80 χρόνια από το καθηλωτικό Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

Περίληψη: Σαν σήμερα το 1942, η 13χρονη Άννα Φρανκ παίρνει στα χέρια της το ημερολόγιο που έμελλε να κλονίσει τον κόσμο. Μάθε τα πάντα για το βιβλίο εδώ!

Ένα καλοκαιρινό πρωινό η Άννα Φρανκ παίρνει ως δώρο για τα 13α γενέθλια της ένα μικρό κενό τετράδιο. Εκεί η Γερμανοεβραία κοπέλα θα καταθέσει ίσως τη συγκλονιστικότερη γραπτή μαρτυρία της σύγχρονης εποχής, η οποία έμελλε να γίνει ένα από τα διασημότερα βιβλία στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Ιουνίου του 1942.

Η τραγική ιστορία της Άννας Φρανκ

Λίγο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, η Άννα Φρανκ και η οικογένειά τής διαφεύγουν στο Άμστερνταμ. Σύντομα γίνονται ορατά τα πρώτα σημάδια για τη φρίκη που θα επακολουθούσε. Χιλιάδες Γερμανοί εβραϊκής καταγωγής καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες προκειμένου να γλυτώσουν από τη ναζιστική θηριωδία. Στις 10 Μαΐου του 1940, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ολλανδία. Πέντε μέρες μετά ολόκληρη η χώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Γερμανών. Όπως και σε όλες τις χώρες υπό γερμανική κατοχή, οι διώξεις των Εβραίων ήταν αμείλικτες . Η Άννα Φρανκ αναγκάζεται να κρυφτεί μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους στο κρυσφύγετο του γραφείου όπου εργαζόταν ο πατέρας της Άννας, Όττο Φρανκ. Εκεί η Άννα Φρανκ θα γράψει το μεγαλύτερο μέρος του ημερολογίου της.

Στις 4 Αυγούστου του 1944 η Άννα Φρανκ και η οικογένεια της συλλαμβάνονται από την Γκεστάπο και στέλνονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Λίγους μήνες μετά η Άννα Φρανκ και η αδερφή της Margot μεταφέρονται στο στρατόπεδο του Bergen-Belsen. Η μητέρα της κρίθηκε «ακατάλληλη» και πέθανε στο Άουσβιτς. Μόνες τους οι δύο αδελφές παλεύουν να επιβιώσουν στην κόλαση του στρατοπέδου. Η Άννα Φρανκ προσβάλλεται από τύφο και χάνει τη ζωή της στις αρχές του 1945 μία μέρα μετά το θάνατο της αδερφής της. Ήταν μόλις 15 χρονών.

Το συγκινητικότερο ημερολόγιο που γράφτηκε ποτέ

Μοναδικός επιζών της οικογένειας ήταν ο πατέρας Όττο Φρανκ. Όταν επέστρεψε στο Άμστερνταμ έλαβε το ημερολόγιο της Άννας και κάποιες σκόρπιες σημειώσεις από φίλους της οικογένειας. Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947. Με φόντο την κατεχόμενη Ολλανδία, η Άννα Φρανκ περιγράφει με αφοπλιστική ειλικρίνεια σκηνές από την καθημερινή της ζωή, τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους της, τα όνειρά και τις κρυφές της επιθυμίες. Στις σελίδες του ημερολογίου η Άννα Φρανκ αναφέρεται συχνά στην ταραχώδη σχέση με τη μητέρα της – την οποία αισθανόταν ξένη - καθώς και στο μεγάλο της όνειρο να γίνει δημοσιογράφος και συγγραφέας. «Όταν γράφω ξεχνάω όλες μου τις έγνοιες. Η θλίψη μου εξαφανίζεται, και το πνεύμα μου αναζωογονείται. Αλλά, και αυτό είναι το μεγάλο μου ερώτημα, θα καταφέρω άραγε να γράψω κάτι πραγματικά σπουδαίο, θα καταφέρω να γίνω ποτέ δημοσιογράφος ή συγγραφέας;».

Διαβάζοντας το ημερολόγιο καταλαβαίνουμε γρήγορα το μεγάλο ταλέντο που όντως διέθετε η μικρή Άννα. Μάλιστα, παρά τις αμφιβολίες της, και η ίδια γνώριζε πόσο καλά μπορούσε να γράφει. Συχνά επέστρεφε σε προηγούμενες καταχωρήσεις τις οποίες επεξεργαζόταν και διόρθωνε, ενώ δεκάδες κριτικοί βιβλίων έχουν αναφερθεί στις συγγραφικές δεξιότητες της Άννας Φρανκ. Ο διάσημος δραματουργός Meyer Levin παρομοίασε την ένταση του ημερολογίου με αυτή ενός άριστα δομημένου μυθιστορήματος. Ο Ολλανδός ιστορικός και δημοσιογράφος Jan Romein έγραψε λίγο μετά την κυκλοφορία του ημερολογίου: «Το ημερολόγιο, μέσα από τη φωνή ενός κοριτσιού, αναδεικνύει την φρίκη του φασισμού περισσότερο από όλα τα πειστήρια της Νυρεμβέργης μαζί.»

imerologio-tis-annas-frank-01

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, επηρέασε όσο λίγα βιβλία την πορεία της ανθρώπινης συνείδησης. Διόλου άδικα θεωρείται το απόλυτο κατηγορώ απέναντι όχι μόνο στο φασισμό αλλά σε οποιαδήποτε θηριωδία πηγάζει από τα χειρότερα ένστικτα του ανθρώπου. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο ενώ είναι το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ στα ολλανδικά. Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» έχει μεταφερθεί επίσης με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η ομώνυμη ταινία του 1956 σε σκηνοθεσία George Stevens κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ ενώ ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Δεκάδες πολιτικοί και καλλιτέχνες έχουν μιλήσει για τον τεράστιο αντίκτυπο του ημερολογίου, ενώ μέχρι σήμερα η Άννα Φρανκ παραμένει το κατεξοχήν σύμβολο κατά της ανθρώπινης βαναυσότητας.   

Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ για μικρούς και μεγάλους

Χωρίς αμφιβολία, το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη. Τα συγκινητικά βιώματα της μικρής Γερμανοεβραίας αξίζουν να διαβαστούν τόσο από μεγάλους όσο και παιδιά. Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οξύ, σε μια εξαιρετική μετάφραση που αναδεικνύει όλα τα συναισθήματα της μικρής Άννας. Στο «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» από τις εκδόσεις Πατάκη, θα βρεις την ολοκληρωμένη έκδοση των αυθεντικών χειρογράφων χωρίς περικοπές. Στο βιβλίο θα διαβάσεις σημαντικές καταχωρήσεις του ημερολογίου οι οποίες για χρόνια βρίσκονταν στο σκοτάδι. Για τους λάτρεις των κόμικ προτείνουμε το «Άννα Φρανκ – Η βιογραφία σε κόμικ». Το βραβευμένο βιβλίο του Sid Jacobson κάνει μια ανασκόπηση στην τραγική ζωή της Άννας Φρανκ, ξεκινώντας από το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Το βιβλίο κλείνει µε τη µαρτυρία του µοναδικού επιζώντα, του πατέρα της Άννας, αναφορικά µε την ανακάλυψη και δημοσίευση του ημερολογίου.

Την πολύτιμη ιστορία της Άννας Φρανκ μπορούν να ανακαλύψουν και τα μικρά παιδιά. Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» από τις εκδόσεις Μίνωας είναι μια διασκευή του κλασικού βιβλίου, κατάλληλο για παιδιά ηλικίας 3 έως 9 ετών. Με το βιβλίο «Άννα Φρανκ» της Isabel Sánchez Vegara οι μικροί μας φίλοι θα γνωρίσουν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας απολαμβάνοντας μια φανταστική εικονογράφηση. Μιας και αναφέραμε την εικονογράφηση, αξίζει να ρίξεις μια ματιά στο πανέμορφο Anne Frank's Diary: The Graphic Adaptation. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη διασκευή του ημερολογίου που έγινε ποτέ σε graphic novel.

Για ακόμα περισσότερες επιλογές σε λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία μπες στο Public.gr και μείνε συντονισμένος στο Public Blog!