Back to School: Βιβλία για να διαβάσουν και οι γονείς!

Περίληψη: Οι γονείς κάνουν κι αυτοί back to school, με best selling βιβλία που δίνουν τις δικές τους συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών κάθε ηλικίας.

Λίγες εβδομάδες μετά το πρώτο κουδούνι, μαθητές και γονείς καταστρώνουν τα τελικά σχέδια της νέας σχολικής χρονιάς. Εκτός από τα μαθήματα στο σχολείο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξένες γλώσσες, εξωσχολικές δραστηριότητες, χόμπι και μελέτη στο σπίτι. Εννοείται πως το τέλειο σχολικό πλάνο θέλει και εξωσχολικά βιβλία. Ήδη έχουμε μιλήσει για τα βιβλία που θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα. Με τους γονείς όμως τι γίνεται; Αν είσαι γονιός ξέρεις ότι η ανατροφή ενός παιδιού είναι ένα «ταξίδι» όμορφο όσο και δύσκολο. Τα κατάλληλα βιβλία στη βιβλιοθήκη σου θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. με πρακτικές συμβουλές και απαντήσεις στα βασικότερα ερωτήματα που σε απασχολούν.

«Καλώς ήρθες στο κλαμπ!» -  Helene The Illustrator

Είναι λογικό ο ερχομός ενός παιδιού στον κόσμο φέρνει μαζί του άγχος και στρες, ειδικά για τις γυναίκες που είναι πλέον μητέρες. Το βιβλίο «Καλώς ήρθες στο κλαμπ!» της Helene The Illustrator είναι μια χιουμοριστική περιήγηση σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της μητρότητας. Από την εγκυμοσύνη, μέχρι τη γέννηση και τους πρώτους μήνες του παιδιού στον κόσμο, το βιβλίο είναι γεμάτο σκέψεις, συμβουλές και χαριτωμένες εικονογραφήσεις για την πραγματικότητα του να είσαι μητέρα. Με ειλικρίνεια και άφθονο χιούμορ, η Helene The Illustrator περιγράφει το δικό της πρώτο χρόνο ως μητέρα, με στόχο καμία μαμά στον κόσμο να μην αισθάνεται μόνη.

back-to-school-vivlia-gia-goneis-01

«Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό» - Simone Davies

Αγάπη, σεβασμός, κατανόηση. Δε χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν αυτές οι αξίες στην ανατροφή ενός παιδιού. Πώς μπορούμε όμως πρακτικά να μεταδώσουμε αυτές τις αξίες στα παιδιά; Αξιοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της περίφημης μεθόδου Μοντεσσόρι, οι παιδαγωγοί Simone Davies και Junnifa Uzodike παρουσιάζουν στο βιβλίο τους «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μωρό» εργαλεία και τεχνικές που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις ανάγκες του παιδιού, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, να το βοηθήσουμε στην ανάπτυξή του, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή σχέση που θα μας συντροφεύει μια ζωή.

«Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου» - Philippa Perry

Η ευτυχία του παιδιού στην παιδική ηλικία και στην μετέπειτα ζωή τους, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα πρώτα ερεθίσματα που λαμβάνει από το οικογενειακό του περιβάλλον. Υπάρχει άραγε κάποια «πεπατημένη» που οδηγεί στην πολυπόθητη ευτυχία; Στο «Βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου» η αναγνωρισμένη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry προτείνει μια εναλλακτική προσέγγιση. Αντί να καταστρώσει το «τέλειο» πλάνο ανατροφής, η συγγραφέας παρουσιάζει, σε λιγότερες από 300 σελίδες, ένα σφαιρικό παιδαγωγικό «χάρτη» ώστε οι γονείς να χτίσουν τους «δικούς τους» ισχυρούς δεσμούς αγάπης με τα παιδιά, όποια και αν είναι η ηλικία τους.

back-to-school-vivlia-gia-goneis-02

«Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν» - Adel Faber

Οι καβγάδες ανάμεσα σε παιδιά και γονείς φαίνονται εκ πρώτης όψεως αναπόφευκτοι. Τα διαφορετικά θέλω, οι διαφορετικές αντιλήψεις για τον κόσμο και το ηλικιακό χάσμα δεν μπορούν παρά να δημιουργούν ένα «εκρηκτικό μείγμα». Για τους ειδικούς όμως, η βασική αιτία πίσω από τις οικογενειακές συγκρούσεις είναι η αναποτελεσματική επικοινωνία. Το βιβλίο «Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν και πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν» διδάσκει στους γονείς νέες επικοινωνιακές δεξιότητες και αποτελεσματικούς τρόπους για την επίλυση των συνηθέστερων προβλημάτων που οδηγούν, συχνά, σε καβγάδες. Από τη διαχείριση του θυμού μέχρι τη θέσπιση ορίων και την επιβολή της τιμωρίας, ο Adel Faber δείχνει πώς ο αμοιβαίος σεβασμός είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη σχέση.

«Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος» - Cara Natterson

Όπως φαντάζεσαι, οι οικογενειακοί καβγάδες έχουν την τάση να κορυφώνονται κατά την περιβόητη περίοδο της εφηβείας. Ένα ευαίσθητο στάδιο στη ζωή κάθε ανθρώπου, το οποίο δε μένει στατικό αλλά αλλάζει συνεχώς ακολουθώντας τους ρυθμούς της εποχής. Το βιβλίο «Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος» της Cara Natterson μιλά ανοιχτά και χωρίς ταμπού για όλα όσα απασχολούν σήμερα γονείς και εφήβους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη σεξουαλικότητα, τις σχέσεις και τις μεγάλες συναισθηματικές αλλαγές που φέρνει η εφηβεία.

back-to-school-vivlia-gia-goneis-04

«Σχολικός εκφοβισμός - Bullying» - Χριστίνα Ρασιδάκη

Ο σχολικός εκφοβισμός παραμένει ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας με θύματα παιδιά και εφήβους. Η διαχείριση του bullying είναι μια λεπτή και δύσκολη υπόθεση που συνεχίζει να προβληματίζει εκπαιδευτικούς και γονείς. Στο εκπαιδευτικό βιβλίο «Σχολικός εκφοβισμός - Bullying», η Χριστίνα Ρασιδάκη παρουσιάζει ένα πρακτικό οδηγό με αληθινά περιστατικά και αυθεντικά παραδείγματα διαλόγων για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών που βάλλονται αλλά και τη συνέτιση των παιδιών που ασκούν βία.

«Στο φάσμα του αυτισμού: Οδηγός καθημερινής επιβίωσης» - Elizabeth Verdick

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, ο αυτισμός στη χώρα μας περιβάλλεται ακόμα από «μύθους» και ανακρίβειες. Η Elizabeth Verdick στο «Φάσμα του αυτισμού: Οδηγός καθημερινής επιβίωσης» διαλύει αυτούς τους μύθους, παρουσιάζοντας τις αληθινές ιστορίες και εμπειρίες των παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς και όλους όσοι θέλουν να καταλάβουν καλύτερα τα παιδιά που μπορούν, με την κατάλληλη βοήθεια, να απολαύσουν μια ευτυχισμένη ζωή.

back-to-school-vivlia-gia-goneis-03

Βιβλία για όλη την οικογένεια στα Public!

Τώρα λοιπόν και οι γονείς είναι έτοιμοι να κάνουν το δικό τους... back to school. Όλα τα εκπαιδευτικά βιβλία για γονείς βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά στα ράφια του Public. Μαζί με ευφάνταστα βιβλία δημιουργικής απασχόλησης και προτάσεις βιβλίων για το πρώτο αναγνωστικό ταξίδι των παιδιών.

Καλή ανάγνωση!