Εφηβική λογοτεχνία: Μυθιστορήματα για τη νέα (σχολική) χρονιά

Περίληψη: Μέσω της λογοτεχνίας οι έφηβοι αποκομίζουν πολλά οφέλη, τα οποία τους βοηθούν να προοδεύσουν. Ανακάλυψε 10 μυθιστορήματα που κάθε έφηβος πρέπει να διαβάσει!

Καθώς η σχολική χρονιά ξεκινά, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για τους εφήβους να αρχίσουν ένα καινούργιο βιβλίο! Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, λόγω του διαβάσματος που έχουν για το σχολείο, αλλά η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην καθημερινότητα των παιδιών και βοηθά τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. Το διάβασμα όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να χαλαρώσουν ξεφεύγοντας για λίγο, αλλά ενισχύει επίσης το λεξιλόγιό τους, βελτιώνει το γραπτό τους λόγο και τα εμπνέει. Επιλέξαμε λοιπόν 10 φανταστικά εφηβικά βιβλία που θα ψυχαγωγήσουν, θα εμπνεύσουν, και θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.

Μυθιστορήματα που θα εξιτάρουν τη σκέψη

Μέσα από κλασικά και σύγχρονα-κλασικά μυθιστορήματα τα παιδιά θα γνωρίσουν καθολικές ιδέες και θα αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Με το κατάλληλο βιβλίο, το οποίο θα φέρει τους εφήβους πρόσωπο με πρόσωπο με σημαντικά ερωτήματα, οι νεαροί αναγνώστες μπορούν να διαμορφώσουν σημαντικά κομμάτια του χαρακτήρα τους. Βιβλία όπως τα:

  • Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν: Η Φράνσι Νόλαν είναι ένα νεαρό κορίτσι που μεγαλώνει στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν στις αρχές του 20ού αιώνα. Μέσα από το βιβλίο ακολουθούμε την πορεία της από την παιδική ηλικία μέχρι την εφηβεία. Διαβάζοντάς το βιώνουμε μαζί τις δυσκολίες της οικογένειάς της, και καταλαβαίνουμε απόλυτα την επιθυμία της για μόρφωση και τα όνειρά της για μια καλύτερη ζωή. Το μυθιστόρημα αυτό βοηθά τους νεαρούς αναγνώστες να εκτιμήσουν την εκπαίδευση και να πιστέψουν στις ικανότητές τους.
  • Brave New World: Το κλασικό δυστοπικό μυθιστόρημα του Aldous Huxley διαδραματίζεται σε μια φουτουριστική κοινωνία όπου οι άνθρωποι είναι γενετικά τροποποιημένοι, εξαρτημένοι, και ελέγχονται από ένα φάρμακο το οποίο καταστέλλει τα συναισθήματα και την ατομικότητα. Ήρωας του έργου είναι ο Bernard Marx ο οποίος αισθάνεται εκτός τόπου και χρόνου σε αυτόν τον απόλυτα ελεγχόμενο κόσμο. Η αφήγηση ενθαρρύνει την κριτική σκέψη και προκαλεί παιδιά να αναλογιστούν το ρόλο της τεχνολογίας στη ζωή μας και την αξία της αναζήτησης της ευτυχίας.
  • Before the Coffee Gets Cold: Από τη δυστοπία περνάμε στον μαγικό ρεαλισμό και ένα καφέ του Τόκιο που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο. Η ιστορία επικεντρώνεται σε τέσσερα άτομα. Ο καθένας κάνει το ταξίδι για να αντιμετωπίσει ανεπίλυτα συναισθήματα, να ξαναβρεθεί με αγαπημένα πρόσωπα ή να αναζητήσει ένα οριστικό τέλος σε ζητήματα που έμειναν στη μέση. Μέσα από τις επιλογές των κεντρικών χαρακτήρων, το βιβλίο τονίζει τη σημασία του να εκτιμούμε το παρόν και κάθε στιγμή που έχουμε με τους γύρω μας.

Βιβλία μυστηρίου που λατρεύουν οι έφηβοι

Η επόμενη κατηγορία βιβλίων για εφήβους που θα δούμε είναι τα βιβλία μυστηρίου. Μέσα από αυτό το είδος, οι νεαροί αναγνώστες έρχονται σε επαφή με ένα λογοτεχνικό είδος που μπορεί να τα συνεπάρει και να τα κάνει να αγαπήσουν το διάβασμα για πάντα. Παράλληλα, τα βιβλία μυστηρίου προάγουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συχνά εξερευνούν θέματα όπως η ηθική και η δικαιοσύνη, γεγονός που βοηθάει στην ανάπτυξη των αξιών των παιδιών. Ας δούμε δύο εξαιρετικά μυστήρια λοιπόν!

  • Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια: Εδώ οι αναγνώστες θα γνωρίσουν την ιστορία της 17-χρονης Πιπ Φιτζ-Αμόμπι, η οποία αποφασίζει να εξιχνιάσει μία υπόθεση δολοφονίας που όλοι θεωρούσαν πως έχει κλείσει. Και όσο εξερευνά, ανακαλύπτει όλο και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως η υπόθεση είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι όλοι πιστεύουν. Η Πιπ είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει την αλήθεια, όσα εμπόδια κι αν αντιμετωπίσει. Κι αν ο δολοφόνος είναι ακόμα ζωντανός, τότε σίγουρα έχει σκοπό να βάλει πολλά εμπόδια!
  • Ένας από εμάς λέει ψέματα: Αγωνία, δράμα, θάνατος, και η αγχώδης και γεμάτη μυστικά καθημερινότητα των μαθητών ενός Λυκείου. Συστατικά που κάνουν πολύ εύκολα κατανοητό γιατί αυτό το βιβλίο λατρεύεται από εφήβους. Το μυθιστόρημα συνδυάζει τη δράση ενός κλασικού whodunit με τη δυναμική της μαθητικής ζωής. Ταυτόχρονα διερευνά θέματα ταυτότητας, ανατρέπει στερεότυπα και θέτει σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν γονείς και παιδιά, όπως η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή των παιδιών.

Young adult βιβλία που προτείνουμε ανεπιφύλακτα

Τα βιβλία για εφήβους και νεαρούς ενηλίκους είναι επίσης μία κατηγορία που αξίζει να ανακαλύψουν τα μεγαλύτερα παιδιά. Μέσα από young adult μυθιστορήματα οι έφηβοι μπορούν να εξερευνήσουν θέματα ταυτότητας και συμπερίληψης από την ασφάλεια των σελίδων και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς χαρακτήρες, καλλιεργώντας την ενσυναίσθησή τους. Δύο κορυφαία βιβλία του είδους που θα μπορούσαν να διαβάσουν τα παιδιά είναι τα:

  • Ελπίζω κάποιος να με ακούει: Σε αυτό το βιβλίο πρωταγωνιστεί η Φράνσις, μία φοιτήτρια ενός κορυφαίου πανεπιστημίου, στο οποίο πάλευε για χρόνια να περάσει. Μόνο που πίσω από το προσωπείο της τέλειας μαθήτριας κρύβεται μία προσωπικότητα άγνωστη στους γύρω της, την οποία βγάζει στην επιφάνεια η γνωριμία της με τον Άλεντ. Η φιλία τους θα θέσει υπό αμφισβήτηση όλα όσα νόμιζε ότι γνώριζε για τον εαυτό της η Φράνσις, βάζοντας το μέλλον της σε διαφορετική τροχιά. Τα παιδιά θα ταυτιστούν αμέσως με τους χαρακτήρες, σε ένα μυθιστόρημα που προσφέρει μία συγκινητική, αυθεντική και στοχαστική ιστορία για τη φιλία, την ταυτότητα, την αυτογνωσία, και την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την πίεση για ακαδημαϊκή επιτυχία.
  • Διαλυμένο κορίτσι: Το βιβλίο αυτό έχει αγαπηθεί από το #BookTok. Υποπτευόμαστε πως αυτό συνέβη γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα «ωμό» μυθιστόρημα που πραγματεύεται δύσκολα θέματα με ευαισθησία και ειλικρίνεια, καθιστώντας το ένα εξαιρετικά επιδραστικό ανάγνωσμα για εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Το έργο περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της Τσάρλι, η οποία παλεύει με τις τραυματικές εμπειρίες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει. Έχοντας βιώσει απώλεια και κακοποίηση και έχοντας μείνει άστεγη, καταλήγει σε ένα θεραπευτικό κέντρο με στόχο να βάλει ξανά τη ζωή της σε τάξη. Καθώς προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της θα προκύψουν αναποδιές, οι οποίες πηγάζουν όχι μόνο από τρίτους αλλά και από τον ίδιο της τον εαυτό.

Αφήνοντας τη φαντασία να μας καθοδηγήσει

Η τελευταία κατηγορία που θα δούμε είναι τα μυθιστορήματα φαντασίας. Μέσα από τους μοναδικούς κόσμους τους, τα παιδιά μπορούν να αποδράσουν και να χαλαρώσουν διαβάζοντας, να εμπνευστούν, και να αναπτύξουν την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Τσέκαρε 3 εξαιρετικές προτάσεις παρακάτω.

  • Μέρταγκ: Το «Έραγκον» είναι ένα εφηβικό βιβλίο φαντασίας με εκατομμύρια θαυμαστές. Αυτό είναι το 5ο βιβλίο της σειράς. Εκδόθηκε πρόσφατα και καταπιάνεται με ένας από τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες της σειράς, τον Δρακοκαβαλάρη Μέρταγκ και τον Δράκο του, τον Θορν. Ο Μέρταγκ ακολουθεί πλέον το δικό του δρόμο και θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του αλλά και τους εσωτερικούς του δαίμονες, σε έναν κόσμο όπου οι πληγές από τον πόλεμο είναι ακόμα εμφανείς. Είτε κάποιος έχει διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία είτε όχι, το «Μέρταγκ» διαβάζεται το ίδιο εύκολα και ως αυτοτελής ιστορία.
  • Greenwild – Ο κόσμος πίσω από την πόρτα: Φαντασία, περιπέτεια και μυστήριο ενώνονται για να δημιουργήσουν μία μαγική περιπέτεια για έναν κρυμμένο, μαγεμένο κόσμο γεμάτο φυτική μαγεία που ονομάζεται Greenwild, ή Πρασινότοπος. Τον κόσμο αυτό θα ανακαλύψει η 11-χρονη Ντέιζυ, και μαζί θα συνειδητοποιήσει πως εδώ έχει κι η ίδια μαγικές ικανότητες! Καθώς μαθαίνει περισσότερα για τις δυνάμεις της, συνειδητοποιεί ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση αυτού του μυστηριώδους κόσμου από μια απειλή που πλησιάζει.
  • Κάραβαλ: Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μαγευτική και μυστηριώδης ιστορία για δύο αδελφές. Η Σκάρλετ και τη Τέλλα Ντράγκνα θα δραπετεύουν από την καταπιεστική τους ζωή για να παρακολουθήσουν τη μαγική παράσταση που γίνεται μία φορά το χρόνο και είναι γνωστή ως «Κάραβαλ». Δεν πρόκειται όμως απλώς μια παράσταση – το «Κάραβαλ» είναι ένα καθηλωτικό παιχνίδι γεμάτο μαγεία, εξαπάτηση και κινδύνους. Καθώς η Σκάρλετ παρασύρεται όλο και πιο βαθιά στο παιχνίδι, πρέπει να ξετυλίξει μυστικά και να λύσει γρίφους πριν τελειώσει ο χρόνος, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει την εξαφανισμένη αδελφή της.

Βιβλία για γονείς και παιδιά στα Public

Το διάβασμα δεν είναι απλά μία ασχολία για να περνά ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών. Είναι μια ευκαιρία για τους νεαρούς αναγνώστες να μπουν σε νέους κόσμους, να γνωρίσουν διαφορετικούς ανθρώπους και να ανακαλύψουν ιστορίες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Τώρα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά, βοήθα τα παιδιά να αποκομίσουν τα οφέλη της λογοτεχνίας στα Public! Με επιλογές από όλα τα είδη και για όλες τις ηλικίες, θα βρεις σίγουρα κάτι και για τα παιδιά, αλλά και για εσένα!