Κάνε το κουίζ, βρες το επόμενο βιβλίο, βγες από το reading slump!

Περίληψη: Λατρεύεις το διάβασμα αλλά τελευταία δεν σου βγαίνει; Ένα βιβλίο που θα αγαπήσεις είναι η απάντηση και το κουίζ μας θα σου δείξει ποιο σου ταιριάζει!

Μόλις διάβασες μία διθυραμβική κριτική για ένα νέο βιβλίο και το έβαλες πάνω πάνω στη reading list σου. Με την πρώτη ευκαιρία μπαίνεις στα Public και «χάνεσαι» στους διαδρόμους του βιβλιοπωλείου ψάχνοντάς το. Κι αφού το βρήκες, προσθέτεις μερικά ακόμα βιβλία στο καλάθι σου. Όταν έρχεται η ώρα να ανοίξεις το βιβλίο όμως, κάτι σε αποθαρρύνει. Προσπαθείς μάταια να συγκεντρωθείς και πιάνεις τον εαυτό σου να διαβάζει την ίδια σελίδα ξανά και ξανά. Και κάπως έτσι φαίνεται σαν να έχεις χάσει τελείως την όρεξή σου για διάβασμα. Κλασική περίπτωση reading slump! Μην αγχώνεσαι, όλοι το έχουμε περάσει. Και αφού έχουμε εμπειρία πάνω στο θέμα, είπαμε να μοιραστούμε μαζί σου μερικά tips για να βγεις από αυτή τη φάση και να αγαπήσεις το διάβασμα από την αρχή. Το πιο απλό tip είναι να κάνεις το κουίζ στο τέλος του άρθρου, το οποίο μέσα από λίγες μόνο ερωτήσεις θα σου προτείνει ένα βιβλίο που σίγουρα σου ταιριάζει. Υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι όμως! Για να τους δούμε!

1. Reading challenge 2023: Ένας συγγραφέας κάθε μήνα

Ένας καλός τρόπος για να μπεις και πάλι σε reading mood είναι να βάλεις έναν εύκολο αναγνωστικό στόχο στον εαυτό σου. Μπορεί το new year’s resolution σου να ήταν να διαβάσεις 1 βιβλίο την εβδομάδα, αλλά αν βλέπεις ότι δεν βγαίνει τότε δεν χάλασε κι ο κόσμος. Το 52/52 είναι απαιτητικό. Αντικατάστησε αυτόν το στόχο με έναν πιο εφικτό. Η δική μας πρόταση είναι να κάνεις επανεκκίνηση με ένα βιβλίο το μήνα. Το Ημερολόγιο ανάγνωσης 2023 που δημιουργήσαμε είναι η καλύτερη αρχή για να απλοποιήσεις τα πράγματα. Σου προτείνουμε έναν αγαπημένο συγγραφέα για κάθε μήνα. Ξεκίνα με ένα βιβλίο κι αν βλέπεις ότι πηγαίνει καλά μπορείς να ανεβάσεις πάλι ταχύτητα. Ο Φεβρουάριος, ο πιο ερωτικός μήνας του χρόνου, ενδείκνυται για τη ρομαντική λογοτεχνία της Coleen Hoover.

2. Σταμάτα να διαβάζεις βιβλία που δεν απολαμβάνεις

Έχεις κολλήσει σε ένα βιβλίο και δεν μπορείς να το τελειώσεις; Παράτησέ το και πήγαινε στο επόμενο! Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σου δώσουμε! Πολλές φορές νιώθεις «αναγκασμένος» να τελειώσεις το βιβλίο που ξεκίνησες, αλλά δεν χρειάζεται. Από τη στιγμή που δεν σου αρέσει, γιατί να σπαταλάς το χρόνο σου σε κάτι που δεν απολαμβάνεις; Υπάρχει τόσο τεράστια βιβλιογραφία εκεί έξω και κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερη, οπότε είναι κρίμα να αφιερώνεις το χρόνο σου σε κάτι που τελικά δεν σου ταιριάζει. Είναι καλύτερο να χαρίσεις αυτό το βιβλίο σε κάποιον που πιστεύεις ότι θα του αρέσει, παρά να το έχεις να «στοιχειώνει» τη reading list σου.

3. Επίλεξε ένα μικρό βιβλίο

Άφησες στην άκρη το βιβλίο που δεν σου άρεσε; Ωραία. Για να ξαναμπείς πιο εύκολα σε ρυθμό είναι προτιμότερο να πετύχεις πρώτα ένα μικρό επίτευγμα και να πας σταδιακά σε κάτι πιο απαιτητικό. Το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσεις, λοιπόν, ας είναι κάτι πιο σύντομο. Μπορείς να το τελειώσεις γρήγορα, να βάλεις +1 βιβλίο στη λίστα σου, και να δώσεις φόρα στον εαυτό σου αφού κατάφερες να τελειώσεις ένα βιβλίο.

4. Δοκίμασε ένα βιβλίο σε διαφορετικό format

Η μυρωδιά των σελίδων είναι μία αίσθηση που δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Όταν απλά δεν μπορείς να μπεις σε mood διαβάσματος όμως, μικρή σημασία έχει. Άσε για λίγο στην άκρη τα βιβλία λοιπόν και δοκίμασε ένα λογοτεχνικό έργο σε διαφορετική μορφή. Μπορείς να δοκιμάσεις δύο διαφορετικούς τύπους βιβλίων: e-books και audiobooks. Ίσως αυτές οι δύο μορφές σου προσφέρουν μία πιο εύκολη αναγνωστική εμπειρία, κάτι που μάλλον χρειάζεσαι σε αυτή τη φάση. Κι ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι δεν σου ταιριάζει, θα κάνεις ένα διάλειμμα από τον συνηθισμένο τρόπο που διαβάζεις, το οποίο μπορεί έτσι κι αλλιώς να βοηθήσει.

5. Ένας cozy χώρος που δεν σου αποσπά την προσοχή

Που συνηθίζεις να διαβάζεις; Στο μπαλκόνι, στο μετρό, ή μήπως στο αγαπημένο σου cafe; Ίσως η αλλαγή που χρειάζεσαι για να βγεις από το reading slump να είναι αλλαγή σκηνικού. Αν επιλέξεις να διαβάσεις στο σπίτι, τότε φρόντισε να κάνεις το χώρο σου πιο βολικό και να διώξεις ό,τι μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Μην διαβάζεις με την τηλεόραση ανοιχτή, για παράδειγμα. Άσε το κινητό σε άλλο δωμάτιο για λίγο και βάλε το στο αθόρυβο. Κλείσε τα τζάμια για να μην σε ενοχλεί η φασαρία του δρόμου. Ο χώρος σου γίνεται πιο cozy και σου δίνει έμπνευση να διαβάσεις περισσότερο.

6. Κάνε το κουίζ και βρες ένα βιβλίο που σου ταιριάζει

Θες μία ακόμα πιο απλή λύση; Μπορείς να βρεις μία εκπληκτική βιβλιοπρόταση απλά απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις! Το κουίζ μας θα σου προτείνει έναν βιβλίο που θα αγαπήσεις, και μαζί του θα μπεις πάλι σε reading mood!