Περίληψη: Ποια είναι η Malala Yousafzai και ποιο ήταν το έργο της; Διάβασε τα πάντα για τη ζωή της Malala Yousafzai εδώ!
4 Μαρτίου , 2022 • 3 MINS READ
4 Μαρτίου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: Ποια είναι η Malala Yousafzai και ποιο ήταν το έργο της; Διάβασε τα πάντα για τη ζωή της Malala Yousafzai εδώ!
Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τιμούμε όλες τις γυναίκες εκείνες οι οποίες μέσα από τη ζωή και το έργο τους κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για κάθε θηλυκή ύπαρξη. Μία από αυτές είναι και η Malala Yousafzai, η οποία είναι ειλικρινής υποστηρικτής των γυναικών και αυτό είναι φανερό μέσα από τις πράξεις της. Ας δούμε πιο αναλυτικά τη βιογραφία της.
Η Malala Yousafzai γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997, στην Μινγκόρα του Πακιστάν και ήταν το πρώτο από τα 3 παιδιά του Ziauddin, δάσκαλου και υπέρμαχου των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τα κορίτσια στο Πακιστάν, η Malala Yousafzai, πλάι στον πατέρα της, απέκτησε πάθος για τη γνώση από πολύ μικρή ηλικία. Συνέχισε το σχολείο έως την ηλικία των 10 ετών, όταν οι εξτρεμιστές Ταλιμπάν άρχισαν να παίρνουν τον έλεγχο της κοιλάδας και οι περισσότερες δραστηριότητες, όπως το σχολείο, η μουσική και η τηλεόραση απαγορεύτηκαν για τόσο για εκείνη όσο και για όλες τις υπόλοιπες γυναίκες. Οι Ταλιμπάν, μέχρι το τέλος του 2008, κατάφεραν να καταστρέψουν περισσότερα από 400 σχολεία, με την Yousafzai να μη μπορεί να δεχτεί αυτήν την κατάσταση και έτσι να ορθώνει το ανάστημά της απέναντί τους.
Στις αρχές τους 2009 ξεκίνησε να γράφει στο blog της BBC ανώνυμα, για τη ζωή της υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν και την ανάγκη της να πάει σχολείο. Το πρώτο της άρθρο περιέγραφε τη μεγάλη της ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των Ταλιμπάν και του Πακιστάν. Τη στιγμή που η ανησυχία αυτή άρχισε να επιβεβαιώνεται, εγκατέλειψε την πατρίδα της μαζί με την οικογένειά της. Ίσως όμως αυτό να μην της βγήκε σε κακό, καθώς μέσα στα επόμενα χρόνια ο πατέρας της και εκείνη άρχισαν να μιλούν στα ΜΜΕ για την εκπαίδευση των κοριτσιών και διεξήγαγαν εκστρατεία για την πρόσβαση τους σε δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση. Μέχρι το 2011, η Malala Yousafzai κατάφερε να κερδίσει υποψηφιότητα στο Διεθνές Βραβείο Ειρήνης των Παιδιών. Μπορεί να μην κέρδισε, όμως απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Ειρήνης Νέων του Πακιστάν, αποκτώντας έτσι ένα ευρέως γνωστό όνομα, το οποίο και τη στοχοποίησε.
Ένα χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα στις 9 Οκτωβρίου 2012, η δεκαπεντάχρονη τότε Yousafzai, αφού επέστρεφε με το λεωφορείο από το σχολείο της και λόγω του ότι είχε στοχοποιηθεί από τους Ταλιμπάν, δέχτηκε επίθεση με όπλο και χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο της χώρας και από κει έφυγε για νοσοκομείο της Αγγλίας, στο οποίο και έμεινε 10 μέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σε τεχνητό κώμα. Αν και δεν είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, το αριστερό μέρος του προσώπου της είχε παραλύσει και έτσι χρειάστηκε πολλές επεμβάσεις και μακροχρόνια αποκατάσταση. Ύστερα από αρκετούς μήνες, η Malala Yousafzai κατάφερε να γυρίσει στο σπίτι της. Τον Μάρτιο του 2013 άρχισε και την φοίτησή της σε σχολείο του Μπέρμιγχαμ, αλλά ποτέ δε σταμάτησε να αγωνίζεται μέχρι κάθε κορίτσι να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο. Την ίδια χρονιά απέσπασε το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ακτιβιστική της δράση. Λίγο αργότερα, την ημέρα των γενεθλίων της, έβγαλε λόγο στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ενώ την ίδια χρονιά δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Με λένε Μαλάλα».
Οι επιτυχίες της δε σταμάτησαν εκεί. Το 2014 ίδρυσε μαζί με τον πατέρα της το Ταμείο Malala, μέσα από το οποίο υποστηρίζουν και υπερασπίζονται διεθνώς κάθε γυναίκα που το έχει ανάγκη. Μίλησε στη Νιγηρία κατά της τρομοκρατικής ομάδας Μπόκο Χαράμ που απήγαγε νεαρά κορίτσια προκειμένου να μην πάνε σχολείο. Στα τέλη του 2014 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο της, κερδίζοντας τον τίτλο του νεαρότερου νομπελίστα. Η Malala Yousafzai, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα κάθε γυναίκας, ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά έργα διεθνώς, προκειμένου κάθε κορίτσι να έχει την ποιοτική εκπαίδευση που του αξίζει!
Σήμερα σπουδάζει Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως έχει πλέον αποκτήσει και σύζυγο, τον 27χρονο Άσερ Μάλικ, στέλεχος του Πακιστανικού Συμβουλίου Κρίκετ, με τον οποίο αποφάσισαν να πορευτούν παρέα για του υπόλοιπο της ζωής τους.
Ήρθε η στιγμή να παλέψουμε όλοι μαζί για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Ας γιορτάσουμε παρέα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!