Facts για το The Dark Side of the Moon που ίσως να μην γνωρίζεις!

Περίληψη: Το The Dark Side of the Moon έγινε φέτος 50 ετών! Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζεις για το κορυφαίο άλμπουμ και σήμερα θα μιλήσουμε για αυτά.

Υπάρχουν κάποια album που μοιάζουν σαν να είναι φτιαγμένα με μπόλικη δόση μαγείας. Από την πρώτη νότα καταλαβαίνεις ότι είναι προορισμένα να μνημονεύονται για δεκαετίες – ίσως και αιώνες, ποτέ δεν ξέρεις! Ένα από αυτά είναι το The Dark Side of the Moon των θρύλων της progressive rock –και όχι μόνο–, Pink Floyd!

Η επιρροή του δίσκου είναι τεράστια και την ακούς σε πολλούς καλλιτέχνες του σήμερα. Από τους Coldplay και τους Radiohead, μέχρι τους Tame Impala και τους Flaming Lips, όλοι έχουν επηρεαστεί από το εν λόγω album. Μάλιστα, από τις 24/3 θα είναι διαθέσιμο στα Public ένα επετειακό – και επικό – βινύλιο με το live των Pink Floyd στο Wembley το 1974το οποίο μπορείς να βρεις και σε συνδυασμό με το original album. Μπορείς να τα τσεκάρεις και να τα προπαραγγείλεις από τώρα!

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια που συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε κάποια facts για το The Dark Side of the Moon που ίσως να μην γνώριζες! Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Δεν είναι το μόνο (ούτε το πρώτο) album με αυτό το όνομα

Την εποχή που οι Pink Floyd βρισκόντουσαν στο στούντιο και ηχογραφούσαν τον δίσκο, οι συμπατριώτες τους Medicine Head, κυκλοφορούσαν το τρίτο τους album με τίτλο…The Dark Side of the Moon! Ο ήχος τους έτεινε προς το blues rock και η μπάντα έκανε μια αξιοπρεπή καριέρα. Ωστόσο, η μουσική ιστορία είχε χώρο μόνο για ένα album με αυτό το όνομα.

Παραλίγο να ονομαστεί Eclipse (A Piece for Assorted Lunatics)

Η κυκλοφορία του προαναφερθέντα δίσκου των Medicine Head, ανάγκασε τον David Gilmour και τους συνεργάτες του να σκεφτούν έναν νέο τίτλο για το project. Το Eclipse (A Piece for Assorted Lunatics) αποτελούσε ένα plan-b, ωστόσο, το 1973, ο αντίστοιχος δίσκος των Medicine Head είχε ξεχαστεί. Τελικά, η μπάντα αποφάσισε να επιστρέψει στον αρχικό τίτλο και πολύ καλά έκανε!

Υπήρξε η ιδέα για ένα πολύ διαφορετικό εξώφυλλο

Το δημιούργημα των George Hardie, Storm Thorgerson και Aubrey Powel αποτελεί ένα από τα πιο iconic εξώφυλλα δίσκου στην ιστορία της μουσικής. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του brainstorming, όπως έχει αναφέρει ο Powel, σκέφτηκαν ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να υπάρχει η εικόνα του Silver Surfer. Ναι, του χαρακτήρα κόμικς της Marvel! Όπως είναι φυσικό, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων για τη χρήση του θα ήταν σχεδόν αδύνατη και έτσι η ιδέα απορρίφθηκε. Τελικά, οι designers έδωσαν ένα αποτέλεσμα που κοσμεί εφηβικά δωμάτια, τοίχους μαγαζιών και ράφια δισκοθηκών εδώ και πέντε δεκαετίες!

Η «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή

Όπως αναφέρει και το SpaceCentre.co.uk, η «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού είναι το ίδιο φωτεινή με αυτή που βλέπουμε εμείς, αφού φωτίζεται ισόποσα από τον ήλιο. Αναφέρει μάλιστα, ότι o σωστός όρος είναι το: «μακρινή πλευρά». Εμείς, βλέπουμε μόνο τη μία πλευρά λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται παλιρροιακό κλείδωμα. Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια ώστε να επισκεφτούμε την «σκοτεινή πλευρά», με σκοπό την διεύρυνση της έρευνας για το διάστημα, μιας και αυτή η κίνηση θα ανοίξει νέους ορίζοντες για παρατήρηση.

Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογραφήθηκε για το album;

Το σχεδόν 8λεπτο «διαμάντι» που ακούει στο όνομα Us and Them, ήταν το πρώτο κομμάτι που ηχογράφησαν οι Pink Floyd για το The Dark Side of the Moon. Ήταν αυτό με το οποίο ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις στις 31 Μαΐου του 1972. Δεύτερο ήταν το τεράστιο hit Money!

Το concept του δίσκου «γεννήθηκε» μέσα σε μια κουζίνα

Κάπου στα τέλη του 1971 η μπάντα πραγματοποίησε ένα meeting, το οποίο έλαβε χώρα στην κουζίνα του σπιτιού του drummer Nick Mason. Εκεί, ο Roger Waters περιέγραψε στους υπόλοιπους την ιδέα για ένα concept album, αφιερωμένο σε όσα τρελαίνουν τους ανθρώπους. Από τα χρήματα, το άγχος, τα ταξίδια, μέχρι την οικολογία, την απληστία και τον ίδιο τον θάνατο. Καθώς ο Waters εξηγούσε την ιδέα, οι David Gilmour και Richard Wright άρχισαν να φαντάζονται τη μουσική που θα συνόδευε τους στίχους.

Έμεινε στο Billboard 200 για 12 συνεχόμενα χρόνια

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμπορικά albums όλων των εποχών και μάλιστα, αυτό με τις περισσότερες συνολικές εβδομάδες παρουσίας στα Billboard Charts. Πρώτη φορά εμφανίστηκε στην λίστα στις 17 Μαρτίου του 1973 και έμεινε εκεί για 84 συνεχόμενες εβδομάδες, φτάνοντας μάλιστα και στην πρώτη θέση. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πορεία του στο Billboard 200 ήρθε κάποια χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 18 Δεκεμβρίου του 1976. Το The Dark Side of the Moon έμεινε στο Top 200 για 593 συνεχόμενες εβδομάδες – δηλαδή μέχρι 23 Απριλίου του 1988!

Ήταν ο πρώτος δίσκος στον οποίο ο Roger Waters έγραψε όλους τους στίχους

Ο Waters ήταν πάντα ενεργός στη σύνθεση και στο στιχουργικό κομμάτι των Pink Floyd, ακόμη και στην «Syd Barrett» εποχή. Έχει credits από τον πρώτο κιόλας album του group (The Piper at the Gates of Dawn), όμως, πάντα η παρουσία του ήταν διακριτική. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφασίστηκε να βγει μπροστά – ούτως ή άλλως το concept ήταν δική του ιδέα. Βέβαια, αυτό έφερε μέσα στο επόμενο διάστημα κάποιους καυγάδες στο εσωτερικό της μπάντας. Όπως έχει δηλώσει ο David Gilmour, αισθάνθηκαν πως ο Waters προσπάθησε, ίσως και χωρίς να το καταλάβει, να μετατραπεί σε άτυπο ηγέτη των Pink Floyd, κάτι που δεν είχε συμφωνηθεί ποτέ.

Υπάρχει ένας αστικός μύθος που συνδέει το album με τον Μάγο του Οζ

Κάθε μεγάλος καλλιτέχνης ακολουθείται από αστικούς μύθους. Στην περίπτωση των Pink Floyd, αυτός περιλαμβάνει έναν υποτιθέμενο συγχρονισμό του album με την κλασική ταινία Ο Μάγος του Οζ. Ο θρύλος θέλει τα δυο αυτά κλασικά δημιουργήματα να έχουν νοηματική σύνδεση μεταξύ τους, σε περίπτωση που τα βάλεις να παίξουν συγχρόνως από ένα συγκεκριμένο σημείο κι έπειτα. Οι θεματικές και τα τραγούδια του album «μπλέκονται» και νοηματοδοτούν με έναν διαφορετικό τρόπο την ταινία. Ωστόσο, ο Roger Waters, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πάντως, αν θέλεις να το δοκιμάσεις δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα βρεις ακολουθώντας αυτό το link!