Ανακαλύψτε λογοτεχνικούς θησαυρούς αποκλειστικά στην Public Βιβλιοθήκη

Περίληψη: Πόσες φορές σου έχει τύχει να ανακαλύψεις ένα μικρό θησαυρό και να μην πιστεύεις στα...

Πόσες φορές σου έχει τύχει να ανακαλύψεις ένα μικρό θησαυρό και να μην πιστεύεις στα μάτια σου; Και λέγοντας θησαυρό, δεν εννοούμε εκείνον στα βάθη του ωκεανού, αλλά εκείνον που μπορεί να εκτιμήσει μόνο ένας λάτρης της λογοτεχνίας.

Για λογοτεχνικούς θησαυρούς θα μιλήσουμε, λοιπόν, και συγκεκριμένα για τις εκδόσεις «Public Βιβλιοθήκη» που βρήκαμε αποκλειστικά στα ράφια του Public. Αποτελούν μια πρόταση βιβλίων, που αν και δεν είναι πολύ γνωστά στις μέρες μας, είχαν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον την εποχή που γράφτηκαν. Είναι διαχρονικές επιλογές που αξίζει να γνωρίσουμε και υπόσχονται να μας γοητεύσουν. Εμείς ξεχωρίσαμε τα τρία παρακάτω και θα σου πούμε και γιατί!

Ας ξεκινήσουμε με το βιβλίο με το οποίο εγκαινιάστηκε η σειρά «Public Classics» των εκδόσεων «Public Βιβλιοθήκη» και είναι το «Ο άνθρωπος που λεγόταν Πέμπτη». Γραμμένο από τον G. K. Chesterton και πρωτοδημοσιευμένο το 1908, είναι μια ανατρεπτική και πρωτοποριακή σε σύλληψη παραβολή. Μπορεί να χαρακτηριστεί κατασκοπικό θρίλερ, ψυχεδελική περιπέτεια δράσης ή αφηρημένη φιλοσοφική αλληγορία, αλλά και πάλι κάτι θα λείπει. Είναι τόσο μοναδικό, που καλύτερα να αποφύγουμε να το περιορίσουμε σε καλούπια. Δεν θα παραλείψουμε, όμως, ότι αποτελεί το πιο γνωστό έργο ενός συγγραφέα που μας μετέφερε στη βρετανική κοινωνία εκείνης της εποχής με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η γραφή του επηρεάστηκε (Charles Dickens , Oscar Wilde) και επηρέασε μεγάλους συγγραφείς (Neil Gaiman, Jorge Luis Borges) και αξίζει να τη γνωρίσουμε.

Και τώρα ας πάμε σε μια γυναίκα που λεγόταν… Γκέρτρουντ Μπελ και ήταν γνωστή ως η βασίλισσα της ερήμου. Η Αγγλίδα αρχαιολόγος, αραβολόγος, εξερευνήτρια, διπλωμάτης και κατάσκοπος, η γυναίκα που σχεδίασε τα σύνορα του σύγχρονου Ιράκ, είναι μια προσωπικότητα που κρύβει εμπειρίες που αξίζει να διαβαστούν. Η ιστορία της μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και για πρώτη φορά μεταφράστηκε τώρα στα ελληνικά. Είναι από εκείνα τα βιβλία που θαυμάζεις τη γυναικεία δύναμη και θα σε εμπνεύσει να ξεχωρίσεις σε ό,τι κάνεις.

Για το τέλος αφήσαμε την πολύ ιδιαίτερη ιστορία της «Αφροδίτης με τη γούνα». Μια ιστορία που αν και ανήκει στο μακρινό 1870, μοιάζει τόσο σύγχρονη. Στις σελίδες του βιβλίου, θα συναντήσεις έννοιες όπως ο «σαδομαζοχισμός» και θα διαβάσεις για έναν έρωτα που έχει τους δικούς του «παράξενους» όρους. Ο συγγραφέας αυτού του τόσο ασυνήθιστου (ιδιαίτερα για εκείνη την εποχή) έρωτα, Leopold von Sacher – Masoch έδωσε το όνομά του στη λέξη μαζοχισμό και δεν ξεχώρισε επειδή απλώς σόκαρε τους αναγνώστες. Κατάφερε να μιλήσει για τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα με έναν τρόπο ωμό και ταυτόχρονα πνευματικό, δημιουργώντας μια ιστορία που έγινε ταινία από τον Roman Polanski και έχει παρουσιαστεί σε αρκετές θεατρικές σκηνές τα τελευταία χρόνια.

Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο σπάνιας ομορφιάς και αξίας, οφείλετε να ρίξετε μια ματιά στις εκδόσεις «Public Βιβλιοθήκη».