Διαχρονικά βιβλία που μετατράπηκαν σε κλασικές ταινίες

Περίληψη: Πολλά κλασικά βιβλία έχουν γίνει ως κινηματογραφικά έργα. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας διαχρονικά βιβλία που αγαπήσαμε και ως ταινίες.

Είτε είσαι σινεφίλ είτε βιβλιόφιλος, σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως τα βιβλία αποτελούν συχνά πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ταινιών και σειρών. Με την τεράστια άνοδο του streaming το φαινόμενο αυτό έχει γιγαντωθεί και όλο και περισσότερα λογοτεχνικά έργα μεταπηδούν από το χαρτί στην οθόνη. Από τις πρεμιέρες του τελευταίου έτους, πολλές από τις αγαπημένες μας ταινίες και σειρές προήλθαν από βιβλία, ενώ σύντομα έρχονται πολλές ακόμα παραγωγές βασισμένες στη λογοτεχνία. Φυσικά, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο και συμβαίνει για δεκαετίες. Σήμερα λοιπόν σκεφτήκαμε να κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν και να αναδείξουμε διαχρονικά βιβλία που έλαμψαν και ως ταινίες.

Βιβλία που αξίζει να διαβάσεις, ταινίες που αξίζει να δεις

Η περιήγησή μας στην κλασική λογοτεχνία ξεκινά με το βιβλίο που τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer του 1961. Αυτό δεν είναι άλλο από το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια». Το κλασικό έργο της Harper Lee εκδόθηκε το 1960 στις ΗΠΑ και έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Διαδραματίζεται στα 1930s στον αμερικάνικο νότο και πραγματεύεται θέματα ρατσισμού και προκατάληψης. Η εξαιρετική υποδοχή που είχε το βιβλίο οδήγησε στην απόφαση να δημιουργηθεί ταινία. Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος κυκλοφόρησε το 1962 με τον Gregory Peck στο ρόλο του Atticus Finch. Και η ταινία αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία κερδίζοντας μάλιστα τρία βραβεία Όσκαρ.

Την ίδια χρονιά που η ταινία To Kill a Mockingbird θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους θα εκδιδόταν και το μυθιστόρημα του Anthony Burgess «Το κουρδιστό πορτοκάλι». Το δυστοπικό σατυρικό έργο μιλά για ένα βίαιο μέλλον, στο οποίο η πολιτεία προσπαθεί να αναμορφώσει τον έφηβο πρωταγωνιστή. Σε αυτή την περίπτωση, η ταινία είναι ίσως πιο γνωστή από το μυθιστόρημα. Το A Clockwork Orange προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1971 και τα πήγε εξαιρετικά στο box office. Επιστρέφουμε στα 1930s, στην περίοδο που διαδραματίζεται το διαχρονικό βιβλίο του John Steinbeck «Άνθρωποι και ποντίκια». Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1937 και σε αυτό διαβάζουμε για τις εμπειρίες δύο μεταναστών κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ. Αυτό το έργο άργησε να γίνει ταινία, με το Of Mice and Men του Gary Sinise να κάνει πρεμιέρα το 1992. Η ταινία διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ των Καννών το 1992 και έλαβε πολύ θετικές κριτικές.

Και πάμε τώρα στα 70s. Μία από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές παραγωγές αυτής της δεκαετίας προέρχεται από βιβλίο. Μιλάμε φυσικά για το θρυλικό «The Godfather» του Mario Puzo. Το κλασικό μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1969 και παρουσιάζει την ιστορία του Vito Corleone, ενός μαφιόζου στη Νέα Υόρκη. Η ταινία κυκλοφόρησε πριν από ακριβώς 50 χρόνια, το 1972. Στο cast συμμετείχαν τεράστια ονόματα, όπως ο Marlon Brando και ο Al Pacino. Η ταινία τα πήγε εξαιρετικά από κάθε άποψη. Εμπορικά ήταν επιτυχία, οι κριτικές που έλαβε ήταν εξαιρετικά θετικές, ενώ σάρωσε και σε πολλά βραβεία. Στα Όσκαρ του 1973 ήταν υποψήφια σε 11 κατηγορίες και κέρδισε σε 3 από αυτές. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1980, το κοινό απόλαυσε στους κινηματογράφους την ταινία The Shinning του Stanley Kubrick. Αυτή είναι η δεύτερη ταινία του Kubrick στη σημερινή μας λίστα, καθώς ο Αμερικανός σκηνοθέτης ήταν υπεύθυνος και για την κινηματογραφική μεταφορά του A Clockwork Orange. Στο ψυχολογικό θρίλερ πρωταγωνιστεί ο Jack Nicholson, σε μία από τις πιο διάσημες ερμηνείες της καριέρας του. Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα «Η λάμψη» του Stephen King, ο οποίος πολύ συχνά αποτελεί πηγή έμπνευσης για το Hollywood. Το μυθιστόρημα του King είχε εκδοθεί μόλις τρία χρόνια νωρίτερα και ήταν το πρώτο της καριέρας του που έγινε best seller.

Θα κλείσουμε το ταξίδι μας σε κλασικά βιβλία που έγιναν ταινίες με ακόμα ένα αγαπημένο μυθιστόρημα που αργήσαμε να δούμε στη μεγάλη οθόνη. Αυτό είναι το «Love in the Time of Cholera» του Gabriel García Márquez. Το έργο του κολομβιανού νομπελίστα συγγραφέα εκδόθηκε το 1985 στα Ισπανικά και μεταφράστηκε στα Αγγλικά το 1988. Η περίπλοκη ερωτική σχέση της Fermina και του Florentino, που τίθεται σε αμφισβήτηση από τον Urbino, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη μόλις το 2007, σε σκηνοθεσία Mike Newell και με τους Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno και Benjamin Bratt στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Φυσικά, θα ήταν αδύνατο να χωρέσουμε σε ένα άρθρο όλα εκείνα τα διαχρονικά βιβλία που έχουν μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές αγαπημένες μας επιλογές. Στο Public.gr θα ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα κλασικά μυθιστορήματα που έγιναν ταινίες.