Book to ride: Γυρίζουμε τον κόσμο αγκαλιά με ένα βιβλίο & ένα quiz!

Περίληψη: Ανάμεσα στα resolutions της νέας χρονιάς είναι και να γυρίσουμε τον κόσμο διαβάζοντας. Ανακαλύπτουμε 12 λογοτεχνικούς προορισμούς μαζί μ' ένα quiz έκπληξη!

Θα έχεις ακούσει να λένε πόσα κοινά μοιράζονται μεταξύ τους ταξίδια και βιβλία. Και τα δύο ανοίγουν διάπλατα το νου, μας συστήνουν σε μακρινούς πολιτισμούς και μας επιτρέπουν να περιηγηθούμε στο παρελθόν ή ακόμα και στο άγνωστο μέλλον. Εξάπτουν τη φαντασία και μας βοηθούν στο να ανακαλύψουμε πραγματικά τον εαυτό μας και τον κόσμο. Ξέρεις την αδυναμία που τρέφουμε για το καλό βιβλίο. Γι’ αυτό καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά με ένα λογοτεχνικό ταξίδι σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Τι λες; Θα ταξιδέψεις μαζί μας;

book-to-ride-quiz-01

Χειμώνας στη Βρετανία και τις ακτές της Ιρλανδίας!

Ξεκινάμε το ταξίδι μας αυτό τον Ιανουάριο με πρώτο σταθμό τη Βρετανία. Η Γηραιά Αλβιόνα φημίζεται για τη πλούσια λογοτεχνική της παράδοση. Από τα πρώτα αγγλοσαξονικά έπη μέχρι τα μεγάλα μυθιστορήματα του ύστερου μοντερνισμού, οι Βρετανοί συγγραφείς άφησαν πίσω τους έργα που αξίζουν να λέγονται διαχρονικά. Τα θεατρικά του William Shakespeare, η βικτωριανή πραγματικότητα του Charles Dickens, οι φανταστικοί κόσμοι του J.R.R Tolkien, οι εφιαλτικές δυστοπίες του George Orwell και οι σατιρικές ιστορίες του Jonathan Coe δε σταματούν να μας εκπλήσσουν, να μας συναρπάζουν και να μας νουθετούν.

Τον Φεβρουάριο διασχίζουμε τη θάλασσα στα δυτικά, με προορισμό την καταπράσινη Ιρλανδία. Η κέλτικη παράδοση της Ιρλανδίας άφησε το δικό της στίγμα στην αγγλόφωνη λογοτεχνία μέσα από μια κληρονομιά διάσημης σε όλο τον κόσμο. Το μυθιστορηματικό μεγαλείο του James Joyce, η ατρόμητη πένα του Oscar Wilde, η αστείρευτη φαντασία του C.S. Lewis και η ιστορική ματιά του John Banville μας έχουν χαρίσει φημισμένα έργα που αξίζει να διαβάσεις.

Ανοιξιάτικο ταξίδι από το Βερολίνο έως τη Μόσχα!

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης μας φέρνει στη Γερμανία. Στο κοσμοπολίτικο Βερολίνο ανακαλύπτουμε την «καρδιά» της κεντροευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Τους φιλοσοφικούς στοχασμούς του Hermann Hesse, την επαναστατική ζέση του Karl Marx, τα συγκινητικά έργα του Hans Fallada, φτάνοντας μέχρι το σήμερα και τα εθιστικά αστυνομικά θρίλερ του Sebastian Fitzek.

book-to-ride-quiz-02

Τον Απρίλιο η φύση ξαναγεννιέται, τι θα έλεγες λοιπόν για ένα ρομαντικό περίπατο στους δρόμους του Παρισιού. Στα ανατρεπτικά βιβλία των Γάλλων συγγραφέων πρωταγωνιστούν ο έρωτας, η ελευθερία, η αντίσταση και τα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης. Αρκεί να θυμηθούμε τα «Άνθη του Κακού», τον «Ξένο» , το «Δεύτερο Φύλο». Έργα που μίλησαν για τον άνθρωπο όπως κανέναν άλλο.

Το Μάιο (ξανα)διαβάζουμε ιστορίες από το Βορρά. Η παγκόσμια λογοτεχνία χρωστάει τα μέγιστα στον πλούτο της ρωσικής λογοτεχνίας, τα έργα της οποίας επαναπροσδιόρισαν το μυθιστόρημα, την ποίηση και το θέατρο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως κάθε βιβλιοθήκη είναι ελλιπής χωρίς τα κλασικά αριστουργήματα του Ντοστογιέφσκι, του Γκόγκολ, του Τσέχωφ, του Τολστόι και τόσων άλλων μεγάλων συγγραφέων.

Καλοκαίρι στο απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου!

Την πιο φωτεινή και ζεστή εποχή του χρόνου δε θα μπορούσαμε παρά να περιηγηθούμε στη σύγχρονη λογοτεχνία της Μεσογείου. Το Ιούνιο λέμε «vamos a España»! Ταξιδεύουμε από τη Χώρα των Βάσκων μέχρι την Ανδαλουσία με τις wholesome ιστορίες της Monica Gutierrez, τις ερωτικές περιπέτειες της Elena Armas και τα εμπνευσμένα από την ιστορία μυθιστορήματα του Jaume Cabré.

Συνεχίζουμε ανατολικά με φόντο την πανέμορφη Ιταλία. Τον Ιούλιο βάζουμε στη reading list αφηγήσεις γύρω από τη σύγχρονη κοινωνία αλλά και ιστορίες που μας κάνουν να σκεφτόμαστε. Από τα συναρπαστικά romance tropes της Ali Hazelwood, μέχρι τις φιλοσοφικές πραγματείες του Umberto Eco και τα διάσημα μυθιστορήματα που μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη.

book-to-ride-quiz-03

Κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο πλάι στο κύμα είναι ευκαιρία να ανακαλύψουμε πολυσυζητημένους Έλληνες συγγραφείς. Αφήνουμε – για λίγο - στην άκρη τους κλασικούς και ταξιδεύουμε στον κόσμο των νέων λογοτεχνών. Περιπλανιόμαστε στο παρελθόν με τα μυθιστορήματα του Ισίδωρου Ζουργού, ανακαλύπτουμε την άλλη όψη της ελληνικής επαρχίας με την ασυνήθιστη ιστορία του Μιχάλη Αλμπάτη και γελάμε με το καρναβαλικό πορτραίτο της σύγχρονης Ελλάδας που συνθέτει ο Χρήστος Χωμενίδης.

Φθινόπωρο από την Ιαπωνία έως την Αμερική

Το Σεπτέμβριο υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με ιστορίες από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Έντονες ανησυχίες, ενδόμυχες σκέψεις και νοσταλγία για το παρελθόν χαρακτηρίζουν πολλά από τα βιβλία της νέας γενιάς συγγραφέων. Δίπλα στα πολυβραβευμένα βιβλία του Haruki Murakami, βρίσκουμε τα αλληγορικά διηγήματα της Hiro Arikawa, και τα συγκινητικά μυθιστορήματα του νομπελίστα Kazuo Ishiguro.

Από τον στωικό χαρακτήρα της ιαπωνικής λογοτεχνίας, περνάμε στη φλογερή γραφή των Χιλιανών λογοτεχνών. Λίγοι συγγραφείς κατάφεραν να μιλήσουν στους αναγνώστες με το πάθος του Pablo Neruda, την τρυφερότητα του Luis Sepúlveda και το θάρρος του Pedro Lemebel. Ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος σε αυτούς.

Τον Νοέμβριο βάζουμε πλώρη για την Αργεντινή. Όπως και οι Αργεντίνοι έτσι και η λογοτεχνία της ακροβατεί ανάμεσα στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Το παρελθόν και το σήμερα. Σε αυτό το ταξίδι συναντάμε την αντισυμβατική γραφή του Julio Cortázar, την ψυχογραφική μαεστρία του Ernesto Sabato, και φυσικά την εμβληματική πραγματεία του Borges πάνω στο τάνγκο.

book-to-ride-quiz-04

Τι ταξίδι θα ήταν αυτό χωρίς μια στάση στις ΗΠΑ; Ο Δεκέμβριος είναι αφιερωμένος σε περιπέτειες και μύθους από την αμερικανική ενδοχώρα. Modern classics και φανταστικά βιβλία από σύγχρονους λογοτέχνες σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Δε μπαίνουμε καν στον πειρασμό να ξεχωρίσουμε κάποια από αυτά. Όποιο και αν είναι το αγαπημένο σου λογοτεχνικό είδος, να είσαι βέβαιος πως εδώ θα βρεις το επόμενο βιβλίο που θα αγαπήσεις.

Και ένα quiz για γεωγραφόφιλους

Books to ride αλλά και quiz για να εμβαθύνεις τις γνώσεις σου. Αλήθεια πόσο καλός ήσουν στο μάθημα της γεωγραφίας; Εμείς φτιάξαμε ένα quiz για να σε βοηθήσουμε να δώσεις την απάντηση αμερόληπτα και με ειλικρίνεια. Κάνε λοιπόν το quiz που ετοιμάσαμε και πες μας πόσο «γεωγραφόφιλος» πραγματικά είσαι!