International Booker Prize 2022: Νικητής το "Tomb of Sand"!

Περίληψη: Το φετινό International Booker Prize απονεμήθηκε στo μυθιστόρημα "Tomb of Sand" της Geetanjali Shree. Μάθε τα πάντα για το βιβλίο της Ινδής συγγραφέως!

Με μεγάλο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η τελετή απονομής του φετινού International Booker Prize. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ινδή Geetanjali Shree για το συναρπαστικό μυθιστόρημα “Tomb of Sand”. Από το 2005 το International Booker Prize απονέμεται σε ξεχωριστά μυθιστορήματα από όλο τον κόσμο που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Το βραβείο-θεσμός, θεσπίστηκε με στόχο να φέρει το αναγνωστικό κοινό σε επαφή με συγγραφείς και βιβλία που έχουν γραφτεί σε γλώσσες εκτός της αγγλικής. Το ”Tomb of Sand”, το τρίτο μυθιστόρημα της Geetanjali Shree, είναι το πρώτο έργο γραμμένο στα χίντι που κερδίζει το περίφημο βραβείο λογοτεχνίας.  

Ο αναγνωρισμένος μεταφραστής και πρόεδρος της επιτροπής των κριτών, Frank Wynne, δήλωσε για το βιβλίο: «Η επιτροπή αποφάσισε να επιλέξει παμψηφεί το έργο της Geetanjali Shree. Η συγγραφέας καταπιάνεται με ζητήματα όπως ο θάνατος, το πένθος και η απώλεια τα οποία και φέρνει μαζί συνθέτοντας μια αξιοθαύμαστη πολυφωνία. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστα πληθωρικό και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικο βιβλίο παρά τη βαριά του θεματολογία». Από την πλευρά της, η νικήτρια του International Booker Prize 2022 δήλωσε: «Το βραβείο δεν αφορά μόνο εμένα, ως άτομο. Εκπροσωπώ μια γλώσσα και μια κουλτούρα και αυτή η αναγνώριση αναδεικνύει ολόκληρο τον κόσμο της χίντι λογοτεχνίας αλλά και της ινδικής λογοτεχνίας στο σύνολό της».

Η τελική εξάδα του φετινού International Booker Prize, ήταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου γυναικεία υπόθεση. Εκτός από την Geetanjali Shree, το βραβείο διεκδίκησαν η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πολωνή Olga Tokarzuk (“The Books Of Jacob”), η Γιαπωνέζα Mieko Kawakami (“Heaven”), η Αργεντινή Claudia Piñeiro (“Elena Knows”), η Νοτιοκορεάτισσα Bora Chung (Cursed Bunny) και ο Νορβηγός Jon Fosse (A New Name: Septology VI-VII).

Tomb of Sand: Το νέο αριστούργημα της χίντι λογοτεχνίας

Στο “Tomb of Sand” βλέπουμε τις περιπέτειες της 80χρονης Ma, η οποία απροσδόκητα αποκτά μια νέα και άκρως αντισυμβατική ζωή. Μετά το θάνατο του άντρα της η βασική ηρωίδα του βιβλίου αποφασίζει να πάει «κόντρα» στον κομφορμισμό και τον καθωσπρεπισμό της παραδοσιακής ινδικής κοινωνίας. Προς έκπληξη της οικογένειάς της, η Ma αποφασίζει να ταξιδέψει στο Πακιστάν όπου έζησε τα εφηβικά της χρόνια. Εκεί έρχεται αντιμέτωπη με το ανεπούλωτο τραύμα που άφησε στην ίδια η Διχοτόμηση της Ινδίας ενώ παράλληλα ανακαλύπτει εκ νέου τι σημαίνει να είσαι μητέρα, κόρη, γυναίκα και φεμινίστρια.

Στο νέο της μυθιστόρημα, η Geetanjali Shree αγγίζει ποικίλα ζητήματα. Μέσα από τα μάτια της Ma βλέπουμε τον αντίκτυπο της ιστορίας στον άνθρωπο, τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, την πανανθρώπινη αναζήτηση της ταυτότητας και την ανάγκη του «ανήκειν». Η βραβευμένη Ινδή συγγραφέας δε διστάζει επίσης να διαμαρτυρηθεί με την πένα της ενάντια σε κάθε λογής «σύνορα» που χωρίζουν χώρες, λαούς, πιστούς και φύλα.international-booker-prize-tomb-of-sand-01

Geetanjali Shree: Ποια είναι η νικήτρια του φετινού International Booker Prize

Η Geetanjali Shree, γεννήθηκε στην περιοχή Mainpuri της Ινδίας το 1957. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες εκπροσώπους της χίντι λογοτεχνίας. Η συγγραφέας του “Tomb of Sand” έχει γράψει άλλα δύο μυθιστορήματα και αρκετά διηγήματα. Τα έργα της έχουν κερδίσει υποψηφιότητες για πολλά ινδικά και διεθνή λογοτεχνικά βραβεία, ενώ τα μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα σερβικά και τα κορεατικά.

Σύμφωνα με την ίδια, τα λιγοστά αγγλικά βιβλία για παιδιά που είχε στη διάθεσή της όταν ήταν μικρή, την έκαναν να αγαπήσει τα χίντι. Αγαπημένα βιβλία της Geetanjali Shree είναι τα διάσημα σανσκριτικά έπη “Mahabharata” και “The Bhagavad Gita” καθώς και το καθηλωτικό “Things Fall Apart” του Chinua Achebe.

Για να μην χάσεις καμία είδηση από τα μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία της χρονιάς, αλλά και το χώρο του βιβλίου γενικότερα, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!