International Booker Prize 2022: Ανακοινώθηκε η shortlist!

Περίληψη: Οι έξι διεκδικητές του International Booker Prize 2022 ανακοινώθηκαν επίσημα. Στη φετινή shortlist το γυναικείο στοιχείο κυριαρχεί.

Το International Booker Prize 2022, ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της Βρετανίας, πέρασε στην επόμενη φάση του. Μετά την ανακοίνωση της longlist, στις αρχές Μαρτίου, τώρα γνωρίζουμε ποια είναι τα έξι βιβλία που συνεχίζουν στο θεσμό και θα διεκδικήσουν το βραβείου του καλύτερου διεθνούς μυθιστορήματος για την περασμένη χρονιά. Το International Booker Prize είναι ένα βραβείο που απονέμεται σε έργα μεταφρασμένα στα αγγλικά και είναι διαφορετικό από το Booker Prize.

Η shortlist του International Booker Prize 2022

Τα δεκατρία μυθιστορήματα έγιναν έξι λοιπόν. Φέτος η τελική εξάδα αποτελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου γυναικεία υπόθεση! Πέντε από τα έξι μυθιστορήματα που θα διεκδικήσουν το βραβείο έχουν γραφτεί από γυναίκες συγγραφείς, ενώ τρία από τα έξι έχουν μεταφραστεί από γυναίκες. Αναλυτικά, η shortlist του International Booker Prize 2022 έχει ως εξής:

  • Heaven - Mieko Kawakami
  • Elena Knows - Claudia Piñeiro
  • A New Name: Septology VI-VII - Jon Fosse
  • Tomb of Sand - Geetanjali Shree
  • The Books of Jacob - Olga Tokarczuk
  • Cursed Bunny - Bora Chung

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Το Heaven είναι η ιστορία ενός 14χρονου αγοριού που δέχεται ασταμάτητο bullying. Δεν αντιστέκεται, απλώς υποφέρει. Η δύσκολη εφηβεία προσφέρει μία βαθυστόχαστη αναγνωστική εμπειρία. Στο Elena Knows της Claudia Piñeiro βρίσκουμε ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, που συνδυάζει την αστυνομική λογοτεχνία με τις έννοιες της ηθικής και της ατομικής ελευθερίας. Το A New Name: Septology VI-VII του Jon Fosse είναι μία υπερβατική εξερεύνηση της ανθρώπινης κατάστασης και μια ριζικά πρωτόγνωρη αναγνωστική εμπειρία.

Ως μία διαμαρτυρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Tomb of Sand. Διαμαρτυρία ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες των διαχωρισμών, είτε αυτοί είναι σύνορα, θρησκείες, ή φύλα. Η πολωνή νομπελίστρια Olga Tokarczuk έχει κερδίσει το International Booker Prize το 2018 και φέτος το διεκδικεί ξανά. Αυτή τη φορά είναι υποψήφια με το μυθιστόρημα The Books of Jacob, στο οποίο η συγγραφέας μας ταξιδεύει στα μέσα του 18ου αιώνα μέσα από την ιστορία ενός χαρισματικού νεαρού που αλλάζει συνεχώς ζωή. Η συλλογή ιστοριών Cursed Bunny κλείνει τη φετινή shortlist. Το βιβλίο της Bora Chung χρησιμοποιεί στοιχεία του φανταστικού για να μιλήσει για τη φρίκη της πατριαρχίας και του καπιταλισμού στον πραγματικό κόσμο.

Τα σχόλια της επιτροπής

Μετά την ανακοίνωση των έξι βιβλίων που αποτελούν τη φετινή shortlist, ο πρόεδρος της φετινής επιτροπής, Frank Wynne, δήλωσε πως «Ως επιτροπή είχαμε τη χαρά να διαβάσουμε πολλά εξαιρετικά βιβλία» και συνέχισε λέγοντας πως «η επιλογή της βραχείας λίστας μεταξύ αυτών ήταν δύσκολη και μερικές φορές αποκαρδιωτική.» Οι τίτλοι που επιλέχθηκαν τελικά «προσφέρουν αναλαμπές λογοτεχνίας από όλο τον κόσμο» ανέφερε λίγο αργότερα, ενώ συμπλήρωσε πως «όμως όλοι μοιράζονται μια άγρια και συναρπαστική πρωτοτυπία που αποτελεί απόδειξη της ατελείωτης εφευρετικότητας της μυθοπλασίας.»

Πότε θα μάθουμε το νικητή του International Booker Prize 2022;

Μετά την αποκάλυψη της shortlist, το μόνο που μένει είναι η ανάδειξη του νικητή. Το βιβλίο που θα κερδίσει το International Booker Prize του 2022 θα ανακοινωθεί στις 26 Μαΐου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο. Ως βραβείο που απευθύνεται σε μεταφρασμένα έργα, το χρηματικό έπαθλο των £50.000 του βραβείου Booker μοιράζεται εξ ημισείας μεταξύ συγγραφέα και μεταφραστή, καθώς η μετάφραση είναι και αυτή ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός ξενόγλωσσου βιβλίου.

Μετά το διεθνές βραβείο, σειρά παίρνει το Booker Prize 2022, το οποίο ξεκινά με την ανακοίνωση της longlist στις 26 Ιουλίου 2022. Στο μεταξύ, ένα ακόμα σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο της Βρετανίας θα ανακοινώσει τη νικήτριά του. Το Women’s Prize for Fiction 2022 έχει ήδη ανακοινώσει τη longlist του για φέτος, ενώ στις 27 Απριλίου θα μάθουμε τη shortlist. Η μεγάλη νικήτρια θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου. Για να μην χάσεις καμία είδηση από τα μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία της χρονιάς, αλλά και το χώρο του βιβλίου γενικότερα, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!