Books around the world: Μαγευτικές προτάσεις ινδικής λογοτεχνίας

Περίληψη: Ανακάλυψε τη μαγεία της ινδικής λογοτεχνίας! Παρακάτω σου προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα βιβλία σύγχρονης ινδικής λογοτεχνίας.

Ξέρουμε ότι για να βρίσκεσαι σε αυτό το άρθρο πρέπει να αγαπάς πολύ τα βιβλία. Ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα που σου προσφέρουν, είναι ότι μαθαίνεις πως λειτουργούν διαφορετικές χώρες και ποια είναι τα πολιτισμικά στοιχεία που τις χαρακτηρίζουν και τις κάνουν να ξεχωρίζουν. 

Από τα σανσκριτικά έπη Ραμαγιάνα και Μαχαμπαράτα μέχρι την Καννάντα και Τελούγκου λογοτεχνία, η ινδική λογοτεχνία έχει αφήσει το δικό της στίγμα στην παγκόσμια κοινότητα, από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτή την ιδιαίτερη χώρα. Ξεκίνα το ταξίδι σου στην λογοτεχνία της χώρας με τις παρακάτω προτάσεις σύγχρονης ινδικής λογοτεχνίας.

Σύγχρονη ινδική λογοτεχνία

Η πρώτη μας πρόταση είναι το εκπληκτικό βιβλίο «Το υπουργείο της υπέρτατης ευτυχίας», της βραβευμένης με Booker συγγραφέως Arundhati Roy. Η ιστορία του βιβλίου τοποθετείται στο Νέο Δελχί, όπου μία γυναίκα γεννάει τον Αφτάμπ, ο οποίος είναι ερμαφρόδιτος και όταν μεγάλωσε αποφάσισε να αλλάξει και να γίνει η Αντζούμπ. Από τη στιγμή που αποφάσισε να αλλάξει φύλλο, έφυγε από το σπίτι και για να επιβιώσει προσέφερε σεξουαλικές υπηρεσίες σε πελάτες. Επόμενη στάση στη ζωή της ήταν ένα νεκροταφείο στο οποίο δημιούργησε μία μικρή γειτονιά φίλων. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας η συγγραφέας διατηρεί πάρα πολύ έντονα το πολιτικό και κοινωνικό στοιχείο. Το βιβλίο αυτό δεν περιγράφει μία απλή ιστορία αλλά είναι ένα μήνυμα στον αγώνα και τη διαρκή πάλη για τη ζωή.

Επόμενη πρότασή μας αποτελεί το βιβλίο «A Burning» της Megha Majumdar. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Ινδία και αφορά την πάλη τριών νέων ατόμων για ένα καλύτερο μέλλον. Τα τρία άτομα συνδέονται μεταξύ τους αλλά ζουν στο περιθώριο λόγω διαφορετικών καταστάσεων. Η πρώτη είναι η Τζιβάν, μία νεαρή μουσουλμάνα που ζει σε μία φτωχή γειτονιά, η οποία συνελήφθη και καταδικάστηκε με την κατηγορία της τρομοκρατίας μετά την ανατίναξη ενός τρένου στην Καλκούτα. Η δεύτερη είναι η Λόβλι, μία hijra και ηθοποιός, όπου η Τζιβάν της μαθαίνει αγγλικά. Τρίτος πρωταγωνιστής ο ΠΤ Σερ, ο καθηγητής γυμναστικής που κάποτε δίδασκε στην Τζιβάν και τώρα εμπλέκεται στην πολιτική των ινδουιστών εθνικιστών. Ένα έργο που καταπιάνεται με ζητήματα τάξης, προκαταλήψεων, διαφθοράς και αδικίας.

Ένα ακόμη απολαυστικό μυθιστόρημα είναι το βιβλίο με τίτλο «Περιπολία για τζίνι στη Μοβ Γραμμή» της Deepa Anappara. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τζάι, ένα αγόρι 9 ετών που ζει σε μία φτωχή περιοχή της Ινδίας και είναι μεγάλος fan ταινιών και σειρών στα οποία εξιχνιάζουν εγκλήματα. Μία μέρα, ένας συμμαθητής του εξαφανίζεται και έτσι ο Τζάι μαζί με την φίλη του Παρί και τον φίλο του Φάιζ, αποφασίζουν να δώσουν λύση στο μυστήριο της εξαφάνισης. Καθώς προχωράει η ιστορία, εξαφανίζονται και άλλα παιδιά και έχουμε μία πόλη με γονείς σε αναταραχή, ένα αστυνομικό σώμα το οποίο αδιαφορεί αλλά και… τζίνι που κλέβουν ψυχές!

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε να κάνουμε από τις προτάσεις μας και το έργο του βραβευμένου με Booker Salman Rushdie. Το «Κισότ», που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, είναι μία ιστορία που αφορά την αναζήτηση της αγάπης και της οικογένειας. Ο πρωταγωνιστής μας, Σαμ ΝτιΣάμπ, είναι ένας συγγραφέας κατασκοπευτικών θρίλερ ο οποίος εμπνέεται από τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες και δημιουργεί τον Κισότ, έναν πωλητή που έχει εμμονή με την τηλεόραση και ερωτεύεται παράφορα την τηλεοπτική σταρ Σάλμα Ρ. Έτσι ο Κισότ ξεκινά ένα ταξίδι στην Αμερική προκειμένου να αποδείξει πως είναι άξιος να γίνει το ταίρι της, και στη διάρκεια του αντιμετωπίζει κωμικοτραγικούς κινδύνους και καταστάσεις. Ταυτόχρονα, ο δημιουργός του Κισότ περνά κρίση μέσης ηλικίας και πρέπει να διαχειριστεί τα θέματα που τον απασχολούν.

Κλείνουμε με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο «Names of the Women» του Jeet Thayil. Αυτό το συναρπαστικό μυθιστόρημα διερευνά τους γυναικείους χαρακτήρες της Καινής Διαθήκης που έχουν περιθωριοποιηθεί από την ιστορία. Ξεκινά με τον Χριστό πάνω στον σταυρό να απευθύνεται στη Μαρία από τα Μάγδαλα, ζητώντας της να γίνει μάρτυρας του θανάτου του. Καθώς η ιστορία προχωρά, ξεδιπλώνονται οι ιστορίες δεκαπέντε γυναικών των οποίων οι ζωές εμπλέκονται στη ζωή του Χριστού, γυναίκες που έμειναν στο πλάι του μέχρι τη σταύρωση, όταν οι μαθητές του τον είχαν εγκαταλείψει, και διέδωσαν το μήνυμά του.

Θέλεις να ταξιδέψεις και σε άλλες χώρες μέσα από λογοτεχνικές προτάσεις βιβλίων; Ανακάλυψε κι άλλους προορισμούς εδώ. Για το επόμενο ταξίδι μας, stay tuned στο Public Blog.