February I'm in love: Ταξίδεψε με τις μετρ της ρομαντικής λογοτεχνίας

Περίληψη: Ο μήνας του έρωτα είναι εδώ και μαζί με τον Βαλεντίνο φέρνει μοναδικά βιβλία ρομαντικής λογοτεχνίας για να ταξιδέψεις, να συγκινηθείς και να αγαπήσεις!

Μπορεί για τους The Cure η Παρασκευή να είναι η ημέρα της αγάπης, για εμάς όμως όλος ο Φεβρουάριος είναι αφιερωμένος τον έρωτα. Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα γιορτάζει τον Άγιο Βαλεντίνο, την Καθαρά Δευτέρα και φυσικά τη ρομαντική λογοτεχνία! Η ημέρα των ερωτευμένων εκτός από αρωματικά κεριά, απαλή μουσική και rom-coms θέλει και ένα ταξιδιάρικο βιβλίο. Όπως ξέρεις, λατρεύουμε να γεμίζουμε το χρόνο σου με βιβλία που αξίζει να διαβάσεις, και ήδη σου έχουμε έτοιμο τo book calendar του 2023. Ο φετινός Φλεβάρης είναι αφιερωμένος στο σύγχρονο ρομαντικό μυθιστόρημα, με φανταστικές προτάσεις από τις μετρ του είδους.

Ρομαντική λογοτεχνία: Τρεις συγγραφείς για να απολαύσεις το Φεβρουάριο!

Είτε είσαι φανατικός του romance fiction, είτε δεν σε πολυσυγκινεί ένα καλό ρομάντζο, δεν μπορείς να μην παραδεχθείς την απήχηση και τη διαχρονικότητα αυτού του λογοτεχνικού είδους. Έρωτες, ανατροπές, συγκινήσεις, κοινωνικά μηνύματα, τα συστατικά ενός καλού love story παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Η ρομαντική λογοτεχνία όμως δεν μένει να ατενίζει νοσταλγικά παρελθόν. Προσαρμόζεται, εξελίσσεται και δε φοβάται να αγγίξει ευαίσθητα θέματα που μας απασχολούν ολοένα και περισσότερο. Η νέα γενιά συγγραφέων φέρνει το romance fiction στο σήμερα, αφήνοντας μάλιστα το στίγμα της όχι μόνο στο χώρο του βιβλίου αλλά και στο ευρύτερο pop culture. Ρίξε μια ματιά στο #booktok και θα καταλάβεις το χαμό που γίνεται.

romantiki-logotexnia-01

Colleen Hoover: Ιστορίες αγάπης γεμάτες πάθος και συναισθήματα

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Colleen Hoover είναι η προσωποποίηση της σύγχρονης ρομαντικής λογοτεχνίας. Από το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με τίτλο «Slammed» το 2012, η Αμερικανίδα συγγραφέας έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο. Αρκεί μόνο να πούμε πως σχεδόν όλα τα μυθιστορήματα της Colleen Hoover έχουν συμπεριληφθεί στις best-selling lists των New York Times, κερδίζοντας δεκάδες βραβεία μεταξύ αυτών και 3 Goodreads Choice Awards. Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το 2016, το αριστουργηματικό «Τελειώνει με εμάς» κατάφερε να συγκινήσει και να συναρπάσει τους αναγνώστες παγκοσμίως, με μια ιστορία αγάπης διαφορετική από τα κλισέ του ιδιώματος, κατακτώντας τις book lists σε όλο τον κόσμο. Δύο χρόνια μετά, ήρθε το καθηλωτικό θρίλερ «Το Ημερολόγιο της Βέριτι» αποδεικνύοντας πως το «Τελειώνει με εμάς» δεν ήταν απλώς ένα one-hit wonder. Στο μυθιστόρημα, οι ήρωες καλούνται να ξεπεράσουν τις τραγωδίες που τους έχουν σημαδέψει, όσο βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλήθεια, τη μοίρα αλλά το κόστος του έρωτα. Ακόμη ένα βιβλίο-φαινόμενο του #booktok είναι το «Πληγωμένες καρδιές». Εδώ η Colleen Hoover, πιο ώριμη από ποτέ, διηγείται μια όμορφη όσο και συγκινητική ιστορία αγάπης που μαστίζεται από το θάνατο και τα τραύματα του παρελθόντος.

Taylor Jenkins Reid: Αλλοτινοί σταρ μιας άλλης εποχής

Αν γκουγκλάρεις τον όρο «romance fiction» γρήγορα θα συναντήσεις το όνομα της Taylor Jenkins Reid. Το πρώτο βιβλίο της Αμερικανίδας κυκλοφόρησε το 2013, και έκτοτε μετράει 8 μυθιστορήματα με εκατομμύρια αναγνώστες. Συνδυάζοντας τη ρομαντική λογοτεχνία με στοιχεία ιστορικού μυθιστοστήματος, τα βιβλία της Taylor Jenkins Reid, ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη πλοκή, τις δυναμικές τους ηρωίδες και την αναπαράσταση του πρόσφατου παρελθόντος. Το βιβλίο «Οι Εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο» ήταν το breakthrough μυθιστόρημα της Jenkins Reid, με την ανατρεπτική ιστορία της ηρωίδας-σταρ του Hollywood να αιχμαλωτίζει από την πρώτη στιγμή τους fans της ρομαντικής λογοτεχνίας. Δύο χρόνια αργότερα το 2019, κυκλοφορεί το Daisy Jones & the Six. Φιλοδοξίες, έρωτες, επιθυμίες και απογοητεύσεις συνθέτουν το καθηλωτικό story που περιγράφει την άνοδο και την πτώση ενός φανταστικού ροκ συγκροτήματος τη δεκαετία των 70s. Γρήγορα, το βιβλίο γνώρισε τεράστια επιτυχία ενώ αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται η τηλεοπτική μεταφορά του, σε συμπαραγωγή της Reece Witherspoon. Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο φλογερό «Ξημέρωμα στο Μαλιμπού». Μπορεί να βρισκόμαστε στο καταχείμωνο αλλά η καλοκαιρινή διάθεση του μυθιστορήματος που εκτυλίσσεται στην Καλιφόρνια των 80s προσφέρει μια γερή δόση escapism. Όλα αυτά βέβαια μέχρι τη στιγμή που ένα ατύχημα θα φέρει στην επιφάνεια τα κρυμμένα πάθη και τα επτασφράγιστα μυστικά των ηρώων.

Jenny Han: Η νέα φωνή της young adult λογοτεχνίας

romantiki-logotexnia-02

Το τρίτο μεγάλο όνομα της σύγχρονης ρομαντικής λογοτεχνίας είναι αυτό της Jenny Han. Η Αμερικανίδα συγγραφέας έγραψε τα πρώτα της λογοτεχνικά κείμενα όσο ακόμα σπούδαζε δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο. Το 2009 η Jenny Han κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της τριλογίας «Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη», το οποίο γρήγορα σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις των New York Times. Ο συναρπαστικός τρόπος γραφής της Jenny Han και η coming-of-age θεματολογία αγαπήθηκαν από χιλιάδες εφήβους, ενώ και οι κριτικοί αγκάλιασαν τη νέα πνοή που έδωσε η Αμερικανίδα στο χώρο της εφηβικής λογοτεχνίας. Οι περιπέτειες της κεντρικής ηρωίδας Lara Jean στο μυθιστόρημα «Προς όλα τα αγόρια που αγάπησα» και το sequel «Προς όλα τα αγόρια-Υ.Γ. σ' αγαπώ ακόμα» δίνουν μια φρέσκια ματιά στην ταραχώδη περίοδο της εφηβείας όπου ο έρωτας, η φιλία και η αγάπη παίζουν τον πρώτο ρόλο. Εννοείται πως και τα δύο μυθιστορήματα έγιναν best sellers, ενώ τα film adaptations των βιβλίων μπορείς να τα απολαύσεις και στην πλατφόρμα του Netflix.

Public: Ανακάλυψε βιβλία ρομαντικής λογοτεχνίας και όχι μόνο!

O Φεβρουάριος είναι ο μήνας του έρωτα και η καλύτερη εποχή για να ανανεώσεις τη βιβλιοθήκη σου. Λίγο το εύθυμο mood του Βαλεντίνου, λίγο ο χειμωνιάτικος καιρός, είναι η καλύτερη στιγμή για κάτσεις αναπαυτικά στα ζεστά μαζί με ένα ρομαντικό μυθιστόρημα. Ακόμα και αν το romance δεν είναι το στοιχείο σου, don’t worry. Το book calendar του 2023 συνεχίζεται και σου έχουμε εκλεκτές προτάσεις από όλα τα genres για κάθε μήνα του χρόνου! Μείνε συντονισμένος λοιπόν στο Public Blog!

Καλή ανάγνωση!