Ποιο βιβλίο θα βάλεις στην βαλίτσα των διακοπών; Βρες το με ένα κουίζ!

Περίληψη: Διακοπές χωρίς βιβλίο δεν γίνονται! Έτσι, για το καλοκαίρι του 2024, ετοιμάσαμε ένα fun quiz για να ανακαλύψεις ποιο βιβλίο θα σε ακολουθήσει στα ταξίδια σου!

Όλοι συμφωνούμε πως καλοκαίρι = βιβλία! Η χαλαρή διάθεση και ο αυξημένος ελεύθερος χρόνος των διακοπών είναι ιδανική αναγνωστική ευκαιρία, ακόμα κι αν όλη τη χρονιά δεν έχεις προλάβει να διαβάσεις ούτε μία σελίδα! Τώρα που ετοιμάζεις την λίστα με τα απαραίτητα των διακοπών, μην ξεχάσεις να προσθέσεις και ένα βιβλίο σε αυτή! Ποιο όμως θα είναι το βιβλίο που θα σε ακολουθήσει στο ταξίδι σου; Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στο δύσκολο αυτό ερώτημα με τις δικές μας προτάσεις αλλά και ένα κουίζ! Βουτιά στο καλοκαίρι χωρίς βιβλίο δεν γίνεται, οπότε συνέχισε να διαβάζεις και θα ανακαλύψεις την καλοκαιρινή σου αναγνωστική επιλογή για φέτος!

Καλοκαίρι με φαντασία και έντονα συναισθήματα

Οι καλοκαιρινές μας προτάσεις ξεκινούν με το βιβλίο με το πιο ταιριαστό όνομα, το «Beach Read» της Emily Henry. Όχι, δεν το επιλέξαμε απλώς για τον τίτλο του, ούτε επειδή το έχει λατρέψει το BookTok. Το επιλέξαμε γιατί είναι μία όμορφη ιστορία αγάπης για δύο συγγραφείς που ψάχνουν χωρίς αποτέλεσμα να βρουν την ιδέα που θα τους φέρει το επόμενο best seller τους. Αντί για αυτό βρίσκουν ο ένας τον άλλο. Μία ρομαντική ιστορία με happy ending είναι ίσως ακριβώς αυτό που ψάχνεις από ένα καλοκαιρινό βιβλίο!

Μιλώντας για best sellers και BookTok, το μυαλό μας πήγε επίσης στο «Throne of Glass». Εδώ δεν έχουμε μία χαλαρή ρομαντική ιστορία, αλλά μία επική περιπέτεια φαντασίας σε ένα διεφθαρμένο βασίλειο. Πρωταγωνίστρια η 18χρονη δολοφόνος Celaena Sardothien, η οποία προσπαθεί να κερδίσει την ελευθερία της. Για να τα καταφέρει όμως θα πρέπει πρώτα να μείνει ζωντανή! Το best seller της Sarah J. Maas σε βάζει σε ρυθμούς αδιάκοπης δράσης και έντονου μυστηρίου. Κι αυτό είναι μόλις το πρώτο βιβλίο της σειράς! Μόλις το τελειώσεις σε περιμένουν ακόμα 7!

Φιλία, τραύμα, επιβίωση, και η πολυπλοκότητα της αγάπης και της ενσυναίσθησης. Με αυτά τα συναισθήματα καταπιάνεται η Hanya Yanagihara στο «A Little Life». Πρόκειται για ένα έντονα συγκινησιακό μυθιστόρημα που ακολουθεί τις ζωές τεσσάρων φίλων από το πανεπιστήμιο, οι οποίο μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη για να κυνηγήσουν το μέλλον τους. Η αφήγηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον Jude, έναν αινιγματικό δικηγόρο με κρυφό παρελθόν. Παρά την επαγγελματική του επιτυχία, ο Jude παλεύει με τα ψυχολογικά και σωματικά σημάδια που του έχει αφήσει το παρελθόν του, καθώς οι φίλοι του προσπαθούν να τον στηρίξουν στην καθημερινή μάχη που δίνει με τον εαυτό του.

Τα μυστήρια του καλοκαιριού

Τα βιβλία μυστηρίου είναι η ίσως η πιο αγαπημένη κατηγορία καλοκαιρινών αναγνωσμάτων. Οπότε στις καλοκαιρινές μας επιλογές φροντίσαμε να συμπεριλάβουμε και θρίλερ μυστηρίου. Ο βραβευμένος με Pulitzer Jeffrey Eugenides μας έχει συνεπάρει με τα βιβλία από την πρώτη στιγμή της καριέρας του. Το ντεμπούτο του έγινε με το «The Virgin Suicides», το οποίο θεωρείται σήμερα ως ένα μοντέρνο κλασικό έργο. Στο επίκεντρό του ο θάνατος των κοριτσιών της οικογένειας Lisbon, ένα άλυτο μυστήριο που ακόμα ζητά εξήγηση. Με φόντο την Αμερική των '70s, το μυθιστόρημα εξερευνά θέματα όπως η εφηβεία, η εμμονή, τα μυστήρια της ψυχικής υγείας αλλά και την επίδραση των αυστηρών κοινωνικών περιορισμών στις ζωές των νέων ανθρώπων.

Σειρά παίρνει το ψυχολογικό θρίλερ «Silent Patient» του Alex Michaelides. Εδώ ακολουθούμε τη ζωή της Alicia Berenson, μίας ζωγράφου που φαίνεται να ζει μία τέλεια ζωή, μέχρι τη μέρα που δολοφονεί τον άνδρα της. Από τότε κι έπειτα σταμάτησε να μιλά και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική. Μέχρι που ένας ψυχολόγος συναρπάζεται από την υπόθεση και αποφασίζει να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τη σιωπή της πιάνοντας δουλειά στην κλινική που νοσηλεύεται. Η έρευνά του θα αποκαλύψει συγκλονιστικές λεπτομέρειες από το παρελθόν της Alicia, αλλά θα τον φέρει αντιμέτωπο και με τον εαυτό του, σε μία ιστορία με απροσδόκητη κατάληξη!

Και non-fiction προτάσεις έχουμε!

Το «μενού» δεν θα μπορούσε να έχει μόνο μυθιστορήματα! Αν προτιμάς να αξιοποιήσεις τον χρόνο των διακοπών σου για να επικεντρωθείς στο να μάθεις, τότε ξεκίνα από το «Thinking, Fast and Slow» του νομπελίστα Daniel Kahneman. Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το μυαλό μας και πώς λαμβάνουμε αποφάσεις! Διαβάζοντάς το θα καταλάβεις πώς το μυαλό μας μπορεί να πέσει στην παγίδα λαθών και προκαταλήψεων (ακόμη και όταν νομίζουμε ότι είμαστε λογικοί) και θα μάθεις πρακτικές τεχνικές για πιο αργή, έξυπνη σκέψη.

Κάνε το κουίζ μας για να διαλέξεις πιο εύκολα

Δεν ξέρεις ποια από όλες τις αναγνωστικές προτάσεις για το καλοκαίρι να διαλέξεις; Τότε δεν έχεις παρά να απαντήσεις στις ερωτήσεις του κουίζ μας και το καλοκαιρινό σου ανάγνωσμα θα αποκαλυφθεί!