Book challenge 2023: 12 συγγραφείς για κάθε μήνα της χρονιάς!

Περίληψη: Θέλεις να ανανεώσεις τη βιβλιοθήκη σου; Ανακάλυψε τα βιβλία που θα διαβάσεις μέσα στο 2023 με το απόλυτο book challenge που ετοιμάσαμε!

Reading lists και book challenges. Από τις αγαπημένες ασχολίες κάθε βιβλιοφάγου εκτός φυσικά από την καθιερωμένη βόλτα στο βιβλιοπωλείο. Ένα γρήγορο search στο browser με τα must read βιβλία όμως και θα δεις ότι γίνεται χαμός. Πρωτοεμφανιζόμενοι, κλασικοί, σύγχρονοι συγγραφείς και χιλιάδες επί χιλιάδων βιβλία για να επιλέξεις. Overwhelming κατάσταση, σε νιώθουμε. Γι’ αυτό είπαμε να φτιάξουμε το δικό μας book challenge. 12 συγγραφείς από 12 λογοτεχνικά είδη για 12 μήνες. Τι λες; Είσαι έτοιμος;

Book challenge 2023: Ώρα να ανανεώσεις τη βιβλιοθήκη σου!

book-challenge-2023-01

Ιανουάριος: Fredrik Backman

Μπορεί ο Γενάρης να πέρασε, προλαβαίνεις όμως ακόμα να κάνεις catch up. Η σκανδιναβική λογοτεχνία είναι διάσημη για τα καθηλωτικά αστυνομικά μυθιστορήματα, όμως συγγραφείς όπως ο Fredrik Backman, μας έχουν χαρίσει βιβλία που μιλούν απευθείας στην καρδιά μας. Tο μυθιστόρημα «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη» θα σου χαρίσει δυνατές συγκινήσεις μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη αλληγορίες και σπουδαία μηνύματα γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις και το ρόλο της οικογένειας στη ζωή μας. Το μυθιστόρημα του Σουηδού συγγραφέα έγινε γρήγορα best seller και έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 40 χώρες!

Φεβρουάριος: Colleen Hoover

Φεβρουάριος. Ο μήνας της αγάπης, του Αγίου Βαλεντίνου και των ερωτευμένων. Κρύος καιρός, αναμμένο τζάκι, ζεστή σοκολάτα και ένα ρομαντικό μυθιστόρημα συνθέτουν το απόλυτο romance σκηνικό. Από το μήνα του έρωτα δε μπορεί να λείπει η Colleen Hoover. Δύο χρόνια πριν το αριστουργηματικό «Τελειώνει με εμάς», η διάσημη Αμερικανίδα «τάραξε» τα λογοτεχνικά νερά με το «Σκοτεινή Αγάπη». Η εκρηκτική ερωτική σχέση της Tate και του Miles και η ανατρεπτική πλοκή του μυθιστορήματος αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως, με την Colleen Hoover να αναδεικνύεται «βασίλισσα» του σύγχρονου ρομαντικού μυθιστορήματος.

Μάρτιος: Taylor Jenkins Reid

Λίγοι συγγραφείς έχουν το ταλέντο να μας ταξιδεύουν σε διαφορετικές εποχές με τόση μαεστρία όπως η Taylor Jenkins Reid. Μετά τις best selling επιτυχίες «Οι εφτά σύζυγοι της Έβελιν Χιούγκο», «Daisy Jones & The Six» και «Ξημέρωμα στο Μαλιμπού», η «τετραλογία των πετυχημένων γυναικών» κλείνει με το σαγηνευτικό «Carrie Soto is Back». Κεντρική ηρωίδα η Carrie Soto, μια πρώην θρύλος του τένις που αποφασίζει να επιστρέψει στα courts αποφασισμένη να ανακτήσει τη χαμένη της αίγλη. Μια καθηλωτική ιστορία για το κυνήγι της δόξας και τις συνέπειες που συχνά έπονται. Το καλύτερο βιβλίο για να καλωσορίσεις την άνοιξη.

Απρίλιος: Άλκη Ζέη

Ο Απρίλιος στα Public είναι μήνας παιδικού βιβλίου και δε θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένος στην αγαπημένη μας Άλκη Ζέη. Η κληρονομιά της Ελληνίδας συγγραφέως είναι τεράστια, με αξέχαστα βιβλία που σημάδεψαν τρεις γενιές παιδιών. Έργα όπως «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» αποτελούν σημείο αναφοράς στην ελληνική παιδική λογοτεχνία. Από κοντά και το σπουδαίο «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της». Ένα εφηβικό μυθιστόρημα που δε διστάζει να αντικρίσει στα μάτια τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης αστικής κοινωνίας.

book-challenge-2023-03

Μάιος: J.K. Rowling

Μένουμε στο χώρο της εφηβικής λογοτεχνίας, το Μάιο όμως θα προσθέσουμε λίγη από τη μαγεία της J.K. Rowling. Άλλωστε, στις 02/05 γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Harry Potter! Ξέρουμε, ξέρουμε. Και τα επτά βιβλία τα έχεις διαβάσει ξανά και ξανά, για τις ταινίες δε ας μη μιλήσουμε καλύτερα. Γι’ αυτό και στο book challenge μας είπαμε να προσθέσουμε κάτι που μπορεί (λέμε τώρα) να σου έχει ξεφύγει. Το θεατρικό έργο «Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί» μάς ταξιδεύει και πάλι στο σύμπαν του μάγου που άλλαξε τον κόσμο με ακόμα περισσότερες συναρπαστικές περιπέτειες για τους φανατικούς Potterheads!

Ιούνιος: Charles Dickens

Και από τη λογοτεχνία του φανταστικού περνάμε στην κλασική λογοτεχνία, ή αλλιώς τα βιβλία που αξίζουν να βρίσκονται σε κάθε βιβλιοθήκη. Ο Charles Dickens ανήκει στην μικρή εκείνη ομάδα συγγραφέων που παραμένουν το ίδιο απολαυστικοί και επίκαιροι ακόμα και αιώνες μετά. Τον Ιούνιο του 1861 ο Άγγλος λογοτέχνης ολοκληρώνει τη συγγραφή του μνημειώδους μυθιστορήματος «Μεγάλες Προσδοκίες». Άρα καταλαβαίνεις γιατί ο Ιούνιος είναι μήνας Dickens. Από τον αστείρευτο λογοτεχνικό θησαυρό που άφησε πίσω του, ξεχωρίσαμε τον «Ζοφερό Οίκο» για το φετινό μας book challenge. Το ένατο βιβλίο του Charles Dickens είναι ένα πολυεπίπεδο κοινωνικό έπος και ένα από τα πιο ευρηματικά έργα της βικτωριανής εποχής.

Ιούλιος: Jenny Han

Το καλοκαίρι όμως θέλει και ένα βιβλίο ταξιδιάρικο. Νοσταλγικό. Γεμάτο φαντασία, τρυφερά συναισθήματα και ρομαντική διάθεση. Όπως τα μυθιστορήματα της Jenny Han. Η τριλογία «Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι» είναι ότι πρέπει για τις πολυπόθητες ημέρες των διακοπών που σε βρίσκουν με ένα δροσερό cocktail πλάι στη θάλασσα. Η φιλία, ο έρωτας και ο εγωισμός συνοδεύουν τους ήρωες της Jenny Han στο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση, θυμίζοντάς μας την αγνότητα της εφηβείας αλλά και τα πρώτα καρδιοχτύπια των δικών μας νεανικών χρόνων.

Αύγουστος: Leonardo Padura

Εκτός από ένα πανέμορφο νησί, το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ταξιδέψεις και σε εξωτικές χώρες διαβάζοντας έργα βραβευμένων λογοτεχνών από όλο τον κόσμο. Ο Κουβανός Leonardo Padura συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εκπροσώπους της νεότερης ισπανόφωνης λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα «Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά» μάς μεταφέρει στην Αβάνα δύο δεκαετίες μετά τα συνταρακτικά γεγονότα της Κουβανικής Επανάστασης. Στις σελίδες του βιβλίου, ο Leonardo Padura μας συστήνει προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας τον 20ο αιώνα, περιγράφοντας με μοναδικό τρόπο την ουτοπία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, που έμελλε τελικά να διαστρεβλωθεί και να χαθεί.

book-challenge-2023-04

Σεπτέμβριος: George R.R. Martin

Ο J.R.R. Tolkien είναι αναμφισβήτητα ο «πατέρας» του high fantasy και οι συγγραφείς μπορούν να συγκριθούν με το συγγραφικό μεγαλείο του Βρετανού λογοτέχνη μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο George R.R. Martin μπορεί να υπερηφανευτεί πως είναι ένας από αυτούς. Η σειρά βιβλίων «Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου» έδωσε νέα πνοή στο genre, πλάθοντας έναν κόσμο φανταστικό και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστικό, προτού η σειρά της HBO σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Ο Αμερικανός μετρ της λογοτεχνίας του φανταστικού, γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και για το book challenge του 2023 έχουμε τον «Ιππότη των Επτά Βασιλείων». Στο prequel του «Τραγουδιού της Φωτιάς και του Πάγκου» βλέπουμε όλα τα γεγονότα που όρισαν την ήπειρο του Westeros, έναν αιώνα πριν ξεκινήσει το «Παιχνίδι του Στέμματος».

Οκτώβριος: H.P. Lovecraft

«Δεν είν' νεκρό εκείνο που αιώνια μπορεί να περιμένει, μα με το διάβα των παράξενων αιώνων ως κι ο θάνατος μπορεί να πεθαίνει». To ζοφερό, παρανοϊκό και απόκοσμο συμπάν του H.P. Lovecraft στοιχειώνει τους αναγνώστες για πάνω από έναν αιώνα. Ο φόβος για το άγνωστο και ο κοσμικός τρόμος που συναντάμε στις ιστορίες του Lovecraft επηρέασαν με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και του σύγχρονου pop culture. «Το κάλεσμα του Κθούλου» είναι ο ορισμός της λοβκραφτικής λογοτεχνίας και ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσεις τον πιο spooky μήνα του χρόνου!

Νοέμβριος: Stephen King

Από τον H.P. Lovecraft ο τίτλος του «βασιλιά του τρόμου» πέρασε στα χέρια του Stephen King. Καθόλου άδικα είναι ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας horror ιστοριών, ενώ δεκάδες έργα του έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη και την τηλεόραση. Τώρα που το remake του Salem’s Lot είναι καθοδόν, μπορείς να βυθιστείς στο θαυμαστό spooky κόσμο του Stephen King, με βιβλία που κόβουν την ανάσα. Όπως «Η Λάμψη». Η ταινία του Stanley Kubrick με πρωταγωνιστή τον Jack Nicholson είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King, το οποίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία ψυχολογικού τρόμου που έχουν γραφτεί ποτέ! Ετοιμάσου για γερά thrills λοιπόν.

Δεκέμβριος: Νίκος Καζαντζάκης

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς και βάζουμε στόχους για το νέο έτος. Οι γιορτές μας δίνουν την ευκαιρία για χαλάρωση αλλά και ενδοσκόπηση για όσα καταφέραμε ή δεν υλοποιήσαμε. Στοχαστές όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, μας καθοδηγούν, μας αναπτερώνουν και μας δίνουν κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Ποιος μπορεί για παράδειγμα να μείνει ασυγκίνητος από την ιστορία των «Αδερφοφάδων» ένα βιβλίο-ύμνο στην υπέρτατη αξία που δεν είναι άλλη από την ελευθερία.

book-challenge-2023-02

Πες «(book)challenge accepted» μόνο στα Public!

Ελπίζουμε, ότι οι προτάσεις μας είναι αρκετές για να περάσεις μια φανταστική χρονιά ταξιδεύοντας αγκαλιά με ένα βιβλίο. Τώρα αν οι παραπάνω τίτλοι βρίσκονται ήδη στη λίστα με τα «read» βιβλία, σου έχουμε χιλιάδες ακόμα επιλογές για να ανακαλύψεις το επόμενο μυθιστόρημα που θα σε συγκλονίσει. Πού; Στα καταστήματα Public και το Public.gr! Επομένως δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ξεκίνα το book challenge και ζήσε ένα μαγικό 2023!