Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η Spotify λίστα για να τον αποχαιρετήσουμε

Περίληψη: Ο Οσκαρικός Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, ή Vangelis όπως είναι γνωστός διεθνώς, δεν είναι πια στη ζωή. Έφυγε σε ηλικία 79 ετών.

Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς όλων των εποχών, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή. Ο διεθνούς φήμης και αναγνώρισης συνθέτης απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών, την Τρίτη 17 Μαΐου στο Παρίσι. Ο αυτοδίδακτος μουσικός θα μείνει στην ιστορία για τις Οσκαρικές συνθέσεις του και την τεράστια επιρροή του στην ηλεκτρονική μουσική, της οποίας θεωρείται πρωτοπόρος.

Οι θρυλικές δημιουργίες του Vangelis

Ακόμα κι αν δεν το γνωρίζεις, πιθανότατα έχεις ακούσει κι εσύ κάποια από τις δημιουργίες του. Το διασημότερο έργο του είναι ίσως το soundtrack με το οποίο επένδυσε την ταινία Chariots of Fire (Οι δρόμοι της φωτιάς) του 1981. Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας εκείνη τη χρονιά, ενώ ο Vangelis κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής. Ένας χρόνο αργότερα θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους το Blade Runner. Και σε αυτή την ταινία το εμβληματικό soundtrack δημιούργησε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Η μουσική του είχε χρησιμοποιηθεί και στην αγαπημένη σειρά Cosmos με τον Carl Sagan, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται το 1980 και έφερε παγκόσμια αναγνώριση στη μουσική του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Τα πρώτα χρόνια του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Οδυσσέας Παπαθανασίου, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά της Μαγνησίας, κοντά στο Βόλο. Μεγάλωσε στην Αθήνα και το ενδιαφέρον του για τη μουσική ξεκίνησε μόλις από τα 4 έτη. Όταν ήταν 6 χρονών οι γονείς του τον έγραψαν σε μαθήματα μουσικής, αλλά κάτι τέτοιο δεν τον ενδιέφερε. Προτιμούσε να πειραματίζεται μόνος του και να δημιουργεί τις δικές του τεχνικές.

Όταν ήταν 18 σχημάτισε την πρώτη του μπάντα, τους The Forminx. Το Jeronimo Yanka ήταν το πιο επιτυχημένο τραγούδι του συγκροτήματος και ένα 45άρι άλμπουμ της μπάντας θα γινόταν χρυσό. Παρά την αρχική επιτυχία, οι The Forminx διαλύθηκαν το 1966. Είχε προλάβει να γίνει σχετικά διάσημος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όμως, ενώ η φήμη του θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο με το επόμενο σχήμα του. Αυτό ήταν η prog-rock μπάντα Aphrodite’s Child, η οποία δημιουργήθηκε το 1967. Κατά τη διάρκεια των 60s είχε παράλληλα αναλάβει τη μουσική επένδυση για αρκετές ταινίες.

Παρότι η νέα του μπάντα ήταν μόλις στα πρώτα της βήματα, αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα το 1968, σε ηλικία 25 ετών, λόγω της Χούντας. Αρχικά προσπάθησε να πάει στο Λονδίνο, αλλά τελικά εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Εκεί επανενώθηκε με τα μέλη των Aphrodite’s Child και σύντομα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single με τίτλο “Rain and Tears”. Ο τρίτος δίσκος της μπάντας, “666”, θεωρείται πλέον κλασικός στο είδος της ψυχεδελικής progressive rock και ήταν έμπνευση του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Οι Aphrodite’s Child γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, αλλά ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν αισθανόταν άνετα με τις εμπορικές απαιτήσεις που υπήρχαν από τη μπάντα. Μέχρι το “666” να κυκλοφορήσει το 1972, η μπάντα είχε ήδη διαλυθεί.

Solo καριέρα και παγκόσμια επιτυχία

Μετά τη διάλυση των Aphrodite’s Child αποφάσισε να ακολουθήσει solo καριέρα ενώ συνεχίσε να επενδύει μουσικά ταινίες της εποχής. Αυτή την περίοδο ήταν που αγάπησε τον ήχο του synthesizer. Ο πρώτος του δίσκος ως solo καλλιτέχνης θα κυκλοφορούσε το 1972 με τίτλο “Fais que ton rêve soit plus long que la nuit” και ήταν εμπνευσμένος από την εξέγερση των φοιτητών στη Γαλλία το 1968. Οι μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του δεν είχαν έρθει ακόμα, αλλά πολύ σύντομα το όνομα Vangelis θα αποκτούσε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, μέσα από τα soundtrack των ταινιών Chariots of Fire, Blade Runner, αλλά και της σειρά Cosmos, όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου.

Video Duration
2:38

Από την πιο πρόσφατη καριέρα του ξεχωρίζουν οι δίσκοι που εμπνεύστηκε από την εξερεύνηση του διαστήματος. Το 2001 έγραψε την συμφωνία “Mythodea” για την αποστολή της NASA στον Άρη. Το 2014 συνεργάστηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για να δημιουργήσει ένα δίσκο αφιερωμένο στην αποστολή Rosetta, η οποία κατάφερε για πρώτη φορά να προσεδαφίσει όχημα στην επιφάνεια ενός κομήτη. Το τελευταίο άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου ήταν το “Juno to Jupiter” και ήταν εμπνευσμένο από το διαστημόπλοιο Juno της NASA, το οποίο βρίσκεται γύρω σε τροχιά από τον Δία.

Θα κλείσουμε αυτό το άρθρο με τον μοναδικό τρόπο που ταιριάζει σε ένα τεράστιο μουσικό όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, τις δημιουργίες του. Σε μία σύντομη playlist συγκεντρώσαμε μερικά από τα κορυφαία μουσικά έργα του Vangelis.