Γιορτή της Μητέρας: Οι millennial συγγραφείς εξερευνούν τη μητρότητα

Περίληψη: Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας διαβάζουμε millennials συγγραφείς που επανεξετάζουν την έννοια της μητρότητας μέσα από τη ματιά των γυναικών!

Μητρότητα. Μια έννοια που συζητείται και αναλύεται από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας. Ωστόσο ακόμα και σήμερα παραμένει μια λέξη διφορούμενη, με διαφορετικές ερμηνείες που γεννούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα. Πώς μια γυναίκα γίνεται μητέρα; Πώς προετοιμάζεται για τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη ζωή της; Ποιο ρόλο καλείται να αναλάβει αφότου φέρει στον κόσμο έναν νέο άνθρωπο; Η κάθε εποχή έρχεται να προσθέσει τους δικούς της προβληματισμούς. Οι millennial συγγραφείς αναλαμβάνουν με τα βιβλία τους να διερευνήσουν τα όρια της παραδοσιακής μητρότητας, αλλά και τον τρόπο που αυτή αλλάζει, επαναπροσδιορίζεται και βιώνεται σήμερα από γυναίκες και θηλυκότητες σε όλο τον κόσμο.

Η μητρότητα μέσα από τα βιβλία των millennial συγγραφέων

Φυσικά, η λογοτεχνική εξερεύνηση της μητρότητας δεν ξεκινά από τη Gen Y. Διάσημες συγγραφείς έχουν μιλήσει στο παρελθόν για το ρόλο της μητέρας και το πώς αυτός ορίζεται και διαμορφώνεται μέσα από την ίδια την κοινωνία. Ας θυμηθούμε για παράδειγμα τη Deborah Levy με το ριζοσπαστικό The Cost of Living, ή τη βραβευμένη με Nobel Toni Morrison, η οποία με το σπαρακτικό Beloved μίλησε ανοικτά για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα και μητέρα. Η νέα γενιά συγγραφέων υιοθετεί στα έργα της αυτή την ειλικρίνεια και μας καλεί λίγο πριν τη Γιορτή της Μητέρας, να γνωρίσουμε, να προβληματιστούμε και να ταυτιστούμε με κάθε γυναίκα που γίνεται μαμά.

Burnt Sugar - Avni Doshi

«Θα έλεγα ψέµατα αν ισχυριζόµουν ότι η δυστυχία της μητέρας µου δεν µου έχει προκαλέσει ποτέ ευχαρίστηση». Στο βραβευμένο μυθιστόρημα Burnt Sugar, η Avni Doshi «τάραξε τα νερά» προσφέροντας μια αφοπλιστικά ειλικρινή εικόνα πάνω στη σχέση μητέρας-κόρης. Παίρνοντας απόσταση από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί γονεϊκότητας, η Αμερικανίδα συγγραφέας με ρίζες από την Ινδία, θέτει καυστικά ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο της μητρότητας στις ζωές των γυναικών, αλλά και το πόσο στα αλήθεια γνωρίζουμε τις σκοτεινές πλευρές των κοντινών μας ανθρώπων. Το δεύτερο μυθιστόρημα της Avni Doshi κυκλοφορεί και στα ελληνικά, ενώ το 2020 βρέθηκε στη shortlist του Booker Prize.mitrothta-millenial-syggrafeis-01

Blue Ticket - Sophie Mackintosh

Η Sophie Mackintosh είναι μία από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της millennial βρετανικής λογοτεχνίας. Πατώντας πάνω στην λογοτεχνική παράδοση του George Orwell και του Aldous Huxley, το Blue Ticket είναι ένα δυστοπικό όσο και βαθιά φεμινιστικό έργο. Αφήνοντας αιχμές για την ελεύθερη βούληση, το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση και την ουσία της μητρότητας, η Ουαλή συγγραφέας πλάθει έναν ανατριχιαστικό κόσμο, όπου το μέλλον των γυναικών ορίζεται από το ίδιο το «σύστημα», μέσω μιας απλής κλήρωσης. Ο μπλε κλήρος απαγορεύει στην Calla να κάνει ποτέ παιδιά, η ηρωίδα όμως αποφασίζει να αμφισβητήσει τη δύναμη του, ξεκινώντας ένα καθηλωτικό ταξίδι προς τη χειραφέτηση.  

The Mothers - Brit Bennett

Από το λογοτεχνικό της κιόλας ντεμπούτο, η Brit Bennett κατάφερε να κερδίσει μια θέση στη λίστα με τις πιο ανατρεπτικές συγγραφείς των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ. Στο μυθιστόρημα The Mothers, η Αμερικανίδα απορρίπτει τα κλισέ ενός τυπικού coming-of-age novel. Μια εγκυμοσύνη έρχεται απρόσμενα να κλονίσει τη ζωή της ηρωίδας Nadia Turner όσο εκείνη, έφηβη ακόμα, προσπαθεί να σταθεί όρθια απέναντι στον εαυτό της, το βάρος της μητρότητας, τα κοινωνικά πρέπει και τη μισαλλοδοξία. Ένα μόνιμο «τι θα γινόταν αν» μαστίζει το μυαλό της, καθώς τα χρόνια περνούν και το αίσθημα του αμετάκλητου γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Συγκινητικό όσο και τρυφερό, το μυθιστόρημα της Brit Bennett δε χρειάστηκε πολύ για να γίνει best seller, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές. 

Milk Blood Heat - Dantiel W. Moniz

Μια μαθήτρια γυμνασίου αναρωτιέται αν είναι διαφορετική από τη λευκή κολλητή της. Μια γυναίκα αναζητά τρόπους να ξεπεράσει σωματικά και ψυχολογικά την αποβολή της κόρης της. Μια έφηβη αποφασίζει να απομακρυνθεί από την εκκλησία της οικογένειάς της, η οποία την κατηγορεί πως φλερτάρει με τον διάβολο. Στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Dantiel W. Moniz συνθέτει ένα μωσαϊκό από ιστορίες διαφορετικών γυναικών, οι οποίες στοχοποιούνται και βάλλονται ακριβώς επειδή τυγχάνει να είναι γυναίκες. Σκληρό όσο και πνευματώδες, το Milk Blood Heat μιλά χωρίς περιστροφές για τις διακρίσεις, τη μητρότητα, την απώλεια, τη χαμένη αθωότητα, και το ασφυκτικό περιβάλλον των μεγάλων μητροπόλεων.

mitrothta-millenial-syggrafeis-02

The Stars Are Not Yet Bells - Hannah Lillith Assadi

Οι προκλήσεις της μητρότητας και τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες ξεπερνούν κατά πολύ την δική μας εποχή. Με το βιβλίο της The Stars Are Not Yet Bells, η Hannah Lillith Assadi μας μεταφέρει στις ΗΠΑ, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπό τη σκιά του πολέμου, η νεαρή Elle πιστεύει πως ο γάμος της με τον πλούσιο Simon, θα τη βγάλει από το προσωπικό της αδιέξοδο. 50 χρόνια μετά, η νόσος του Alzheimer προσβάλλει την Elle. Παλεύοντας πλέον με τη λήθη, η Elle προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και την ιστορία της ζωής της. Μια ιστορία που φέρει τα σημάδια από την επιπολαιότητα της νεότητας, τις ευθύνες του να είσαι μητέρα και το πικρό αίσθημα ενός ανεκπλήρωτου έρωτα.

Η Γιορτή της Μητέρας θέλει το βιβλίο της

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, υπάρχει μια μέρα ειδικά αφιερωμένη στις μαμάδες όλου του κόσμου. Φέτος, η Γιορτή της Μητέρας έρχεται στις 14 Μαίου, και ένα βιβλίο είναι ο τέλειος τρόπος για να εκφράσεις την αγάπη σου. Στα ράφια μας σε περιμένουν εκατοντάδες προτάσεις για να διαλέξεις αυτή που θα γεμίσει την ερχόμενη Κυριακή με χαρά και χαμόγελα. Γιατί, καλή η κάρτα και τα λουλούδια, αλλά όπως και να το κάνουμε το βιβλίο είναι πάντα διαφορετικό!