Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα & φανταστικές ιδέες για φάρσες

Περίληψη: Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου τα ψέματα και οι φάρσες έχουν την τιμητική τους. Αλλά πως καθιερώθηκε η Πρωταπριλιά και γιατί;

Η Πρωταπριλιά είναι η ημέρα του χρόνου που όλα τα ψέματα και οι φάρσες δικαιολογούνται. Παρόλο που, πλέον, κάθε τέλος Μαρτίου προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για να μην «την πατήσουμε» λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να μην πέσουν στην παγίδα! Δεν είναι τυχαία η αγαπημένη ημέρα των παιδιών αφού προσπαθούν να σκαρφιστούν φάρσες και διάφορα αστεία για να «κοροϊδέψουν» τους γονείς και τους φίλους τους. Τι υπάρχει, όμως, πίσω από αυτήν την ημέρα και γιατί λέμε ψέματα;

Πρωταπριλιά – Η Ιστορία της ημέρας

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή για το πως καθιερώθηκε αυτή η ημέρα μας γυρνάει στην Γαλλία του 16ου αιώνα. Οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η του Απρίλη ώστε να είναι κοντά στο Πάσχα και να σηματοδοτεί και την αρχή της Άνοιξης. Το 1564 αυτό το έθιμο ήρθε να αλλάξει ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ όπου μετέθεσε την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου ώστε να συμβαδίζει με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η αλλαγή αυτή δυσκόλεψε τον λαό και ορισμένοι από αυτούς συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την πρώτη ημέρα του Απριλίου με τους υπόλοιπους να τους κοροϊδεύουν με φάρσες και ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα

Άλλη μια εκδοχή για την καθιέρωση της Πρωταπριλιάς, είναι με τους Κέλτες ψαράδες οι οποίοι ξεκινούσαν το ψάρεμα από τον Απρίλιο που ο καιρός ήταν πιο ευνοϊκός. Οι συνθήκες δεν ήταν πάντα ιδανικές αλλά οι ψαράδες για να μην ντροπιαστούν στους υπολοίπους έλεγαν διάφορα ψέματα και ιστορίες για τα ψάρια που συνάντησαν στη βαρκάδα τους και έτσι δικαιολογούσαν την αποτυχία τους.

Η Πρωταπριλιά στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κατά καιρούς έχει υιοθετήσει διάφορα ευρωπαϊκά έθιμα ένα από αυτά είναι και το Πρωταπριλιάτικο, το οποίο φημολογείται ότι ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Σύμφωνα με λαογράφους, τα ψέματα ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που θα περιμέναμε. Ίσως αυτή η εκτίμηση είναι και μια καλή δικαιολογία για όσους συνηθίζουν να τα χρησιμοποιούν και χωρίς να είναι Πρωταπριλιά. Ο λαογράφος Λουκάτος, πιο συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι ξορκίζουν το κακό και τις βλαπτικές δυνάμεις. Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι αυτός που θα σκαρώσει μια επιτυχημένη φάρσα θα είναι τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο και αυτός που θα ξεγελαστεί θα έχει… γρουσουζιά!

Αξέχαστα Πρωταπριλιάτικα αστεία

Πολλές εταιρείες δεν χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτήν την ημέρα και να δημοσιεύσουν κάποια είδηση που θα μπερδέψουν το κοινό τους. Μια φάρσα που έχει μείνει στην ιστορία είναι το 1957 στην εκπομπή του BBC, όπου ένας άντρας είπε ότι τα μακαρόνια φύτρωναν από δέντρα! Πολλοί την πάτησαν και «έτρεξαν» να τηλεφωνήσουν για να ρωτήσουν πως μπορούν να μεγαλώσουν το δικό τους… μακαρονόδεντρο!

Άλλη μια φάρσα του BBC το 2008, είναι όταν παρουσίασαν ένα video clip με ιπτάμενους πιγκουίνους ως μέρος για τη σειρά του «Miracles of Evolution». Η παρουσιάστρια μάλιστα εξήγησε, ότι οι πιγκουίνοι ξέφυγαν από τον κρύο καιρό της Ανταρκτικής πετώντας στα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής.

Τέλος, το 2016 μπήκε και η Google στο παιχνίδι της Πρωταπριλιάς παρουσιάζοντας το «Mic Drop». Η νέα αυτή λειτουργία που υποτίθεται ότι θα λάνσαρε, ήταν για το Gmail και επέτρεπε στους χρήστες να στέλνουν email με ένα κινούμενο gif που απεικονίζει ένα minion να ρίχνει ένα μικρόφωνο. Η φάρσα αυτή δεν πήγε και τόσο καλά αφού αρκετοί άνθρωποι έκανα το λάθος «κλικ» και έστειλαν άθελά τους επαγγελματικά email με το περίεργο animation. Η δυνατότητα καταργήθηκε εσπευσμένα μετά από αρκετές ώρες σύγχυσης.

Ιδέες για φάρσες για την Πρωταπριλιά 2022

Αφού έχουμε μάθει όλες τις πληροφορίες που θα θέλαμε για αυτήν την ημέρα και έχουμε μπει για τα καλά στο mood, ώρα να μπούμε στο «ψητό» με ιδέες για διάφορες φάρσες που μπορείς να κάνεις φέτος στους αγαπημένους σου. Από τις πιο απλές, που είναι σταθερή αξία, όπως το να βάλεις αλάτι στην οδοντόκρεμα του θύματος, αφρό ξυρίσματος στο παπούτσι του ή να τον ζωγραφίσεις καθώς κοιμάται μέχρι κάποιο αθώο ψέμα όπως ότι ακυρώθηκε το ταξίδι που είχατε σκοπό να πάτε ή ότι μετακομίζεις μόνιμα κάπου στο εξωτερικό και πρέπει άμεσα να τον αποχαιρετήσεις. Τέλος, αν ο αγαπημένος σου έχει αμάξι, θα είχε πλάκα να τον δεις πόσο μπορεί να αγχωθεί αν βρει χαρτάκι στο σπίτι του «Συγγνώμη, για τις γρατζουνιές στο αμάξι σου».

Όποια κι αν αποφασίσεις να σκαρώσεις, προσπάθησε να είναι με όριο και όλη η ημέρα να έχει καλή και ευχάριστη κατάληξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εσύ θα είσαι απόλυτα επιφυλακτικός με ότι θα σου λένε από την αρχή μέχρι τη λήξη της ημέρας και θα κάνεις δειλά - δειλά τις κινήσεις σου για να μην… «την πατήσεις»!

Καλή Πρωταπριλιά!