Record Store Day 2022: Ο θεσμός ωδή στο βινύλιο επιστρέφει!

Περίληψη: Η Record Store Day έφτασε και το γιορτάζουμε! Ποια είναι η ιστορία της και πώς έφτασε να εδραιώνεται από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ευρώπη;

Κάθε μουσικόφιλος που σέβεται τον εαυτό του θέλει να έχει στη συλλογή του σπάνιες κυκλοφορίες αγαπημένων του καλλιτεχνών! Από ένα single που μπορεί να αγοράσει στον πάγκο του merchandise μιας local μπάντας, μέχρι ένα σπάνιο βινύλιο που κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων κάποιος θρύλος της παγκόσμιας μουσικής. Η Record Store Day αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να αποκτήσει κανείς τέτοιου είδους κυκλοφορίες. Έχοντας συνεχή παρουσία από το 2008, αποτελεί την απόλυτη γιορτή για τους απανταχού «μουσικάνθρωπους». Μια μέρα που είναι αφιερωμένη στα δισκοπωλεία, στους υπαλλήλους που μας εξυπηρετούν σε αυτά, στους καλλιτέχνες, στις δισκογραφικές και, φυσικά, στο κοινό!

Tι είναι όμως η Record Store Day και πώς ξεκίνησε;

Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν οι ιδιοκτήτες δύο δισκοπωλείων, ο Chris Brown του Moose Music και ο Eric Levin από το Criminal Records, είχαν την ιδέα να δημιουργηθεί ένα event αντίστοιχο του Free Comic Book Day. Το concept γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ιδιοκτητών δισκοπωλείων στη Βαλτιμόρη του Maryland.

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια εποχή που το παράνομο downloading είχε «χτυπήσει» τη μουσική βιομηχανία, οι πωλήσεις των CD έπεφταν και το streaming δεν είχε πάρει ακόμη τη σημερινή μορφή. Η αυθεντικότητα που βρίσκει ο ακροατής στο format του βινυλίου, αλλά και η ανάγκη για κάτι διαχρονικό, έφεραν πάλι τον κόσμο κοντά του.

Η πρώτη διοργάνωση

Κάπως έτσι φτάνουμε στις 19 Απριλίου του 2008 και στην πρώτη Record Store Day. Στη διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες και τελικά γιορτάζεται σε περίπου 300 δισκοπωλεία σε όλη την Αμερική και σε 8 πόλεις της Βρετανίας.

Και μπορεί σήμερα οι ειδικές RSD εκδόσεις να είναι εκατοντάδες, όμως, σε εκείνη την πρώτη προσπάθεια ήταν μόλις 10! Όλες από τεράστια ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. MetallicaDeath Cab For CutieR.E.M., Stephen MalkmusVampire Weekend, The Teenagers, Black Kids, και Jason Mraz ήταν κάποιοι μόνο από τους μουσικούς που συμμετείχαν σε αυτήν.

Μάλιστα, οι Metallica βρέθηκαν στο δισκοπωλείο Rasputin Music στην Καλιφόρνια, όπου υπέγραψαν δίσκους και γνωρίστηκαν με φίλους της μπάντας τους. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πραγματοποιήθηκε μια ζωντανή εμφάνιση του Billy Bragg, ο οποίος είχε αναλάβει να βοηθήσει στην εξάπλωση του θεσμού και εκτός Αμερικής.

Video Duration
54:32

Η εξέλιξη μέσα στα χρόνια

Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, ξεκίνησε ως ανεξάρτητη προσπάθεια, όμως μέσα στα χρόνια η Record Store Day γιγαντώθηκε. Εκτός από ένα Σάββατο του Απριλίου (φέτος είναι αυτό στις 23 του μήνα!), πλέον πραγματοποιούνται events και κατά τη διάρκεια της Black Friday. Παράλληλα, στο παιχνίδι μπήκαν και μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων, ενώ έχουμε events και ειδικές κυκλοφορίες σε πολλά μέρη του κόσμου.

Κάτι που θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί είναι πως η Record Store Day έπαιξε ρόλο στην επική επιστροφή του βινυλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πωλήσεις του format έχουν εκτοξευτεί από την περίοδο που ξεκίνησε μέχρι σήμερα.

Video Duration
3:51

Record Store Day: Μεγάλες προσφορές από το Public!

Τo Public, προφανώς, συμμετέχει σε αυτήν τη μεγάλη γιορτή της μουσικής με ειδικές προσφορές και εξασφαλίζοντας κάποια από τα πιο «καυτά» special releases που κυκλοφορούν εκεί έξω! Με αφορμή τη φετινή Record Store Day, λοιπόν, το Public χαρίζει τον Φ.Π.Α. σε όλα τα ΔΙΑΘΕΣΙΜA βινύλια από τις 21/04 έως τις 23/04

(Ισχύει για την περίοδο 21-23/04 ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Το όφελος του ΦΠΑ αφορά σε αποφορολόγηση της αξίας για όλα τα διαθέσιμα LP.  Εξαιρούνται οι κυκλοφορίες  RSD, τα κατόπιν παραγγελίας καθώς και τα προϊόντα που είναι ήδη σε προσφορά).

Τι θα συμβεί φέτος

Στη 15η διοργάνωση της RSD, έχουμε για πρώτη φορά μια παγκόσμια ambassador του θεσμού (μέχρι το 2021 υπήρχαν μόνο σε τοπικό επίπεδο). Ο λόγος για την Taylor Swift, μια από τις μεγαλύτερες pop stars της τελευταίας δεκαετίας.

Έχουμε πάνω από 400 επίσημες RSD κυκλοφορίες από ονόματα όπως οι: David Bowie, James Blake, Red Hot Chilli Peppers, Prince, The Prodigy, Patti Smith, St. Vincent, Iggy Pop και πολλούς ακόμη!

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι το επίσημο Website παραμένει ενεργό καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως και τα προφίλ στα social media, όπου μπορείς να παρακολουθήσεις από τις νέες εξελίξεις στον χώρο της μουσικής μέχρι mini αφιερώματα σε δισκοπωλεία και συνεντεύξεις με μουσικόφιλους υπαλλήλους και ιδιοκτήτες!

Εν κατακλείδι

Είτε τη γιορτάζεις είτε όχι, δεν μπορείς να παραβλέψεις το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει η Record Store Day στη δημιουργία ενός hype γύρω από το βινύλιο και στη στήριξη μουσικών και δισκοπωλείων. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από ανθρώπους με μεράκι, η οποία εδραιώθηκε και εξελίσσεται, συνεχίζοντας να έχει ως κίνητρο την αγάπη για τη μουσική!

Εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε προσθέτοντας στις συλλογές μας τα πολυπόθητα limited δισκάκια αγαπημένων συγκροτημάτων και τραγουδιστών, ξεψαχνίζοντας τις λίστες με τις εν λόγω κυκλοφορίες!

Have Fun και μην ξεχνάς… Every day should be a record store day!