθεί τους συνθέτες ώστε να συνθέσουν αιθέριες μουσικές, μα χωρίς αμφιβολία κινεί και τ' αστέρια, τους γαλαξίες, το ίδιο το σύμπαν!

Για να είσαι κι εσύ παρών, μπορείς να κάνεις κράτηση στο Public Tickets και να διασφαλίσεις τη δική σου θέση σε αυτή την ηχητική πανδαισία, δια χειρός Γιάννη Μαρκόπουλου. Γιατί… σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός!