Books around the world: Vamos για Αργεντινή!

Περίληψη: Το σημερινό μας λογοτεχνικό ταξίδι έχει προορισμό τη μαγευτική Αργεντινή. Ανακάλυψε μοναδικά βιβλία της αργεντίνικης λογοτεχνίας!

Αργεντινή. Η χώρα του ποδοσφαίρου, του τάνγκο των gauchos και των τεράστιων πεδιάδων. Συνδυάζοντας τις ευρωπαϊκές επιρροές με την παράδοση της Λατινικής Αμερικής, η λογοτεχνία της Αργεντινής εντυπωσιάζει για τον ξεχωριστό της χαρακτήρα. Συγγραφείς όπως ο José Hernández, ο Roberto Arlt, ο Jorge Luis Borges, ο Julio Cortázar, ο Manuel Puig και ο Juan José Saer συγκαταλέγονται στους εμβληματικότερους εκπροσώπους της ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Πάμε να δούμε μερικά κορυφαία κλασικά αλλά και σύγχρονα βιβλία!

Ξεκινάμε το σημερινό μας ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο της αργεντίνικης λογοτεχνίας, με «Το βιβλίο των φανταστικών όντων» του Jorge Luis Borges.  Στο «Βιβλίο των φανταστικών όντων», ο κατά γενική ομολογία σπουδαιότερος Αργεντινός συγγραφέας κάνει ένα οδοιπορικό στις μυθολογίες και τις λογοτεχνίες του κόσμου με «όχημα» 100 και πλέον φανταστικά πλάσματα. Ο μινώταυρος, η λερναία ύδρα, οι βαλκυρίες, ο δράκοντας και ο ουροβόρος είναι μόνο μερικά από τα μυθικά πλάσματα που παρελαύνουν στο σπουδαίο έργο του Borges, οδηγώντας τον συγγραφέα σε μια βαθιά στοχαστική αναζήτηση με θέμα το μεγαλείο της ανθρώπινης φαντασίας.

Ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της αργεντίνικης πεζογραφίας, ο Julio Cortázar έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στη λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία. Το μυθιστόρημα «Κουτσό» κατάφερε να ανοίξει νέους ορίζοντες και δίκαια θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα της δεκαετίας του ’60. Αντισυμβατικό, πρωτοποριακό, δαιδαλώδες, συναρπαστικό και δεκάδες άλλα επίθετα συνοδεύουν συχνά το αντιμυθιστόρημα του Cortázar, το οποίο ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει όπως εκείνος θέλει. Στο «Κουτσό» ο Αργεντινός συγγραφέας απελευθερώνει τον αναγνώστη από τους περιορισμούς της γραμμικής αφήγησης και τον καλεί σε μια «αέναη αναζήτηση μέσα από αναπάντητα ερωτήματα».

books-around-the-world-argentinh-02

Εκτός από τον Jorge Luis Borges και τον Julio Cortazar, η λογοτεχνία της Αργεντινής οφείλει τα μέγιστα στο έργο του Ernesto Sabato. Το «Περί ηρώων και τάφων» είναι το δεύτερο από τα μόλις τρία μυθιστορήματα του συγγραφέα. Στάθηκε όμως ικανό να τον κατατάξει στις καλύτερες πένες της Λατινικής Αμερικής. Με φόντο την ταραχώδη Αργεντινή της δεκαετίας του ‘50, το magnum opus του Ernesto Sabato είναι ένα καθηλωτικό, παρανοϊκό, οριακά καφκικό μυθιστόρημα, όπου οι δυναμικές μεταξύ των χαρακτήρων αντικατοπτρίζουν τις σκοτεινότερες πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού.

Η λογοτεχνία της Αργεντινής δεν έχει να παρουσιάσει μόνο το έργο μεγάλων κλασικών, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μια αναγέννηση με νέους λογοτέχνες που έχουν κερδίσει το αναγνωστικό κοινό διεθνώς. Μια από αυτούς είναι η Samanta Schweblin. Η Αργεντινή συγγραφέας έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία λογοτεχνίας ενώ τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Από το συγγραφικό έργο της Samanta Schweblin, ξεχωρίζει το «Επτά άδεια σπίτια». Στη συλλογή διηγημάτων της Schweblin διαβάζουμε επτά ιστορίες με κοινό παρονομαστή τα σπίτια και πιο συγκεκριμένα τα άδεια σπίτια. Μεταφορικά άδεια, τα σπίτια στα επτά διηγήματα αντανακλούν την ψυχοσύνθεση των ενοίκων, οι οποίοι άγονται και φέρονται από το αίσθημα της κενότητας, της απελπισίας, των ενοχών και του φόβου. Το «Επτά άδεια σπίτια» είναι ένα βαρύ αλλά ταυτόχρονα διαφωτιστικό ανάγνωσμα γύρω από το σύγχρονο άνθρωπο.

Μια συγγραφέας που χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο εντός όσο και εκτός της Λατινικής Αμερικής είναι η Claudia Piñeiro. Στο μυθιστόρημα «Η Ελένα ξέρει», η Claudia Piñeiro συνθέτει μια μοναδική ιστορία που συνδυάζει το crime fiction με την ηθική και την αναζήτηση της ατομικής ελευθερίας. Στο μυθιστόρημα της πολυβραβευμένης συγγραφέως, βλέπουμε τις προσπάθειες της άρρωστης Ελένα να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από το θάνατο της κόρης της. Μέσα από τα μάτια της ηρωίδας, η Claudia Pineiro καταπιάνεται με το πνεύμα του αυταρχισμού, την αδιαφορία της γραφειοκρατίας, και την υποκρισία της σύγχρονης κοινωνίας. Το μυθιστόρημα έχει γίνει διεθνές best seller ενώ έφτασε στη shortlist του φετινού International Booker Prize.

Το σημερινό λογοτεχνικό ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Αν θες να γνωρίσεις και άλλους συναρπαστικούς λογοτεχνικούς προορισμούς και να βρείς ακόμα περισσότερες προτάσεις σε βιβλία μείνε συντονισμένος στο Public Blog.